GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Telemach Hrvatska kupio frekvencijski spektar i kreće u izgradnju nove 5G gigabitne mobilne mreže

Telemach Hrvatska kupio frekvencijski spektar i kreće u izgradnju nove 5G gigabitne mobilne mreže
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.08.2021 / 12:40
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Telemach Hrvatska uložio je 14,4 milijuna eura u kupnju frekvencijskog spektra i kreće u intenzivnu izgradnju infrastrukture koja će vrlo brzo, već u nadolazećim mjesecima, znatno poboljšati pokrivenost signalom i kvalitetu korisničkog iskustva za oko milijun korisnika postojeće Telemachove mobilne mreže.

Tim ulaganjem Telemach Hrvatska udvostručio je svoj frekvencijski spektar, na kojem će, uz omogućavanje pravog 5G korisničkog iskustva, korisnici vrlo brzo iskusiti znatno poboljšanje pokrivenošću signalom, za što će se primarno koristiti frekvencijski spektar u pojasu od 700 MHz. Telemach Hrvatska planira uložiti dodatnih 130 milijuna eura u modernizaciju svoje mobilne mreže, i to u povećanje pokrivenosti, znatno poboljšanje kvalitete i uvođenje ultrabrze 5G tehnologije.

“Vrlo smo zadovoljni rezultatima dražbe. Ulaganjem u kvalitetu i kapacitete mreže omogućavamo daljnje unapređenje mobilnih usluga kako bismo korisnicima osigurali do sada nedostižne brzine prijenosa podataka. Naš je cilj korisnicima pružiti potpuno 5G korisničko iskustvo koje im donosi gigabitne brzine, znatno nižu latenciju te veću pouzdanost i stabilnost internetske veze na mobilnoj mreži. Istodobno nastavljamo s razvojem prve 10 Giga fiksne optičke mreže i tako podržavamo transformaciju Hrvatske u gigabitno digitalno društvo. Uvođenje tehnologija za ultrabrzi prijenos podataka od strateškog je interesa za državu, a u Telemachu Hrvatska želimo biti predvodnici digitalizacije jer je smatramo okosnicom napretka, s obzirom na očekivane pozitivne učinke tehnologije na gospodarstvo i društvo“, rekao je Adrian Ježina, predsjednik Uprave Telemacha Hrvatska.

Pravo 5G iskustvo već će danas iskusiti građani Osijeka, gdje je oprema ranije postavljena radi testiranja 5G tehnologije, a vrlo brzo i građani Zagreba doživjet će gigabitne brzine na 5G mreži jer se ubrzano postavlja nova oprema. Do kraja godine 5G iskustvo bit će dostupno u cijelom Zagrebu, a u prvoj polovici 2022. na ključnim područjima u cijeloj Hrvatskoj.

U Telemachu Hrvatska ističu da su na prethodnim testiranjima 5G mreže dobili brzinu prijenosa podataka veću od 1,8 Gbps. Naime, od kraja 2019. proveli su višestruka testiranja 5G mreže u Zagrebu, od instalacije opreme i nadogradnje postojeće do modela rasprostiranja signala korištenjem novih tehnologija i slično.

Kada 5G tehnologija u potpunosti zaživi, od nje se mogu očekivati velike dobrobiti za poslovnu zajednicu i društvo jer će omogućavati funkcionalnosti poput automatizacije i robotizacije procesa, primjene umjetne inteligencije i razvoja softvera za javne servise, poput prometa i hitnih službi. Niska latencija odnosno ultrabrzi odziv mreže donijet će revoluciju u zdravstvu, prometu, poljoprivredi, energetici i ostalim područjima primjene 5G tehnologije koja imaju visoke zahtjeve za pouzdanost. Korisnici će pak moći višestruko brže surfati i streamati glazbu ili filmove na svojim pametnim mobilnim telefonima.

Telemach Hrvatska svoje ciljeve digitalizacije postiže neprestanim ulaganjem u mrežu radi transformacije u potpuno konvergentnu telekom kompaniju, kako bi korisnicima pružio najinovativnije proizvode i usluge te najbolje korisničko iskustvo.

Tagovi: Telemach Hrvatska, Adrian Ježina, 5G tehnologija, 5G gigabitna mobilna mreža
PROČITAJ I OVO
Google traži zamjenu za kolačiće
KOLAČIĆI
Google traži zamjenu za kolačiće

NEW YORK - Google nastavlja potragu za zamjenom za 'kolačiće' koja bi trebala omogućiti kompanijama da kupuju oglasni prostor na temelju pretraživanja korisničkih podatka, ne ugrožavajući privatnost.

Iznad Hrvatske izgorio meteor sjaja poput mladog Mjeseca
METEOR
Iznad Hrvatske izgorio meteor sjaja poput mladog Mjeseca
ZAGREB - Hrvatski astronomski savez izvijestio je kako je večeras iznad Hrvatske oko 18 sati izgorio meteor sjaja poput mladog Mjeseca, a od njega prema preliminarnim rezultatima nije ostalo ništa jer je u potpunosti sagorio u atmosferi sjeverozapadno od Zadra.
Facebook najavio izradu novoga AI superračunala koje će biti najbrže na svijetu
PLANOVI
Facebook najavio izradu novoga AI superračunala koje će biti najbrže na svijetu
SAN FRANCISCO - Matična tvrtka Facebooka, Meta Platforms Inc, objavila je u ponedjeljak da su članovi njezina istraživačkog tima stvorili novo superračunalo namijenjeno istraživanju umjetne inteligencije te vjeruju da će, kada bude dovršeno sredinom 2022., biti najbrže na svijetu.
ECA: Članice EU znatno kasne s uvođenjem 5G mreža, potreban novi zamah
5G
ECA: Članice EU znatno kasne s uvođenjem 5G mreža, potreban novi zamah
ZAGREB - Države članice EU-a znatno kasne s uvođenjem 5G mreža, čime se dovodi u pitanje ostvarenje EU ciljeva u području pristupa i pokrivenosti 5G-om te je potrebno stvoriti novi poticaj za ubrzanje uvođenje tih mreža u EU, poručili su iz Europskog revizorskog suda (ECA) u izvješću o implementaciji sigurnih 5G mreža u Europskoj uniji.
Rimac sa SQ Capitalom i Tomislavom Matićem investirao u Codemap
INVESTICIJE
Rimac sa SQ Capitalom i Tomislavom Matićem investirao u Codemap
ZAGREB - Novo veliko startup iznenađenje iz Hrvatske zove se Codemap.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE