GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Srbiji na onlajn platformama zaposleno oko 74.000 radnika

U Srbiji na onlajn platformama zaposleno oko 74.000 radnika
ISTRAŽIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.06.2021 / 20:48
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – U Srbiji je na onlajn platformama angažovano oko 74.000 radnika, rezultat je prvog nacionalnog istraživanja o broju radnika na internetu koji rade preko globalnih digitalnih platformi u Srbiji, a koje je predstavio Centar za istraživanje javnih politika.

To je više od broja svih registrovanih radnika koji rade u sektoru informisanje i komunikacije (67.481) ili gotovo duplo više od svih radnika koji rade u sektoru finansijskih delatnosti i delatnosti osiguranja u Srbiji (43.849), kažu u Centru za istraživanje javnih politika, navodi se na sajtu Biznis.rs.

Kako se dodaje, prema rezultatima istraživanja Gigmetra iz februara 2021. godine u odnosu na oktobar 2020. godine, globalna tražnja za onlajn radnicima se oporavila, ali je i konkurencija povećana zbog sve većeg broja digitalnih radnika kojima je to primarni ili sekundarni izvor prihoda.

U najnovijem izdanju Gigmetra, uzorkom je obuhvaćeno ukupno 8,469 ispitanika što je najveći do sada analizirani broj radnika, navodi se i dodaje da rezultati pokazuju da je u februaru radilo 23,3 odsto radnika u odnosu na 44,8 odsto onih koji su bili aktivni u oktobarskom merenju.

Dodaje se da postoji čvrsta regionalna struktura kada je reč o lokacijama na kojima digitalni radnici žive i rade.

Oko 65 odsto online radnika u Srbiji nalazi se u administrativnim centrima u posmatrana četiri regiona – Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac.

Kako se navodi, Beograd ima tri puta više radnika od Novog Sada, Novi Sad dva puta više od Niša, a Niš skoro tri puta više od Kragujevca.

Precizira se da žene koje se u našoj zemlji bave online poslovima čine 34,2 odsto ukupne populacije digitalnih radnika, iako njihov udeo tokom vremena beleži blagi pad.

Između ostalog, navodi se i da je prosečna cena radnog sata frilensera u Srbiji zabeležila blagi rast i da u najnovijem merenju iznosi 19,2 dolara, dok je medijalna cena rada ostala na istom nivou kao i u prošlom merenju – 15 dolara.

Time je, dodaje se, i jaz između srpskih digitalnih radnika i radnica u odnosu na globalni prosek ostao isti kao i u prethodnom merenju, jer je u Sjedinjenim Americkim Državama medijalna cena rada frilensera 20 dolara.

Tagovi: onlajn platforme, Centar za istraživanje javnih politika, srpska IT industrija, digitalne platforme
PROČITAJ I OVO
Platio 28 milijuna dolara za izlet u svemir s Bezosom
ENORMNO
Platio 28 milijuna dolara za izlet u svemir s Bezosom
SAN FRANCISCO - Mjesto u raketi s milijarderom Jeffom Bezosom prodano je u subotu na dražbi za 28 milijuna američkih dolara čime je okončano jednomjesečno nadmetanje za izlet u svemir Blue Originom idući mjesec.
Huawei u Sloveniji uspostavlja logistički centar za europska tržišta
LOGISTIKA
Huawei u Sloveniji uspostavlja logistički centar za europska tržišta
LJUBLJANA - Kineski tehnološki gigant Huawei objavio je da planira u Sloveniji uspostaviti svoje središnje regionalno čvorište za srednju i jugoistočnu Europu, gradnjom centralnog skladišta blizu ljubljanskog aerodroma Brnik, čime će se povećati i važnost luke Koper kao destinacije za opskrbu 19 tržišta u Europi.
Austrijski proizvođač poluvodiča ulaže dvije mlrd dolara u tvornicu u Maleziji
ULAGANJA
Austrijski proizvođač poluvodiča ulaže dvije mlrd dolara u tvornicu u Maleziji
KUALA LUMPUR - Austrijski proizvođač poluvodiča AT&S namjerava uložiti 8,5 milijardi ringgita (dvije milijarde dolara) u gradnju tvornice u Maleziji, objavilo je u četvrtak malezijsko ministarstvo trgovine i industrije.
Hrvatski Telekom lansirao Premium fiskalnu blagajnu
USLUGE
Hrvatski Telekom lansirao Premium fiskalnu blagajnu
ZAGREB - Hrvatski Telekom kontinuirano razvija i prilagođava ponudu svojih poslovnih rješenja koja poslovnim korisnicima osiguravaju vrhunsku tehnologiju i usluge kako bi svoje poslovanje učinili što jednostavnijim i učinkovitijim.
iPhone će se moći locirati čak i kada je isključen
LOKACIJA
iPhone će se moći locirati čak i kada je isključen
NEW YORK - Apple je na WWDC21 konferenciji za developere službeno predstavio iOS 15, čija je preview inačica već dostupna, a stabilni build namijenjen svim korisnicima podržanih telefona pojavit će se ove jeseni.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE