GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Umjetna inteligencija: Četiri teme za raspravu u 2024.

Umjetna inteligencija: Četiri teme za raspravu u 2024.
KONTROVERZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.01.2024 / 12:51
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - Umjetna inteligencija (UI) stigla je i u svakodnevni život. Nju se dugo smatralo znanstvenom fantastikom., a danas ju svakodnevno koriste milijuni ljudi, koristeći aplikacije kao što su jezični programi umjetne inteligencije ChatGPT ili Bard. A to je, kažu stručnjaci, samo početak.

„Ovo je zapravo iPhone-trenutak za umjetnu inteligenciju", kaže Lea Steinacker, sociologinja i glavna direktorica za inovacije u start up firmi ada Learning. Ona navodi primjer predstavljanja Appleovog pametnog telefona 2007. godine, jer se on smatra prekretnicom kada je sve više ljudi počelo koristiti internet preko svojih mobilnih telefona.

Aplikacije kao što je ChatGPT, koje su jednostavne za upotrebu i ne zahtijevaju prethodno tehničko znanje, „donijele su umjetnu inteligenciju krajnjim korisnicima", rekla je Steinacker za DW. „A to će se odraziti na društvo u cjelini.”

Evo koje nas rasprave očekuju u ovoj godini:

Navodno Putinovo klečanje pred kineskim predsjednikom - obratite pažnju na deformirana uha, cipele i rukeNavodno Putinovo klečanje pred kineskim predsjednikom - obratite pažnju na deformirana uha, cipele i ruke
Navodno Putinovo klečanje pred kineskim predsjednikom - obratite pažnju na deformirana uha, cipele i rukeFoto: Twitter/DW
Može li deepfake tehnologija ugroziti izbore?

Deepfake tehnologija omogućuje stvaranje visoko realističnih lažnih audio i video sadržaja, često s namjerom zloupotrebe ili manipulacije.

U tom kontekstu stručnjaci strahuju od kampanja dezinformacija do sada neviđenih razmjera za super izbornu 2024. godinu – u kojoj će biti izabrani novi predsjednik SAD-a, Europski parlament i deseci šefova država i vlada. Strahuje se da bi ciljani deepfakes mogli biti iskorišteni za utjecaj na javno mnijenje uoči izbora ili za izazivanje nemira.

„Ključ povjerenja u izborni proces EU-a je možemo li se osloniti na kibernetičku sigurnost infrastrukture i integritet informacija", upozorava Juhan Lepassaar, direktor Agencije za kibernetičku sigurnost EU-a (ENISA).

Koliko će utjecaja deepfakes zaista imati ovisit će i o tome koliko se društvene mreže budu trudile da obuzdaju njihovo širenje. Platforme kao što su Google, YouTube ili Meta Facebook i Instagram uvele su smjernice za označavanje sadržaja generiranog umjetnom inteligencijom. Koliko su one djelotvorne, pokazat će 2024. godina.

Da bi razvile svoje generativne UI aplikacije, tvrtke „treniraju" kompjuterske modele s ogromnim količinama teksta ili slika s Interneta. Do danas se to događalo bez izričite suglasnosti autora, ilustratora ili fotografa.

No, mnogi to vide kao kršenje njihovih autorskih prava – i počeli su se suprotstavljati. Krajem prosinca je New York Times objavio da će tužiti OpenAI i Microsoft. Njujorški dnevnik optužuje te dvije kompanije da iza milijuna njihovih članaka zapravo stoji ChatGPT. U isto vrijeme, OpenAI također tuži i grupa istaknutih američkih autora, među kojima su i John Grisham i Jonathan Franzen.

I drugi sudski postupci su u toku. Foto agencija Getty Images tužila je tvrtku Stability AI, koja stoji iza sustava za kreiranje slika Stable Diffusion. Prve presude bi mogle biti izrečene ove godine – i mogle bi dati dragocjene informacije o tome kako postojeći zakon o autorskim pravima treba prilagoditi dobu umjetne inteligencije.

Što je tehnologija UI-a sofisticiranija za tvrtke je razvoj odgovarajućih modela postao sve teži i skuplji. Stručnjaci za digitalno pravo stoga upozoravaju da će sve više znanja biti koncentrirano u rukama nekoliko moćnih kompanija.

„Ova koncentracija moći u smislu infrastrukture, računarskih performansi i podataka u rukama nekoliko tehnoloških tvrtki ilustrira problem koji dugo postoji u tehnološkoj industriji", rekla je za DW Fanny Hidvegi iz NVO Access Now u Bruxellesu. Ona upozorava da, što više UI-tehnologija bude postajala sastavni dio ljudskog života, to će više nekoliko privatnih tvrtki moći određivati kako će UI transformirati naša društva.

U tom kontekstu stručnjaci se slažu: kao što automobili moraju biti opremljeni sigurnosnim pojasevima, također moraju postojati i pravila za UI-tehnologiju.

Nakon dugih pregovora članice EU-a su se složile oko zakona o umjetnoj inteligenciji u prosincu 2023. To je prvi sveobuhvatni zakonski paket na svijetu koji se posebno odnosi na umjetnu inteligenciju.

2024. godine sve že oči biti uprte u europska regulatorna tijela da vide provode li svoja nova pravila. A već se vode žustrije rasprave o tome treba li i, ako treba, kako ova pravila retrospektivno prilagoditi.

„Vrag je u detaljima", kaže Lea Steinacker i naglašava da bi trebali "biti spremni na duge rasprave i u EU-u i u SAD-u o praktičnoj primjeni ovih novih zakona".

Tagovi: Umjetna inteligencija, TEHNOLOGIJA, OPENAI
PROČITAJ I OVO
Samsung Next se povlači iz izraelske tehnološke industrije
POVLAČENJE
Samsung Next se povlači iz izraelske tehnološke industrije
SEUL - Još jedna pobjeda propalestinskog pokreta Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) zabilježena je nakon što je Samsung Next, inovacijski sektor korejskog tehnološkog diva Samsunga, najavio gašenje svojih operacija u Tel Avivu.
Njemačkoj bi do 2040. moglo nedostajati čak 660.000 IT stručnjaka
MANJAK
Njemačkoj bi do 2040. moglo nedostajati čak 660.000 IT stručnjaka
BERLIN - Manjak informatičkih stručnjaka u njemačkom gospodarstvu sljedećih će se godina znatno povećati ako se ne poduzmu protumjere, pokazalo je dugogodišnje istraživanje digitalne udruge Bitkom.
Jack Ma se oglasio, dionice Alibabe uzletjele
UZLET
Jack Ma se oglasio, dionice Alibabe uzletjele
PEKING - Osnivač Alibabe Jack Ma u srijedu je pohvalio reorganizaciju i promjenu tvrtke tijekom burne prošle godine.
Microsoft ulaže 2,9 milijardi dolara u Japan
INVESTICIJE
Microsoft ulaže 2,9 milijardi dolara u Japan
TOKYO - Američki tehnološki div Microsoft planira u sljedeće dvije godine uložiti 2,9 milijardi dolara u Japan, jačajući napore te zemlje u razvoju umjetne inteligencije i jačanju kibernetičke obrane pred kineskim i ruskim prijetnjama.
Nvidia ušla u zonu korekcije
KOREKCIJA
Nvidia ušla u zonu korekcije
NEW YORK - Div za proizvodnju čipova Nvidia ušao je u "područje korekcije", s njegovim dionicama koje su sada pale za 10% u odnosu na recentni rekord.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE