GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tablete koje služe za pročišćavanje vode

Tablete koje služe za pročišćavanje vode
VODA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.10.2021 / 07:44
Autor: SEEbiz / VIDI
ZAGREB - Najpoznatiji način pročišćavanja vode je njezino prokuhavanje, no za to trebate dosta vremena i energije, što nije previše primjenjivo u najsiromašnijim zemljama. Slična stvar je i sa solarnim pročistačima, filterima od grafena i automatskim despenzerima klora, no oni često nisu dovoljno učinkoviti ili zahtijevaju energiju.

Znanstvenici Sveučilišta Texas u Austinu razvili su novu metodu pročišćavanja koja funkcionira na vrlo jednostavan način i na zahtijeva energiju.

Radi se o tableti hidrogela koja se može jednostavno ubaciti u spremnik za vodu, gdje će ubiti 99,999 posto bakterija u roku od jednog sata. Nakon toga hidrogel se može ukloniti ne ostavljajući za sobom nikakve ostatke ili kemikalije.

Tablete funkcioniraju stvaranjem vodikovog peroksida koji zajedno s česticama aktivnog ugljika ubija bakterije narušavanjem njihovog metabolizma, a tim kaže da se pritom ne stvaraju štetni nusprodukti.

Ovi hidrogelovi pročišćivači također bi mogli pronaći primjenu u poboljšanju drugih tehnika, poput sustava solarne destilacije. Ti sustavi rade korištenjem topline Sunca koje isparava vodu i sakuplja je u drugom spremniku, ostavljajući zagađivače iza sebe. Ta se oprema može začepiti mikroorganizmima, no znanstvenici kažu da bi to novi hidrogel mogao spriječiti.

"Naš multifunkcionalni hidrogel može napraviti veliku stvar u ublažavanju globalne nestašice vode jer je jednostavan za korištenje, visoko učinkovit i potencijalno proširiv do masovne proizvodnje", kaže Guihua Yu, vodeći autor studije.

Znanstvenici kažu da su sljedeći koraci pronaći načine za poboljšanje hidrogelova kako bi ubijali širi spektar bakterija i virusa, a komercijalizacija je već u tijeku.

Tagovi: tableta hidrogela, Tablete koje služe za pročišćavanje vode
PROČITAJ I OVO
Facebook povećao dobit i prihod unatoč otežanom oglašavanju
POBOLJŠANJE
Facebook povećao dobit i prihod unatoč otežanom oglašavanju
CAMBRIDGE - Facebook je izvijestio je o skoku dobiti i prihoda u trećem tromjesečju unatoč postroženim odredbama Applea o zaštiti privatnosti koji su otežali ciljano oglašavanje na najvećoj društvenoj mreži u svijetu.
HTEC Group otvara visokotehnološki centar u Ljubljani
ŠIRENJE
HTEC Group otvara visokotehnološki centar u Ljubljani
LJUBLJANA - Američka tehnološka, konzultantska i razvojna tvrtka iz Silicijske doline, HTEC Group, otvara visokotehnološki inženjerski centar u Ljubljani. Tvrtka već zapošljava inženjere, dizajnere, voditelje proizvoda i projekata te druge karijerne profile.
Zviždačica iz Facebooka optužuje platformu za širenje mržnje
OPTUŽBE
Zviždačica iz Facebooka optužuje platformu za širenje mržnje
LONDON - Bivša zaposlenica Facebooka, Frances Haugen izjavila je u ponedjeljak pred britanskim zastupnicima da je objavljivanje sadržaja koji potiče mržnju "najbolji način rasta" te društvene mreže i pozvala ih da donesu strože zakone.
Ruski hakeri napali su stotine kompanija i organizacija
NAPADI
Ruski hakeri napali su stotine kompanija i organizacija
WASHINGTON - Agencija sa sjedištem u Rusiji, odgovorna za prošlogodišnji masovni kibernetički napad na tehnološku tvrtku SolarWinds, napala je još stotine tvrtki i organizacija tijekom posljednjeg vala napada na računalne sustave sa sjedištem u SAD-u, objavio je Microsoft.
SAD i pet europskih zemalja postigli kompromis u sporu oko digitalnog poreza
KOMPROMIS
SAD i pet europskih zemalja postigli kompromis u sporu oko digitalnog poreza
WASHINGTON - SAD je sporazumno riješio spor s Austrijom, Francuskom, Italijom, Španjolskom i Velikom Britanijom oko poreza na digitalne usluge koji bi trebao biti zamijenjen novim globalnim porezom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE