GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UNESCO donio prvi međunarodni dokument o umjetnoj inteligenciji

UNESCO donio prvi međunarodni dokument o umjetnoj inteligenciji
DOKUMENT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.11.2021 / 16:00
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - UNESCO je u četvrtak objavio da je donio prvi međunarodni dokument o etici umjetne inteligencije (AI) kako bi regulirao revolucionarne tehnologije koje, unatoč mnogim prednostima, donose društvu i velike opasnosti.

"Tehnologije AI-ja mogu donijeti veliku korist čovječanstvu" i "sve zemlje mogu imati koristi od njih", ali "ujedno postavljaju temeljna etička pitanja", ističe se u uvodu preporuke na 28 stranica koju su ratificirale 193 zemlje članice UNESCO-a.

"Treba osigurati transparentnost i razumljivost djelovanja algoritama i podataka iz kojih su dobiveni" jer mogu utjecati na "ljudska prava i temeljne slobode, ravnopravnost spolova i demokraciju", ističe ta međunarodna organizacija sa sjedištem u Parizu.

AI, koji gotovo nije postojao na početku tisućljeća, postupno se uvukao u naš život: odlučuje o kojim ćemo aktualnostima čitati na mobitelima, koji će nam se filmovi nuditi na streaming platformama, koje će nam rute GPS sustavi predlagati...

No algoritmi na temelju kojih AI radi, zlorabili su se zadnjih godina, svjedočeći o opasnostima koje donosi.

Facebook je bio u središtu nekoliko afera. Britanska konzultantska tvrtka Cambridge Analytica optužena je za zlouporabu podataka američke internetske kompanije kako bi politički utjecala na referendum koji se završio izlaskom Velike Britanije iz EU-a i na izbor Donalda Trumpa u Sjedinjenim Državama.

Ne tako davno Facebook se našao na meti kritike da polarizira duštva iznošenjem ekstremističkih i netočnih sadržaja.

UNESCO-ova preporuka, rezultat rada kojemu se pristupilo 2018., ističe vrijednosti - "poštovanja, zaštite i promicanja ljudskih prava", "različitosti i uključivosti", promicanja "miroljubivog društva" i okoliša - na poštovanje kojih se zemlje članice obvezuju.

U njoj su popisane i zadaće koje potpisnici moraju ispuniti, napose moraju donijeti zakonodavni mehanizam za reguliranje i nadzor AI-ja, za "jamčenje potpune sigurnosti osobnih i osjetljivih podataka" te za poučavanje građana o toj temi.

Rusija, Kina i Iran, zemlje koje su redovito na meti optužaba za povredu ljudskih prava, potpisnici su teksta koji je, priznaje UNESCO, "poticajna mjera" bez mogućnosti sankcija. SAD i Izrael, veoma aktivni na polju novih tehnologija, nisu članovi UNESCO-a.

Tagovi: UNESCO, umjetna inteligencija
PROČITAJ I OVO
Netflix sutra objavljuje završetak La Case de Papel
HITOVI
Netflix sutra objavljuje završetak La Case de Papel
MADRID - Netflix u petak objavljuje posljednjih pet epizoda španjolske serije 'La Case de Papel' ('Money Heist'), velikog međunarodnog hita koji nije otvorio, nego raznio vrata drugim produkcijama na neengleskom jeziku na streaming servisima.
Square mijenja ime u Block
REBRANDING
Square mijenja ime u Block
NEW YORK - Platni div Square promijenit će svoje korporativno ime u Block, službeno od 10. prosinca.
Facebook ponovo maknuo mreže za dezinformiranje o covidu
POTEZI
Facebook ponovo maknuo mreže za dezinformiranje o covidu

SAN FRANCISCO - Meta, Facebookova matična kuća, priopćila je u srijedu da je maknula zlonamjerne mreže koje su se koristile raspravama o cjepivu kako bi uznemiravale stručnjake i unosile podjelu u društvo, što potvrđuje da dezinformiranje u vezi s pandemijom ne popušta.

Fond Feelsgood ulaže 1,3 milijuna eura u domaći startup BE-ON za pomoć blokiranima
INVESTICIJE
Fond Feelsgood ulaže 1,3 milijuna eura u domaći startup BE-ON za pomoć blokiranima
ZAGREB - Hrvatski fond rizičnog kapitala za investiranje s društvenim učinkom Feelsgood sklopio je ugovor o ulaganju 1,3 milijuna eura u domaći startup BE-ON specijaliziran za financijsko savjetovanje građana u financijskim poteškoćama i pomoć blokiranima, izvijestili su u srijedu iz tog fonda.
Infinum širi poslovanje na Makedoniju i preuzima tvrtku 3P Development
ŠIRENJE
Infinum širi poslovanje na Makedoniju i preuzima tvrtku 3P Development
ZAGREB - Domaća IT tvrtka Infinum potpisala je ugovor o preuzimanju makedonske tvrtke 3P Development koja se bavi razvojem mobilnih i web aplikacija te u iduće tri godine planira ulagati i povećati broj zaposlenih u toj tvrtki sa sadašnjih 30 na oko 100, izvijestili su u srijedu iz Infinuma, ne navodeći iznos te transakcije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE