GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Xiaomi o crnoj listi u SAD-u: Poduzet ćemo radnje da se zaštitimo

Xiaomi o crnoj listi u SAD-u: Poduzet ćemo radnje da se zaštitimo
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.01.2021 / 18:16
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Tvrtka Xiaomi poštuje zakone i posluje u skladu s regulativama na svim tržištima, te će poduzeti odgovarajuće radnje kako bi zaštitila svoje i interese dioničara, službeni je odgovor je iz Xiaomija na objavu američkog Ministarstva obrane (DOD) i stavljanja Xiaomija na "crnu listu" kineskih kompanija.

U službenom odgovoru Xiaomija na vijesti iz SAD-a poslanom Hini u petak iz novog ureda Xiaomi Internationala za Hrvatsku i Sloveniju, iz te kineske kompanije koja proizvodi mobilne telefone i prateće proizvode ističu da su njeni proizvodi i usluge namijenjeni za građansku i komercijalnu upotrebu.

"Tvrtka nije u vlasništvu, nije pod kontrolom i nije povezana s kineskom vojskom te nije "komunistička kineska vojna kompanija", kako je Zakon o odobrenju nacionalne obrane (National Defense Authorization Act – NDAA) naziva", kaže se u odgovoru iz Xiaomija.

Poručuju i da će poduzeti odgovarajuće radnje kako bi zaštitili svoj i interes dioničara, i da "u ovom trenutku tvrtka razmatra potencijalne posljedice ovog događaja kako bi osigurala potpuno razumijevanje njegovog utjecaja na grupu, a daljnje objave osigurat će sukladno potrebama".

Britanski BBC objavio je u petak da je američki predsjednik Donald Trump odlučio iskoristiti posljednje dane mandata za proširenje 'crne liste' kineskih kompanija koje optužuje za povezanost s vladom u Pekingu.

Ta je lista Pentagona proširena za ukupno devet kineskih tvrtki, uključujući i proizvođača mobitela Xiaomi te naftnog diva CNOOC, zbog navodne povezanosti s kineskom vojskom, a BBC u toj objavi napominje i da je Xiaomi nedavno pretekao Apple i postao treći proizvođač pametnih telefona u svijetu.

Trump je proteklih mjeseci pojačao pritisak na mnoštvo kompanija za koje vjeruje da predstavljaju sigurnosnu prijetnju. Meta su mu bile posebno tehnološke tvrtke, za koje vjeruje da dijele osobne podatke s vladom u Pekingu, poput TikToka, Huaweija i WeChata.

SAD i Kina vode trgovinski rat od 2018. godine, koji je najveće najveće svjetsko gospodarstvo stajao više od 245.000 radnih mjesta, prema istraživanju Oxford Economicsa.

Tagovi: Xiaomi, Huawei, TikTok, WeChat, National Defense Authorization Act, trgovinski rat, Donald Trump
PROČITAJ I OVO
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BOLJE OD OČEKIVANJA
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
TAIPEI - Taiwan Semiconductor Manufacturing Company u četvrtak je nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, zahvaljujući stalnoj snažnoj potražnji za naprednim čipovima, posebno onima koji se koriste u aplikacijama umjetne inteligencije.
ASML: Dobit iznad očekivanja, prodaja podbacila
REZULTATI
ASML: Dobit iznad očekivanja, prodaja podbacila
AMSTERDAM - ASML je u ponedjeljak priopćio da je dobit u prvom tromjesečju nadmašila očekivanja, dok je prodaja iznevjerila predviđanja, a kompanija ostaje pri svojim izgledima za cijelu godinu.
Cook poručio da Apple želi proizvodnju u Indoneziji
PORUKE
Cook poručio da Apple želi proizvodnju u Indoneziji
JAKARTA - Glavni izvršni direktor Applea Tim Cook rekao je da tvrtka "gleda" na proizvodnju u Indoneziji na sastanku s indonezijskim predsjednikom Jokom Widodom u srijedu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE