GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U nadzoru web trgovina u 35 slučajeva utvrđena nepoštena praksa

U nadzoru web trgovina u 35 slučajeva utvrđena nepoštena praksa
WEB TRGOVINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2021 / 18:23
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Inspektori Državnog inspektorata u nadzoru 56 web trgovina koje posluju u Hrvatskoj, u 35 nadzora utvrdili su nepoštivanje poslovne prakse trgovca u odnosu prema potrošačima, priopćeno je u četvrtak iz Državnog inspektorata.

S obzirom da je 2020. godinu zbog pandemije obilježio porast on line trgovine, tržišni inspektori su tijekom veljače i ožujka ove godine provodili ciljane nadzore sklapanja ugovora na daljinu putem interneta i uz to vezane nepoštene poslovne prakse trgovca u odnosu prema potrošačima.

U nadzorima su obuhvatili ukupno 56 web trgovina koje posluju na području Hrvatske. U 21 nadzoru nisu utvrđene povrede propisa, no u njih 35 utvrđeno je nepoštovanje propisa.

Neki od nadziranih trgovaca su počinili više prekršaja tako da je ukupno utvrđeno 42 prekršaja, a oni su se ponajviše odnosili na nepoštovanje obveze trgovca o davanja propisanih predugovornih obavijesti.

Uz to, u pet slučajeva utvrđeno je i isticanje zavaravajućih informacija o osnovnim obilježjima proizvoda, cijeni proizvoda kao i pružanje potrošačima zavaravajućih informacija u odnosu na identitet trgovca, što predstavlja nepoštenu poslovnu praksu trgovca.

Iz Državnog inspektorata navode primjer jednog inspekcijskog nadzora u kojem je utvrđeno da je trgovac oglašavao zavaravajuće informacije o osnovnim obilježjima proizvoda – riječ je bila o prijenosnom računalu kojega je trgovac oglašavao da se prodaje s predinstaliranim operativnim sustavom, iako se ono prodavalo bez toga.

Gdje zakon to dopušta trgovci su tijekom inspekcijskog nadzora otklonili nepravilnosti, a za sve ostale utvrđene prekršaje, protiv počinitelja će biti poduzete zakonom propisane prekršajne mjere odnosno podnijeti će se optužni prijedlozi nadležnom prekršajnom sudu ili će se izdati prekršajni nalog, ističe se u priopćenju Državnog inspektorata RH.

Iz Inspektorata podsjećaju kupce koji kupuju on-line da je člankom 57. Zakona o zaštiti potrošača trgovac u obvezi prije svakog sklapanja ugovora pružiti informacije koje između ostalog uključuju informacije o glavnim obilježjima robe ili usluge, informaciju o svome nazivu i sjedištu, adresu elektroničke pošte, maloprodajnu cijenu robe ili usluge, uvjete plaćanja i isporuke robe ili pružanja usluge, vrijeme isporuke robe ili pružanja usluge, uvjete, rokove i postupke izvršavanja prava na jednostrani raskid ugovora te obvezu potrošača da snosi troškove vraćanja robe trgovcu u slučaju da iskoristi pravo na jednostrani raskid ugovora.

Napominju i da potrošači u slučaju kupnje putem interneta imaju pravo, ne navodeći razloge, raskinuti ugovor sklopljen na daljinu u roku od 14 dana od dana kada je roba predana u posjed potrošača. Pri tome, potrošači prije isteka navedenog roka moraju trgovca obavijestiti o svojoj odluci i to putem obrasca za jednostrani raskid ugovora koji osigurava trgovac ili putem bilo koje druge nedvosmislene izjave kojom izražavaju svoju volju.

Ako potrošač smatra da su mu neka prava zakinuta, može to prijaviti Državnom inspektoratu, navodi se u priopćenju.

Tagovi: web trgovina, online trgovina, Državni inspektorat
PROČITAJ I OVO
Geely počinje s proizvodnjom satelita
NOVI ISKORAK
Geely počinje s proizvodnjom satelita
PEKING - Kineski proizvođač automobila Geely u ponedjeljak je izvijestio da počinje s masovnom proizvodnjom komercijalnih satelita koji bi budućim vozilima trebali osigurati brzi prijenos podataka, preciznu navigaciju i usluge računalstva u oblaku.
AGRIVI dobitnik prestižne nagrade Ujedinjenih naroda za inovacije u poljoprivredi
PRIZNANJA
AGRIVI dobitnik prestižne nagrade Ujedinjenih naroda za inovacije u poljoprivredi
ZAGREB - Krajem srpnja ove godine AGRIVI je, od ukupno 170 konkurenata, ušao među 27 finalista u sklopu natjecanja „Digitalna izvrsnost u poljoprivredi u Europi i Srednjoj Aziji“, koje provodi Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda.
Egipat planira oporezivati influencere
PLANOVI
Egipat planira oporezivati influencere
KAIRO - Egipat je objavio da planira oporezivati blogere i druge youtubere, zanimanja koja dosad nisu bila regulirana, što je u nedjelju podiglo buru na mreži u toj arapskoj zemlji s najvećim brojem stanovnika koja je veoma sklona društvenim mrežama.
Apple skinuo Fortnite sa svog App Storea
ODMAZDA
Apple skinuo Fortnite sa svog App Storea
ZAGREB - Apple je kao očiti odgovor na nedavnu Epicovu sudsku pobjedu odlučio ne obnoviti ugovor s ovim developerom do daljega i bez ikakvog objašnjenja dok se ne iscrpe sve zakonske mogućnosti.
Dogovor američkog ministarstva pravosuđa i direktorice Huaweija
SPORAZUM
Dogovor američkog ministarstva pravosuđa i direktorice Huaweija
NEW YORK - Sutkinja saveznog suda u Brooklynu prihvatila je sporazum između američkog ministarstva pravosuđa i odvjetnika Meng Wanzhou, financijske direktorice Huaweija koja je u kućnom pritvoru u Kanadi gotovo tri godine i kojoj američko pravosuđe želi suditi na svom teritoriju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE