GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Brazilu je usvojen prvi propis koji je tajno napisao ChatGPT

U Brazilu je usvojen prvi propis koji je tajno napisao ChatGPT
BIZARNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.12.2023 / 21:43
Autor: SEEbiz / BETA
BRazILIJA - Vijećnici jednog grada u Brazilu donijeli su, čini se, prvi propis u povijesti te zemlje koji je u potpunosti napisala umjetna inteligencija, a da to nisu znali.

Ta je uredba donesena u listopadu u južnom gradu Porto Alegreu, gdje je gradski vijećnik Ramiro Rosario ovaj tjedan otkrio da ju je napisao "chatbot" i izazvao prigovore i pitanja o ulozi umjetne inteligencije u službenoj politici.

Rosario je za Associated Press rekao da je od OpenAI-jevog ChatGPT-a zatražio nacrt propisa o tome kako spriječiti grad da poreznim obveznicima naplaćuje zamjenu ukradenih vodomjera. Potom ju je predstavio svojih 35 kolega u Gradskom vijeću bez ikakvih izmjena ili čak obavijestio ih o njezinom neviđenom podrijetlu.

"Da sam to ranije otkrio, prijedlog sigurno ne bi došao na glasovanje", rekao je Rosario agenciji AP. Vijeće od 36 članova jednoglasno je odobrilo uredbu koja je stupila na snagu 23. studenog.

“Bilo bi nepravedno prema građanima da uredba nije odobrena samo zato što ju je napisala umjetna inteligencija”, dodao je.

Dolazak "ChatGPT-a" na tržište prije samo godinu dana potaknuo je globalnu raspravu o utjecaju potencijalno revolucionarnih "chatbota" na umjetnu inteligenciju. Iako ih neki vide kao alat koji obećava, pojavila se zabrinutost zbog neželjenih učinaka strojeva na zadatke koje obavljaju ljudi.

Porto Alegre s 1,3 milijuna stanovnika drugi je najveći grad na jugu Brazila. Predsjednik gradskog vijeća Hamilton Sosmeyer doznao je da je Rosario angažirao "ChatGPT" da napiše prijedlog uredbe tek u srijedu, kada se vijećnik svojim uspjehom pohvalio na društvenim mrežama. Sossmeier je isprva lokalnim medijima rekao kako misli da se radi o "opasnom presedanu".

Veliki AI jezični modeli koji pokreću "chatbotove" kao što je "ChatGPT" rade tako što opetovano pokušavaju pogoditi svaku sljedeću riječ u rečenici i skloni su "izmišljanju" - sastavljanju lažnih informacija, što je fenomen koji se naziva "halucinacija".

Svi chatbotovi ponekad unose lažne podatke prilikom sastavljanja dokumenta, u rasponu od oko tri posto vremena izvođenja za najnapredniji GPT model do stope od oko 27 posto za jedan od ranijih Googleovih modela, pokazalo je nedavno istraživanje tehnološke tvrtke "Vectara".

U članku na web stranici Centra za pravnu struku Sveučilišta Harvard ove godine, Andrew Perlman, dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta Suffolk, napisao je da "ChatGPT može predstavljati još važniju promjenu od pojave interneta" i upozorio na potencijalne zamke.

Taj sustav "možda neće uvijek moći uzeti u obzir nijanse i složenost zakona. Budući da je ChatGPT sustav strojnog učenja, možda neće imati istu razinu razumijevanja i prosudbe kao ljudski odvjetnik u tumačenju pravnih načela i presedana. To bi moglo dovesti do problema kada je potrebna dublja pravna analiza", napisao je Perlman.

Tagovi: bRAZIL, cHATGPT, Porto Alegre
PROČITAJ I OVO
Apple rezultatima nadmašio očekivanja, iako je prodaja iPhonea pala 10%
BOLJE OD OČEKIVANJA
Apple rezultatima nadmašio očekivanja, iako je prodaja iPhonea pala 10%
NEW YORK - Apple (AAPL) je izvijestio o svojoj zaradi u drugom tromjesečju nakon zvona u četvrtak nadmašivši očekivanja na vrhu i dnu, ali prihod je pao 4% u odnosu na prethodnu godinu zbog sporije prodaje iPhonea, Maca, iPada i nosivih uređaja nego u istom razdoblju 2023.
Ebay u tromjesečju s većim prihodom i manjom dobiti
SOLIDNO
Ebay u tromjesečju s većim prihodom i manjom dobiti
NEW YORK - Američka internetska trgovina Ebay u prvom je kvartalu zabilježila 2,6 milijardi dolara (2,4 milijarde eura) prihoda, što je dva posto više nego u istom razdoblju lani.
Singapore is leading startup market in the region
STARTUPS
Singapore is leading startup market in the region
SINGAPORE - Southeast Asian startup fundraising dropped to its lowest level in more than five years in January to March, according to a recent industry report, reflecting the prolonged funding slowdown in the region since the end of the COVID-19 pandemic, with little sign of recovery.
Span značajno smanjio dividendu
DIVIDENDA
Span značajno smanjio dividendu
ZAGREB - Span je objavio godišnje izvješće za 2023. godinu, rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine te je dao prijedlog raspodjele dobiti iz 2023. godine i iz zadržane dobiti iz prethodnih godina.
Google otpušta cijeli Python tim, uprava želi jeftiniju radnu snagu
REZOVI
Google otpušta cijeli Python tim, uprava želi jeftiniju radnu snagu
SAN FRANCISCO - U valu otpuštanja koje je Google provodio proteklih tjedana, kompanija je zatvorila cijeli američki tim zadužen za Python, javlja HT.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE