GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Velike američke tvrtke usvojile mjere zaštite u području umjetne inteligencije

Velike američke tvrtke usvojile mjere zaštite u području umjetne inteligencije
ZAŠTITA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.07.2023 / 12:24
Autor: SEEbiz / STA
WASHINGTON - Na sastanku s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u Bijeloj kući, sedam velikih američkih tehnoloških tvrtki koje razvijaju softver s umjetnom inteligencijom obećalo je odgovorno rukovanje tehnologijom. Između ostalog, prikladno će označavati sadržaje koji su kreirani ili modificirani uz pomoć umjetne inteligencije.

Sastanku u Bijeloj kući u petak prisustvovali su predstavnici Amazona, Anthropica, Googlea, Inflectiona, Mete, Microsofta i OpenAI-ja.

Vodeće su tvrtke u području umjetne inteligencije u SAD-u. Između ostalog, obvezali su se dopustiti vanjski nadzor nad svojim proizvodima, dijeliti podatke o upravljanju rizicima s vladama, civilnim društvom i akademskom zajednicom te pronaći način za specifično označavanje sadržaja koji će njihova umjetna inteligencija stvoriti tako da bude trenutno prepoznatljiv.

Prije sastanka s poslovnim čelnicima, Biden je dao kratke primjedbe, ističući obećanja i opasnosti koje umjetna inteligencija predstavlja za društvo. "Ovo je nevjerojatno, umjetna inteligencija također predstavlja velike rizike za naše društvo i naše gospodarstvo i našu nacionalnu sigurnost, ali također nudi nevjerojatne mogućnosti", rekao je.

Podsjetio je da su se on i potpredsjednica Kamala Harris prije dva mjeseca sastali s poslovnim čelnicima i rekao da je većina ponovno ovdje kako bi naglasili odgovornost i osigurali da su proizvodi koje proizvode sigurni i prepoznatljivi.

Tvrtke su dobrovoljno prihvatile obveze koje se tiču različitih sigurnosnih mjera u području umjetne inteligencije, a Bijela kuća ih je opisala kao važne inovacije i podizanje standarda sigurnosti, zaštite i povjerenja u umjetnu inteligenciju.

Ipak, Biden je upozorio da je potrebno poduzeti više koraka kako bi se osigurala sigurnost tehnologije u nastajanju i pozvao Kongres da usvoji zakonodavstvo uz izvršne mjere koje može poduzeti u tu svrhu.

Prema njegovim riječima, te su obveze obećavajući korak, no pred njima je još puno zajedničkog rada. “Bit će potrebni neki novi zakoni, propisi i nadzor kako bi se ostvarilo obećanje umjetne inteligencije i upravljalo rizicima. U nadolazećim tjednima nastavit ću poduzimati izvršne radnje kako bih pomogao Americi da krene prema odgovornim inovacijama. Surađivat ćemo s obje strane u pripremi odgovarajućih zakona i propisa”, rekao je Biden.

Dodao je da su društveni mediji pokazali štetu koju moćna tehnologija može učiniti bez odgovarajućih zaštitnih mjera. Na primjer, stručnjaci su upozorili na širenje dezinformacija pomoću umjetno stvorenih slika ili videa. Predsjednica je tu zabrinutost spomenula u petak, iako olako.

Jedan od novinara u šali je upitao okupljene voditelje jesu li pravi ili umjetno stvoreni. Biden je provirio u sobu, nasmiješio se i rekao: "Ja sam umjetna inteligencija."

Tagovi: umjetna inteligencija, Joe Biden
PROČITAJ I OVO
Kina ulaže još 47,5 milijardi dolara u industriju čipova
ČIPOVI
Kina ulaže još 47,5 milijardi dolara u industriju čipova
HONG KONG - Kina osniva najveći državni investicijski fond za poluvodiče vrijedan 47,5 milijardi dolara, a s ulaganjima šest najvećih državnih banaka u zemlji, fond naglašava nastojanje kineskog čelnika Xi Jinpinga da ojača poziciju Kine kao tehnološke velesile, piše CNN.
Amazon pregovara s Italijom o ulaganju milijardi eura u širenje oblaka
PREGOVORI
Amazon pregovara s Italijom o ulaganju milijardi eura u širenje oblaka
RIM - Amazonova računalna jedinica AWS pregovara s Italijom o ulaganju milijardi eura u širenje svog poslovanja s podatkovnim centrima u zemlji kao dio napora tehnološkog diva da poveća svoju ponudu oblaka u Europi, rekle su četiri osobe upoznate s tim pitanjem.
Muskova tvrtka xAI s injekcijom od šest milijardi
KAPITAL
Muskova tvrtka xAI s injekcijom od šest milijardi
NEW YORK - Tvrtka za razvoj umjetne inteligencije xAI, koja je u vlasništvu američkog milijardera Elona Muska, dobila je šest milijardi dolara svježih sredstava od investitora.
Nvidia snižava cijene u Kini zbog slabije potražnje
CIJENE
Nvidia snižava cijene u Kini zbog slabije potražnje
PEKING - Najnapredniji čip za umjetnu inteligenciju (AI) koji je razvila NVIDIA za kinesko tržište imao je slab debi, jer je slabija prodaja dovela do niže cijene u usporedbi s konkurentskim čipom kineskog Huaweija, izvijestio je Reuters pozivajući se na obaviještene izvore.
PwC: Rast produktivnosti u sektorima koji su više izloženi umjetnoj inteligenciji
OČEKIVANJA
PwC: Rast produktivnosti u sektorima koji su više izloženi umjetnoj inteligenciji
LONDON - Sektori koji su više izloženi umjetnoj inteligenciji bilježe rast produktivnosti, pokazalo je istraživanje PricewaterhouseCoopersa (PwC).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE