GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Xiaomi lider na tržištu pametnih telefona u srednjoj Europi

Xiaomi lider na tržištu pametnih telefona u srednjoj Europi
NA VRHU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.12.2020 / 08:15
Autor: SEEbiz / indikator.ba
ZAGREB - Tržište pametnih telefona u srednjoj Europi počelo se oporavljati u trećem kvartalu 2020. godine od naglog pada izazvanog krizom Covid-19, prema podacima Međunarodne korporacije za podatke (IDC).

IDC-ov World Quarterly Mobile Phone Tracker izvještava da je 3,6 milijuna pametnih telefona isporučeno u trećem tromjesečju u zemlje Višegradske četvorke (V4) - Poljsku, Češku, Slovačku i Mađarsku.

To je gotovo 25 posto više u odnosu na pošiljke u drugom tromjesečju godine.

Međutim, ukupan treći kvartal još uvijek je bio 7,3 posto manji od broja pametnih telefona isporučenih u regiju u istom periodu 2019. godine, prije pandemije Covid-19. IDC-ov menadžer istraživanja, Zdenek Krouzel, opisao je treći kvartal kao period prodaje "natrag u normalu" nakon ukidanja zaključavanja sistema Covid-19 koji je zaustavio trgovinu u Q2.

Krouzel je, međutim, upozorio da će odskok vjerojatno kratko trajati. Primijetio je da su države V4 ponovno nametnule ograničenja kao odgovor na dolazak drugog vala pandemije u kasnu jesen. To će vjerovatno dovesti do nižih rezultata u četvrtom kvartalu.

Xiaomi je predvodio tržište V4 u trećem kvartalu sa 28,9 posto udjela u jedinici. Popularna linija Redmi srednje klase pomogla je dobavljaču da zauzme vodeću poziciju u Češkoj i Poljskoj. Xiaomi i dalje profitira na štetu trećeplasiranog Huaweija, čiji je tržišni udio V4 pao na 17,4 posto u trećem tromjesečju, u odnosu na 26,1 posto u prvom kvartalu.

Huaweijev pad je najoštriji u Poljskoj i Slovačkoj, a manje u Češkoj i Mađarskoj.

Samsung, koji ukupno zauzima drugu poziciju u V4, do sada nije uspio kapitalizirati pad Huaweija. Samsung je u trećem tromjesečju zauzeo 25,2 posto tržišta, u odnosu na trećinski udio koji je imao prije godinu dana. Samsung ostaje tržišni lider u Mađarskoj.

Udio četvrtoplasiranog Apple-a popeo se na 11,4 posto u trećem kvartalu. Više od polovine prodavačeve jedinične prodaje prodali su modeli iPhone 11.

Tagovi: Xiaomi, Huawei, pametni telefoni, Samsung, Apple
PROČITAJ I OVO
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
ENORMNO
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
WASHINGTON - TikTok i njegova matična tvrtka ByteDance sa sjedištem u Kini zajedno su ove godine potrošili preko 7 milijuna dolara kako bi pokušali zaustaviti Kongres u donošenju zakona koji bi mogli zabraniti aplikaciju društvenih medija u Sjedinjenim Državama.
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
DOBRE BROJKE
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
NEW YORK - Spotify Technology (SPOT) objavio je u utorak fiskalnu zaradu u prvom tromjesečju koja je nadmašila očekivanja analitičara. Audio gigant je također ostvario profit jer nastavlja provoditi svoju nedavnu strategiju "učinkovitosti".
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
POTONUĆE
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
PEKING - Appleova prodaja iPhonea oštro je pala u Kini u prvom tromjesečju ove godine, a tvrtka je osjetila jaku konkurenciju domaće marke Huawei, prema novom izvješću tvrtke za istraživanje tržišta Counterpoint Research.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE