GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Udio online trgovine u Hrvatskoj 12 posto

Udio online trgovine u Hrvatskoj 12 posto
E-TRGOVINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.03.2020 / 12:22
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Istraživanje "e-shopper barometer" DPDgroupa pokazuje da je udio online trgovine na hrvatskom tržištu u ukupnoj prodaji 11,9 posto, dok je europski prosjek 13,5 posto, te da 85 posto domaćih e-kupaca kupuje sa stranih web shopova i to najviše iz Europe i Kine.

"E-shopper barometer" proveden je u Hrvatskoj na uzorku od 800 osoba, u proljeće i ljeto prošle godine. Istraživanje je pokazalo da udio e-trgovine na domaćem tržištu zauzima 11,9 posto, dok je europski prosjek 13,5 posto.

Europski kupci preferiraju kupovati robu s inozemnih web trgovina (62 posto), a ta je brojka u Hrvatskoj još i veća pa 85 posto domaćih e-kupaca kupuje sa stranih web shopova i to najviše iz Europe (78 posto) i Kine (73 posto).

Razlog velikog udjela prekogranične kupovine mala je zastupljenost domaćih e-trgovina, kao i povoljnija ponuda u stranim online trgovinama.

Stalnih hrvatskih online kupaca, pokazuju rezultati ankete, 14 je posto, a povremenih 19 posto. Europski prosjek poklonika online trgovine je 13 posto, dok je zastupljenost povremenih kupaca 15 posto. Među europskim kupcima ističe se i treća kategorija online kupaca - eko osviješteni online kupci kojih je 17 posto.

"E-shopper barometer" pokazao je da poklonici online trgovine najčešće kupuju proizvode iz kategorije mode, modnih dodataka, proizvode za njegu i cipele. Vezano uz metode plaćanja, 76 posto online kupaca koristi i po nekoliko modela plaćanja; najzastupljenije je plaćanje putem Paypal-a ili Alipay-a (59 posto), zatim Visa i Mastercard karticama (54 posto) dok 46 posto kupaca preferira plaćanje pouzećem. Dostava kod kuće najčešći je odabir načina dostave.

Čak 70 posto domaćih ispitanika donosi odluku o kupnji proizvoda određenog brenda na temelju preporuke s društvenih mreža, a 79 posto kasnije ostavi i recenziju.

Tagovi: onlina trgovina, e-trgovina, PayPal, Alipay, Visa, MasterCard
PROČITAJ I OVO
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
POTEZI
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
PEKING - Američki tehnološki div Apple uklonio je Metine aplikacije WhatsApp i Threads iz svog App Storea u Kini.
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
POTENCIJALI
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
ZAGREB - PwC i CEE Digital Coalition vjeruju da zemlje u regiji srednje i istočne Europe (CEE) imaju potencijal ojačati i razviti svoje ICT sektore i stvoriti Silicijsku dolinu EU-a, stoji u novom izvješću.
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
SJAJNE BROJKE
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
LOS ANGELES - Netflix je večeras objavio poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE