GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

TSMC u američke pogone investira 40 milijardi dolara

TSMC u američke pogone investira 40 milijardi dolara
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.12.2022 / 08:34
Autor: SEEbiz / VIDI
NEW YORK - Tajvanski proizvođač čipova TSMC objavio je da je uz prvu tvornicu koju gradi u SAD-u TSMC Arizona, koja bi trebala započeti s proizvodnjom N4 tehnologije procesora 2024., također započeo izgradnju druge tvornice koja bi trebala započeti proizvodnju 3-nanometarske procesne tehnologije u 2026.

Ukupna investicija za ove dvije tvornice iznosit će približno 40 milijardi dolara, što predstavlja najveće izravno strano ulaganje u povijesti Arizone i jedno od najvećih izravnih stranih ulaganja u povijesti Sjedinjenih Država.

Uz više od 10.000 građevinskih radnika koji su pomogli u izgradnji, očekuje se da će dvije tvornice TSMC Arizona stvoriti dodatnih 10.000 visokoplaćenih radnih mjesta u visokoj tehnologiji, uključujući 4.500 izravnih poslova u TSMC-u. Kada budu dovršene, dvije tvornice TSMC Arizona proizvodit će više od 600.000 wafera godišnje, s procijenjenom vrijednošću krajnjeg proizvoda od više od 40 milijardi dolara.

TSMC Arizona je ujedno u fazi planiranja za postrojenje za industrijsku regeneraciju vode na licu mjesta koje će, kada bude završeno, omogućiti lokaciji TSMC Arizona da postigne gotovo nulto ispuštanje tekućine.

"Kada bude dovršen, TSMC Arizona ima za cilj biti najzeleniji proizvodni pogon poluvodiča u Sjedinjenim Državama koji proizvodi najnapredniju procesnu tehnologiju poluvodiča u zemlji, omogućujući sljedeću generaciju računalnih proizvoda visokih performansi i niske potrošnje u godinama koje dolaze", rekao je predsjednik TSMC-a dr. Mark Liu.

"Zahvalni smo na kontinuiranoj suradnji koja nas je dovela ovdje i drago nam je što možemo raditi s našim partnerima u Sjedinjenim Državama kako bismo služili kao baza za inovacije poluvodiča."

Ova ogromna investicija dobro je došla administraciji američkog predsjednikg Joeu Bidenu, a ujedno predstavlja i veliki politički bod za Tajvan, koji je već duže vrijeme u strahu od moguće invazije Kine. Teško da tajvanski čipovi koji se proizvode u Americi mogu spriječiti invaziju, ali Kina dobiva jasnu poruku koliko je Amerikancima stalo do Tajvana, pa ovo možda doprinese barem laganom smanjenju tenzija.

Tagovi: Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporation, Warren Buffett, Berkshire Hathaway, Coca-Cola, Bank of America, American Express
PROČITAJ I OVO
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
SJAJNE BROJKE
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
LOS ANGELES - Netflix je večeras objavio poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BOLJE OD OČEKIVANJA
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
TAIPEI - Taiwan Semiconductor Manufacturing Company u četvrtak je nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, zahvaljujući stalnoj snažnoj potražnji za naprednim čipovima, posebno onima koji se koriste u aplikacijama umjetne inteligencije.
ASML: Dobit iznad očekivanja, prodaja podbacila
REZULTATI
ASML: Dobit iznad očekivanja, prodaja podbacila
AMSTERDAM - ASML je u ponedjeljak priopćio da je dobit u prvom tromjesečju nadmašila očekivanja, dok je prodaja iznevjerila predviđanja, a kompanija ostaje pri svojim izgledima za cijelu godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE