GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U inkubatoru Poslovne inteligencije BIRD do inovacija umjetne inteligencije

U inkubatoru Poslovne inteligencije BIRD do inovacija umjetne inteligencije
INOVACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.02.2021 / 13:32
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Informatička tvrtka Poslovna inteligencija u utorak je službeno u Zagrebu otvorila inkubator BIRD za umjetnu inteligenciju, strojno učenje i analitiku podataka, koji na 450 metara kvadratnih prostora startup-ovima iz Hrvatske i svijeta nudi uvjete za razvoj i plasman rješenja iz tih tehnologija.

Prvih šest startup timova u taj su inkubator ušli i počeli raditi početkom ove godine, za kada je bilo planirano i otvaranje, a koje je odgođeno za početak veljače zbog više potresa u Hrvatskoj oko Nove godine, kazao je na otvaranju inkubatora predsjednik Uprave Poslovne inteligencije Dražen Oreščanin.

Otvaranje je održano online putem, a ne iznoseći pritom investiciju u prostor Oreščanin je objasnio da je naziv BIRD skraćenica od dugogodišnjeg brenda Poslovne inteligencije za mlade talente "Business Intelligence Research & Development" (pod kojim su danas poslovno aktivni u Velikoj Britaniji i Austriji) te da je to prvi hrvatski inkubator za timove i projekte umjetne inteligenciju, strojnog učenja i analitike podataka.

Porast zanimanje za umjetnu inteligenciju ili AI (artificial intelligence) u Hrvatskoj je u ožujku 2020. doveo do osnivanja udruge CroAI, koja je okupila mnoge tvrtke, među kojima i Poslovnu inteligenciju, koja se, kako je dodao, odlučila pokrenuti inkubator.

"Cilj nam je da osim za hrvatske to bude inkubator za startup-ove i iz regije, Europe i svijeta koji razvijaju rješenja AI, te već sada među prvih šest timova imamo i jedan primjerice iz Indije. Želimo da AI rješenja iz ovog inkubatora i iz Hrvatske odlaze na globalnu mapu, a osim toga, ovo je i doprinos Poslovne inteligencije široj zajednici", istaknuo je Oreščanin.

Dodao je da će startup timovi u inkubatoru imati podršku domaćih i stranih mentora-stručnjaka, a jedini uvjet za ulazak u inkubator je da je umjetna inteligencija ključni element u razvoju ideja, kao i da odbor inkubatora ocijeni da pojedini startup odgovara onome što se tu radi, nakon čega slijedi šest mjeseci inkubacije u kojima se početna ideja ili prototip proizvoda razrađuje do spremnosti za investiciju i izlazak na tržište.

Oreščanin je otkrio i da se timovi koji su već u inkubatoru bave različitim primjenama umjetne inteligencije, od kreiranja platforme za rješavanje kardiovaskularnih bolesti i agenta za turizam do beskontaktnog plaćanja za drive-in uz korištenje automobilskih registracija, i drugog.

Podršku inkubatoru tijekom online otvaranja dali su i predstavnici nekoliko domaćih i inozemnih fondova rizičnog (venture) ulaganja, raznih domaćih IT tvrtki te udruge CroAI, a voditelj inkubatora Željko Krizmanić dodao je da su povezani i sa Algebra LAB-om te Poduzetničkim centrom Krapinsko-zagorske županije.

Tagovi: Poslovna inteligencija, Poduzetnički centar Krapinsko-zagorske županije, inkubator BIRD za umjetnu inteligenciju, umjetna inteligencija, Dražen Oreščanin
PROČITAJ I OVO
OiV nositelj projekta financiranja izgradnje nacionalne agregacijske širokopojasne infrastrukture
PROJEKTI
OiV nositelj projekta financiranja izgradnje nacionalne agregacijske širokopojasne infrastrukture
ZAGREB - Do 2025. planira se dovršetak izgradnje nacionalne agregacijske širokopojasne infrastrukture, na koju bi se uključili i povezali ciljani javni korisnici diljem zemlje, a taj se projekt s 85 posto bespovratno financira iz EU fonda, dok 15 posto osigurava državni proračun, o čemu je u četvrtak na sjednici odlučila Vlada.
Payoneer sklopio sporazum s eBayom
SPORAZUM
Payoneer sklopio sporazum s eBayom
ZAGREB - Payoneer, globalna platforma za plaćanja i elektronsku trgovinu koja potiče rast milijuna digitalnih biznisa širom svijeta, objavio je pokretanje suradnje sa eBayom kako bi prodavačima u odabranim zemljama omogućio da budu plaćeni za ono što prodaju na eBay platformi.
Xiaomi skočio na prvo mjesto po broju isporuka pametnih telefona u Hrvatskoj u prvom kvartalu 2021.
NA VRHU
Xiaomi skočio na prvo mjesto po broju isporuka pametnih telefona u Hrvatskoj u prvom kvartalu 2021.
ZAGREB – Canalys, IDC i Strategy Analytics objavili su podatke za globalno tržište pametnih telefona u Q1 2021, u kojem je Xiaomi zadržao treće mjesto po broju isporučenih pametnih telefona.
Infobip preuzeo Anam Technologies, vodećeg svjetskog pružatelja SMS firewall usluge
AKVIZICIJE
Infobip preuzeo Anam Technologies, vodećeg svjetskog pružatelja SMS firewall usluge
VODNJAN - Infobip i Anam zajedno će moći pružati tehnička rješenja za više od 700 mobilnih operatera globalno pokrivajući tako 64 posto mobilnih uređaja na svijetu.
Slovenski zakon će eliminirati Huawei iz utrke za 5G
5G
Slovenski zakon će eliminirati Huawei iz utrke za 5G
LJUBLJANA - Mobilni operatori koji žele pružiti usluge u svojim mrežama vladi i kritičnoj infrastrukturi neće smjeti koristiti visoko rizičnu tehnologiju dobavljača.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE