GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wozniak pokreće potpuno drugačiju privatnu svemirsku kompaniju

Wozniak pokreće potpuno drugačiju privatnu svemirsku kompaniju
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.09.2021 / 08:57
Autor: SEEbiz / bug.hr
ZAGREB - Bransonu, Bezosu i Musku, kao tehnološkim poduzetnicima koji su se okušali u svemirskoj tehnologiji i raznim projektima vezanima uz svemir, trebalo bi se uskoro pridružiti još jedno zvučno ime iz ove industrije.

Suosnivač Applea Steve Wozniak jedan je od pokretača nove svemirske kompanije Privateer Space, koja će biti "potpuno drugačija od ostalih". Najavljeno je to jednim kriptičnim tvitom samog Woza, pomalo pompoznom video najavom i web stranicom koja ne otkriva mnogo.

Privateer je kompanija koja ima misiju "raditi na tome da svemir ostane siguran i dostupan" svim ljudima i generacijama koje će doći nakon nas. U videu se ističe i potreba za suradnjom, brigom za ono što trenutačno imamo, ali i činjenica da svemir nije područje na kojem bi se trebalo utrkivati. Svi mi smo "jedna nacija, jedan planet", i na nama je da zajedno radimo na "onome što je ispravno i dobro".

Iz svega ovoga malo se može zaključiti o predmetu poslovanja Privateera, no revni pratitelji Wozniakovog lika i djela otkrili su kako se njegovo ime spominje u jednoj ne tako davno odaslanoj objavi za medije, u kojoj se opisuje Privateer kao Wozniakova tvrtka specijalizirana za satelite koji će pratiti i čistiti predmete u svemiru. Uz Wozniaka suosnivač Privateera je i Alex Fielding, također bivši Appleov zaposlenik i član tima koji je stvorio prvi iMac.

Svemirski je otpad u Zemljinoj orbiti rastući problem. Tamo se trenutačno nalazi, prema procjenama, preko dvije milijarde raznih krhotina, od čega ih je preko 34 tisuće većih od 10, a 750 tisuća većih od jednog centimetra. Čak i manji komadići svemirskog smeća, budući da se kreću brzinama i do 40.000 km/h, opasni su za svemirske misije, pa mnoge kompanije rade na tome da se stvori tehnologija koja bi ih mogla efikasno prikupljati.

Tagovi: Steve Woznika, Privateer Space, Apple, Alex Fielding, Richard Branson, Elon Musk, Jeff Bezos
PROČITAJ I OVO
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
POTEZI
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
EINDHOVEN - Nizozemska vlada objavila je u četvrtak da planira uložiti 2,5 milijarde eura u regiju Eindhoven u sklopu plana koji bi trebao odvratiti proizvođača opreme za proizvodnju čipova ASML od selidbe u inozemstvo.
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
INVESTICIJE
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
SEATTLE - Amazon je objavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podupirući Anthropic, startup sa sjedištem u San Franciscu koji se smatra predvodnikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji. Njegov temeljni model i chatbot Claude natječu se s OpenAI-jem i ChatGPT-om.
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
NAGRADE
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
ZAGREB – Spectra Assure, sigurnosni proizvod IT kompanije ReversingLabs koji pogoni umjetna inteligencija, prošlog je tjedna u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem u kategoriji sigurnosti lanca nabave softvera.
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
SKOK
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
ANALIZA - Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, dosegao je rekord svih vremena prošlog tjedna, nakon objave kvartalnih rezultata i objave iznenađujuće visokih očekivanih prihoda temeljenih na procvatu umjetne inteligencije (AI).
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
NA VRHU
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
ZAGREB – Huawei je u 2023. godini podnio zahtjev za čak 5071 patent i tako zadržao svoju poziciju najvećeg podnositelja prijava. Slijede ga Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE