GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wikipedia predstavila kodeks ponašanja za zaustavljanje dezinformacija

Wikipedia predstavila kodeks ponašanja za zaustavljanje dezinformacija
KODEKS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.02.2021 / 17:25
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Wikipedia je u utorak predstavila "univerzalni kodeks ponašanja" koji za cilj ima zaustavljanje zlouporabe i širenja dezinformacija te manipulacije sadržaja na globalnoj internetskoj enciklopediji.

Novi kodeks objavila je zaklada Wikimedia, neprofitna organizacija koja upravlja Wikipedijom i time proširila postojeće politike za stvaranje skupa standarda zajednice za borbu protiv "negativnog ponašanja", navodi se u izjavi.

Cilj nove politike je onemogućiti iskrivljavanje i manipulaciju sadržaja na Wikipediji, najvećoj internetskoj enciklopediji, kojom uglavnom upravljaju volonteri koji koriste "mnoštvo" informacija.

"Ovaj univerzalni kodeks ponašanja razvijen je za novo internetsko doba, a njime želimo postići da naše zajednice suradnika budu pozitivno, sigurno i zdravo okruženje za sve uključene", rekla je Katherine Maher, izvršna direktorica zaklade.

"Ovaj će kodeks biti obvezujući dokument za sve koji sudjeluju u našim projektima kako bi ih dosljedno izvršavali i pružat će dosljedan postupak rješavanja uznemiravanja, zlouporabe položaja i namjernih pokušaja manipulacije činjenicama".

Kodeks od 1600 riječi razvijen je uz doprinos oko 1500 volontera Wikipedije koji predstavljaju pet kontinenata i 30 jezika, a uključuje jasne definicije uznemiravanja i neprihvatljivog ponašanja.

Kodeks uključuje jezik usmjeren na sprječavanje zlouporabe moći i utjecaja na zastrašivanje drugih te namjernog uvođenja lažnog ili netočnog sadržaja.

Ovaj potez uslijedio je nakon što je Wikipedia 15. siječnja proslavila 20. obljetnicu te ušla među 15 svjetskih web stranica s procijenjenih 1,7 milijardi posjetitelja mjesečno.

On dolazi usred pojačanog pritiska na internetskim platformama da zaustave kampanje manipulacije i širenja dezinformacija koje se mogu koristiti za razne političke ciljeve te za promicanje nesloge ili nasilja.

Tagovi: Wikipedia, univerzalni kodeks ponašanja, Katherine Maher, Wikimedia, Jimmy Wales, fake news
PROČITAJ I OVO
ASML: Dobit iznad očekivanja, prodaja podbacila
REZULTATI
ASML: Dobit iznad očekivanja, prodaja podbacila
AMSTERDAM - ASML je u ponedjeljak priopćio da je dobit u prvom tromjesečju nadmašila očekivanja, dok je prodaja iznevjerila predviđanja, a kompanija ostaje pri svojim izgledima za cijelu godinu.
Cook poručio da Apple želi proizvodnju u Indoneziji
PORUKE
Cook poručio da Apple želi proizvodnju u Indoneziji
JAKARTA - Glavni izvršni direktor Applea Tim Cook rekao je da tvrtka "gleda" na proizvodnju u Indoneziji na sastanku s indonezijskim predsjednikom Jokom Widodom u srijedu.
Oštar pad prihoda Ericssona u prvom kvartalu
KATASTROFA
Oštar pad prihoda Ericssona u prvom kvartalu
STOCKHOLM - Ericsson je izvijestio o oštrom padu prihoda u prvom tromjesečju, istaknuvši slabiju potražnju u Aziji i Sjevernoj Americi.
Microsoft ulaže 1,5 milijardi dolara u AI tvrtku G42, koja je pod povećalom zbog veza s Kinom
INVESTICIJE
Microsoft ulaže 1,5 milijardi dolara u AI tvrtku G42, koja je pod povećalom zbog veza s Kinom
REDMOND - Microsoft će uložiti 1,5 milijardi dolara u G42, tvrtku za umjetnu inteligenciju sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, budući da američki div želi ojačati svoju poziciju u tehnologiji usred sve veće konkurencije.
Samsung ponovno na vrhu ljestvice proizvođača pametnih telefona
NA VRHU
Samsung ponovno na vrhu ljestvice proizvođača pametnih telefona
SEUL - Kako javlja francuska novinska agencija AFP, južnokorejski proizvođač pametnih telefona Samsung vratio se na vrh ljestvice najprodavanijih proizvođača pametnih telefona u svijetu, odakle je istisnuo američku kompaniju Apple.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE