GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Telekomi i HAKOM od plana razvoja širokopojasnosti očekuju poticaj za investicije

Telekomi i HAKOM od plana razvoja širokopojasnosti očekuju poticaj za investicije
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.03.2021 / 09:44
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Vodeći telekomi u Hrvatskoj i HAKOM pozdravljaju donošenje Nacionalnog plana razvoja širokopojasnog pristupa od 2021. do 2027., očekujući njegov doprinos uklanjanju prepreka i poticanju investicija u mreže velikog kapaciteta, uz osiguranje adekvatnog sufinanciranja.

Nacionalni plan koji je u četvrtak donijela Vlada usklađen je s ciljevima EK za europsko gigabitno društvo i 5G uz razvoj širokopojasnog pristupa sa fiksnim i mobilnim mrežama vrlo velikih brzina i kapaciteta. Za njegovu provedbu Hrvatskoj treba oko 5,6 milijardi kuna, od čega je oko 3,7 milijardi kuna procjena potrebnih sredstava potpora iz različitih EU fondova, a oko 1,9 milijardi kuna predviđena ulaganja operatora elektroničkih komunikacija i drugih ulagača.

Plan postavlja četiri cilja uvođenja mreža vrlo velikog kapaciteta - u kućanstva (širokopojasnim pristupom s brzinama od najmanje 100 Mbit/s u smjeru prema korisniku ("download"), uz mogućnost nadogradnje na brzine do 1 Gbit/s), onih koje podržavaju širokopojasni pristup sa simetričnim brzinama od najmanje 1 Gbit/s za javne namjene, 5G mreža i osiguranje njihove pokrivenosti u urbanim područjima i uzduž glavnih kopnenih prometnih pravaca, te osiguranje pokrivenosti 5G mrežama u ruralnim područjima.

HT: Očekujemo smanjenje administrativnih prepreka i poticaje privatnim investicijama

Na upit Hine iz Hrvatskog telekoma (HT) su rekli da podržavaju taj plan te očekuju da ukloni prepreke i potakne investicije u optičke mreže vrlo velikog kapaciteta, posebno kroz značajno smanjenje naknade za pravo puta.

"Očekujemo i da se s tim planom osiguraju i poticajni regulatorni uvjeti za ulaganja operatora u 5G mreže kroz postupke dodjele radiofrekvencijskog spektra koji će biti stimulativni za investicije, kao i da se smanje administrativne prepreke izgradnje elektroničke komunikacijske infrastrukture te poveća potencijal dostupnih EU fondova kroz mjere poticanje privatnih investicija", naglašavaju iz HT-a.

A1 Hrvatska: Osiguranje adekvatnog udjela sufinanciranja iznimno važno za investicije

Plan pozdravljaju i iz A1 Hrvatska, jer je, kako kažu za Hinu, ostvarenje njegovih definiranih ciljeva preduvjet za razvoj digitalnog društva, čemu su kao kompanija već godinama predana, kao i dovođenju kvalitetnog širokopojasnog pristupa u sve krajeve Hrvatske kroz izgradnju fiksnih i mobilnih mreža nove generacije, poput optičkih, mobilne 4G Advanced Pro i buduće 5G mreže.

Ocjenjujući da će razdoblje pred nama biti i tehnološki i investicijski vrlo dinamično, važnim smatraju što su planom precizno definirane mjere poput smanjenja troškova postavljanja mreža i olakšavanje same izgradnje uz unapređenje zakonodavnog okvira, kao i da je za provedbu plana nužna koordinacija svih dionika.

"Definirane mjere efikasnog korištenja programa državnih potpora i EU sredstava u privatnom sektoru uz osiguranje adekvatnog udjela sufinanciranja od iznimne je važnosti za realizaciju investicija. Stoga pozdravljamo uključivanje privatnog sektora u sve aktivnosti programiranja i korištenja EU fondova za gradnju mreža vrlo velikog kapaciteta i digitalnih usluga koje se na njima pružaju", poručuju iz A1.

Telemach Hrvatska: Nacionalni plan strateška okosnica za napredak

I iz Telemacha Hrvatska Hini su kazali da podržavaju taj Nacionalni plan te da njime RH afirmativno i kontinuirano, kao država članica slijedi ambiciozne planove EU u ostvarivanju ciljeva jedinstvenog digitalnog tržišta.

"Nacionalni plan je strateška okosnica daljnjeg razvoja i temelj za digitalizaciju i gospodarski napredak Hrvatske, a za to je ključna elektronička komunikacijska infrastruktura koja će omogućiti gigabitnu povezivost i, uz ostalo, podržati razvoj 5G mreža. Vlada je detektirala i prepreke za ostvarenje napretka, za koje vjerujemo da će u nadolazećem razdoblju biti prevladane adekvatnim regulatornim i institucionalnim mjerama", komentiraju iz Telemacha, dodajući i da su spremni sudjelovati u ostverenju ciljeva iz Plana.

HAKOM: Za pokretanje projekata na svim razinama važna i edukacija

Regulator HAKOM (Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti) pozdravlja što je donešen taj Plan u čijoj su izradi, kako kažu za Hinu, zajedno s ostalim dionicima i sudjelovali.

"Plan je dobro detektirao glavne prepreke kod izgradnje elektroničke komunikacijske infrastrukture, a predložene mjere su adekvatne za njihovo uklanjanje. Osim uklanjanja prepreka u izgradnji, ključ za pokretanje inicijativa i projekata na svim razinama, od lokalne do nacionalne, bit će i edukacija te dijeljenje informacija o koristi mreža vrlo velikog kapaciteta kao podloge za rast digitalnog društva", kažu iz HAKOM-a.

Zaključno napominju i da je taj Plan važan i za izradu budućeg Programa potpora za osiguranje digitalne povezivosti mreža vrlo velikog kapaciteta radi smanjenja digitalnog jaza.

Tagovi: Hrvatski Telekom, A1 Hrvatska, Telemach Hrvatska, HAKOM, 5G mreža, 5G tehnologija, Boris Drilo, Kostas Nebis
PROČITAJ I OVO
Njemački regulator provjerava transparentnost portala Google News Showcase
PROVJERE
Njemački regulator provjerava transparentnost portala Google News Showcase
BERLIN - Njemački regulator potvrdio je u srijedu da provjerava je li Google transparentno izložio uvjete o pristupu medija platformi za vijesti Google News Showcase.
Telekom Slovenije pokriva 5G mrežom više od 33 posto stanovništva u državi
5G
Telekom Slovenije pokriva 5G mrežom više od 33 posto stanovništva u državi
LJUBLJANA - Telekom Slovenije je dodatnim frekvencijskim spektrom nadogradio 5G mrežu, koju je uspostavio prošle godine.
Musk prodaje rabljene rakete američkoj vojsci
RAKETE
Musk prodaje rabljene rakete američkoj vojsci
SAN FRANCISCO - Pentagon je potpisao sporazum sa SpaceX-om, koji će omogućiti vojsci SAD-a korištenje rabljenih raketnih boostera za vojne potrebe, a prva takva misija je planirana za ovaj tjedan, kada bi Falcon 9 trebao u svemir lansirati vojni GPS III satelit.
Peru: Socijalistički predsjednički kandidat Castillo proglasio izbornu pobjedu
POBJEDA
Peru: Socijalistički predsjednički kandidat Castillo proglasio izbornu pobjedu
LIMA - Peruanski socijalistički kandidat Pedro Castillo proglasio je u utorak pobjedu na predsjedničkim izborima, nakon tijesnog vodstva i neizvjesnog prebrojavanja glasova, no rezultate još u pitanje dovodi njegova desničarska suparnica Keiko Fujimori.
Kina u četvrtak šalje u svemir brod s ljudskom posadom
SVEMIR
Kina u četvrtak šalje u svemir brod s ljudskom posadom
PEKING - Kina će poslati u četvrtak troje ljudi u svemir u svojoj prvoj misiji s ljudskom posadom u posljednjih gotovo pet godina, što je dio ambicioznog plana dovršetka svemirske postaje do kraja sljedeće godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE