GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U inkubatoru Poslovne inteligencije BIRD do inovacija umjetne inteligencije

U inkubatoru Poslovne inteligencije BIRD do inovacija umjetne inteligencije
INOVACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.02.2021 / 13:32
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Informatička tvrtka Poslovna inteligencija u utorak je službeno u Zagrebu otvorila inkubator BIRD za umjetnu inteligenciju, strojno učenje i analitiku podataka, koji na 450 metara kvadratnih prostora startup-ovima iz Hrvatske i svijeta nudi uvjete za razvoj i plasman rješenja iz tih tehnologija.

Prvih šest startup timova u taj su inkubator ušli i počeli raditi početkom ove godine, za kada je bilo planirano i otvaranje, a koje je odgođeno za početak veljače zbog više potresa u Hrvatskoj oko Nove godine, kazao je na otvaranju inkubatora predsjednik Uprave Poslovne inteligencije Dražen Oreščanin.

Otvaranje je održano online putem, a ne iznoseći pritom investiciju u prostor Oreščanin je objasnio da je naziv BIRD skraćenica od dugogodišnjeg brenda Poslovne inteligencije za mlade talente "Business Intelligence Research & Development" (pod kojim su danas poslovno aktivni u Velikoj Britaniji i Austriji) te da je to prvi hrvatski inkubator za timove i projekte umjetne inteligenciju, strojnog učenja i analitike podataka.

Porast zanimanje za umjetnu inteligenciju ili AI (artificial intelligence) u Hrvatskoj je u ožujku 2020. doveo do osnivanja udruge CroAI, koja je okupila mnoge tvrtke, među kojima i Poslovnu inteligenciju, koja se, kako je dodao, odlučila pokrenuti inkubator.

"Cilj nam je da osim za hrvatske to bude inkubator za startup-ove i iz regije, Europe i svijeta koji razvijaju rješenja AI, te već sada među prvih šest timova imamo i jedan primjerice iz Indije. Želimo da AI rješenja iz ovog inkubatora i iz Hrvatske odlaze na globalnu mapu, a osim toga, ovo je i doprinos Poslovne inteligencije široj zajednici", istaknuo je Oreščanin.

Dodao je da će startup timovi u inkubatoru imati podršku domaćih i stranih mentora-stručnjaka, a jedini uvjet za ulazak u inkubator je da je umjetna inteligencija ključni element u razvoju ideja, kao i da odbor inkubatora ocijeni da pojedini startup odgovara onome što se tu radi, nakon čega slijedi šest mjeseci inkubacije u kojima se početna ideja ili prototip proizvoda razrađuje do spremnosti za investiciju i izlazak na tržište.

Oreščanin je otkrio i da se timovi koji su već u inkubatoru bave različitim primjenama umjetne inteligencije, od kreiranja platforme za rješavanje kardiovaskularnih bolesti i agenta za turizam do beskontaktnog plaćanja za drive-in uz korištenje automobilskih registracija, i drugog.

Podršku inkubatoru tijekom online otvaranja dali su i predstavnici nekoliko domaćih i inozemnih fondova rizičnog (venture) ulaganja, raznih domaćih IT tvrtki te udruge CroAI, a voditelj inkubatora Željko Krizmanić dodao je da su povezani i sa Algebra LAB-om te Poduzetničkim centrom Krapinsko-zagorske županije.

Tagovi: Poslovna inteligencija, Poduzetnički centar Krapinsko-zagorske županije, inkubator BIRD za umjetnu inteligenciju, umjetna inteligencija, Dražen Oreščanin
PROČITAJ I OVO
WhatsApp planira veliku promjenu
PROMJENE
WhatsApp planira veliku promjenu
ZAGREB - Facebookova platforma za dopisivanje već neko vrijeme stoji neokaljena ostatkom njihovog ekosustava, no to bi se uskoro moglo promijeniti uvođenjem nečega što se najlakše može opisati kao poslovni imenik.
Ikea lansira niz proizvoda za gamere
NOVI ISKORAK
Ikea lansira niz proizvoda za gamere
ZAGREB - Od listopada ove godine, Ikea će svoju ponudu proširiti na ciljanu grupu korisnika, gamere, za koje će u ponudi imati više od 30 novih proizvoda.
Preminuo Clive Sinclair
IN MEMORIAM
Preminuo Clive Sinclair
ZAGREB - Umro je sir Clive Marles Sinclair, tvorac čitave linije 8-bitnih računala koja su redefinirala računalstvo u 80-tima i iz domene znanstvenika i profesionalaca približile ga kućnim korisnicima ponajprije u Velikoj Britaniji, ali i Europi i čitavom svijetu.
HAKOM: Porast prihoda i ulaganja na tržištu elektroničkih komunikacija
RAST
HAKOM: Porast prihoda i ulaganja na tržištu elektroničkih komunikacija
ZAGREB - Na tržištu elektroničkih komunikacija u prvoj polovici 2021. ukupni prihodi porasli su pet posto u odnosu na isto razdoblje 2020., dok su ulaganja operatora povećana za četiri posto, posebice u svjetlovodnu (optičku) mrežnu infrastrukturu, za 121 posto, podaci su Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).
Vlada odobrila potpisivanje Memoranduma o suglasnosti s Amazonom
ZELENO SVJETLO
Vlada odobrila potpisivanje Memoranduma o suglasnosti s Amazonom
ZAGREB - Vlada je u četvrtak odobrila potpisivanje Memorandum o suglasnosti Vlade i Amazona, kojim želi potaknuti digitalnu transformaciju, inovativnost i gospodarski razvoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE