" />
"> Tehnološki divovi prijete napuštanjem britanskog tržišta | SEEbiz.eu

Tehnološki divovi prijete napuštanjem britanskog tržišta

Tehnološki divovi prijete napuštanjem britanskog tržišta
SUKOBI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.08.2023 / 09:10
Autor: SEEbiz

LONDON - Veliki tehnološki divovi poput Microsofta, WhatsAppa ili Amazona zaprijetili su odlaskom iz Velike Britanije nakon što su u toj zemlji objavljeni propisi koji su "točka preokreta" za odlazak ovih kompanija.

Britanski propisi, koji su vrlo brzo osmišljeni, a uskoro bi trebali stupiti na snagu, nešto su zbog čega velike tehnološke kompanije smetaju. Velika Britanija želi usvojiti Zakon o sigurnosti na internetu, koji bi propisao pravila rada i visoke kazne za tvrtke u slučaju kršenja, te Zakon o digitalnom tržištu.

S obzirom na to da bi moć bila u regulatoru koji nadzire tržišno natjecanje u Velikoj Britaniji, tehnološke tvrtke smatraju da je to prevelika sloboda za jedno tijelo i da im je time ugroženo poslovanje.

Zakon o sigurnosti na internetu, čije je donošenje najavljeno za jesen, propisuje stroga pravila u pogledu praćenja sadržaja na društvenim mrežama s ciljem zaštite djece. Prekršaji podliježu visokim novčanim kaznama, kao i zatvorskim kaznama za pojedinačne tehničke voditelje, ako se tvrtke ne pridržavaju pravila.

Jedna klauzula koja se pokazala posebno kontroverznom je prijedlog da se šifrirane poruke, uključujući one poslane putem WhatsAppa, mogu pročitati i predati policiji putem platformi na kojima su poslane, ako se smatra da predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti ili zaštititi djecu od rizika.

Dobrotvorna organizacija za djecu opisala je šifrirane aplikacije za razmjenu poruka kao "prvu liniju" gdje se dijele slike zlostavljanja djece, ali se također smatra ključnim sigurnosnim alatom za aktiviste kampanja, novinare i političare.

WhatsApp, Proton i Signal zaprijetili su napuštanjem britanskog tržišta upravo zbog ovog zahtjeva iz novog zakona.


Prijedlog zakona o digitalnim tržištima također prolazi kroz parlament. Predlaže se da bi britanski regulator tržišnog natjecanja trebao izdvojiti velike tvrtke poput Amazona i Microsofta, dati im pravila koja moraju slijediti i kazniti ako to ne čine.

Microsoft je oštro reagirao kada je Uprava za tržišno natjecanje i tržište (CMA) odlučila blokirati akviziciju diva za video igre Activision Blizzard.

"Ovdje postoji jasna poruka - Europska unija je privlačnije mjesto za pokretanje posla od Ujedinjenog Kraljevstva", bjesnio je izvršni direktor Brad Smith.

Tagovi: Microsoft, WhatsApp, Amazon, Velika Britanija
PROČITAJ I OVO
Span: Prihodi u prvom kvartalu porasli, neto dobit smanjena
SOLIDNO
Span: Prihodi u prvom kvartalu porasli, neto dobit smanjena
ZAGREB - Span je objavio nerevidirane poslovne rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine. Poslovni prihodi Span Grupe bilježe rast od 33 posto u odnosu na isto razdoblje lani te iznose 34 milijuna eura.
Fantastični rezultati Samsunga u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Fantastični rezultati Samsunga u prvom kvartalu
SEUL - Samsung Electronics, najveći svjetski proizvođač memorijskih čipova, objavio je da je operativna dobit skočila za 932,8% u prvom kvartalu.
Zašto je TikTok na meti Europske unije i SAD-a?
META
Zašto je TikTok na meti Europske unije i SAD-a?
BERLIN - SAD poziva na prisilnu prodaju kineske aplikacije TikTok, a EU pokreće daljnje postupke protiv ove platforme. U čemu je problem?
Tržišna vrijednost Alphabeta premašila dva bilijuna dolara
SKOK
Tržišna vrijednost Alphabeta premašila dva bilijuna dolara
NEW YORK - Googleova matična tvrtka Alphabet dostigla je novu prekretnicu s tržišnom kapitalizacijom koja je premašila dva bilijuna dolara.
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
PREMIJERA
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
ZAGREB — Tvrtka Samsung Electronics premijerno je u Hrvatskoj predstavila nove uređaje iz kategorije bijele tehnike na našem tržištu, koji su već sada dostupni za kupovinu, kao i novu liniju Samsung televizora i soundbarova, samo 24 sata nakon europske premijere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE