GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Telekom Srbija osniva najveći venture fond za podršku startup idejama

Telekom Srbija osniva najveći venture fond za podršku startup idejama
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2021 / 08:05
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Telekom Srbija dobio je sve saglasnosti za osnivanje najvećeg venture fonda u Srbiji za pomoć startup idejama, koji će biti i najveći fond tog tipa u regionu, a generalni direktor Telekoma Vladimir Lučić kaže da će to preduzeće uložiti u fond 25 miliona eura u narednih pet godina.

Venture fondovi (fondovi preduzetnog kapitala) koji mogu biti u privatnom ili državnom vlasništvu ili – kombinovano – procjenjuju da li neka kompanija sa dobrom biznis idejom ima šansu, inovativni i preduzetnički potencijal i poslovne perspektive da se razvije, poraste i postane konkurentna, i time da donese visoke stope prinosa na uloženi kapital. Ako je procjena pozitivna, fond ulaže u kompaniju za šta stiče stiče udio, odnosno akcije, a time i vlasnička i upravljačka prava i prihode po tom osnovu. Fond preduzetnog kapitala time snosi i sve rizike poslovnog uspeha, odnosno neuspjeha kompanije u koju investira.

- To će biti definitivno najveći fond u regionu. Takav fond je, inače, jedan standardni način finansiranja, gdje velike korporacije ulažu u startup i digitalne ideje. Zamišljen je kao posebna firma koju će voditi profesionalni menadžmet, koji trenutno tražimo u Americi i Izraelu, u zemljama koje su najprepoznatljivije po razvoju startup ideja”, kazao je Lučić gostujući na RTS-u.

Lučić navodi da će fond početi sa radom najkasnije do juna i već od septembra počeće da se finansiraju prve startup ideje.

Pozvao je mlade ljude da se slobodno jave i napišu fondu svaku ideju, u bilo kojoj formi.

Lučić ističe da će Telekom u inicijalni kapital fonda uložiti pet miliona eura godišnje, a tokom pet godina oko 25 miliona eura.

- Mislimo da ćemo privući razne privatne kompanije da budu dio našeg fonda, tako da će inicijalni fond biti značajno veći, naglasio je Lučić.

Osim profesionalnog menadžmenta, planira se i formiranje nadzornog borda gdje bi bili najeminentniji ljudi koji se time bave u Srbiji, kako bi na što transparentniji i bolji način odabrali koji startupi imaju budućnost i u koje treba investirati, naglasio je Lučić.

Fond će u početnoj fazi finansirati startap ideje sa 50.000 do 100.000 eura.

Tagovi: Telekom Srbija, venture capital fond, Vladimir Lučić
PROČITAJ I OVO
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
POTEZI
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
PEKING - Američki tehnološki div Apple uklonio je Metine aplikacije WhatsApp i Threads iz svog App Storea u Kini.
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
POTENCIJALI
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
ZAGREB - PwC i CEE Digital Coalition vjeruju da zemlje u regiji srednje i istočne Europe (CEE) imaju potencijal ojačati i razviti svoje ICT sektore i stvoriti Silicijsku dolinu EU-a, stoji u novom izvješću.
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
SJAJNE BROJKE
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
LOS ANGELES - Netflix je večeras objavio poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE