GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Za vrijeme pandemije čak 62% građana češće koristilo digitalne usluge nego prije

Za vrijeme pandemije čak 62% građana češće koristilo digitalne usluge nego prije
ISTRAŽIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.10.2020 / 10:14
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Više od polovice Hrvata (62%) za vrijeme pandemije COVID-19 češće je koristilo digitalna rješenja nego u periodu prije korona krize, pokazalo je istraživanje o digitalnim navikama građana koje je tijekom kolovoza proveo Hendal, vodeća nezavisna agencija za istraživanje tržišta u Hrvatskoj.

Od toga su u najvećoj mjeri digitalne kanale koristili za usluge banaka (72%) te kupovinu na Internetu (63%), dok najmanje povećanje korištenja tijekom pandemije bilježe digitalne usluge javne uprave (34%) i osiguranja (17%). Zanimljivo je kako se 97% ispitanika izjasnilo kako planiraju nastaviti s pojačanim korištenjem digitalnih usluga i nakon pandemije. 

Hrvati lako digitalno „bankare“, no slabo se digitalno osiguravaju

Kada je riječ o redovitom korištenju digitalnih financijskih usluga, građani čak pet puta češće koriste digitalna rješenja u bankarstvu u odnosu na osiguranja. Digitalna bankarska rješenja najčešće se koriste za provjeru stanja (96%) i transakcije (88%). Većina građana (79%) smatra kako je digitalna razvijenost banaka u Hrvatskoj na razini EU, dok samo 17% njih smatra kako zaostajemo za europskim zemljama u tom pogledu.

S druge strane, tek 14% građana navodi kako redovito koristi digitalne usluge osiguranja i to najčešće za ugovaranje autoosiguranja, s time da trećina njih i dalje kombinira digitalne kanale s odlaskom u poslovnicu ili razgovorom s agentom. Također, razina digitaliziranosti industrije osiguranja percipirana je nešto lošije u odnosu na banke. Percepcija digitaliziranosti bankarskog sektora značajno je bolja (78%) nego na području osiguranja - 65% građana smatra kako su domaća osiguravajuća društva na razini EU, dok trećina (33%) smatra kako zaostajemo za EU.

Prednosti digitalnih financijskih usluga

Kada se uvjere u njihovu efikasnost i jednostavnost, Hrvati vole digitalne financijske usluge jer im one olakšavaju život - većina ispitanih navodi kako im se sviđa što im je sve praktično i nadohvat ruke (78%), gotovo svima se sviđa što ne moraju u poslovnicu (90%), a polovina (50%) motivirana je time što ne moraju paziti na papire. Glavna barijera u korištenju digitalnih financijskih usluga je strah za sigurnost podataka (46%) i moguće pogreške (42%).

Među sudionicima istraživanja prevladava mišljenje kako napredne digitalne usluge doprinose kvaliteti njihovog života (65%), a još veći udio smatra kako digitalizacija doprinosi razvoju društva (84%).

Tagovi: digitalne usluge, online trgovina, internetska trgovina
PROČITAJ I OVO
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
POTEZI
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
EINDHOVEN - Nizozemska vlada objavila je u četvrtak da planira uložiti 2,5 milijarde eura u regiju Eindhoven u sklopu plana koji bi trebao odvratiti proizvođača opreme za proizvodnju čipova ASML od selidbe u inozemstvo.
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
INVESTICIJE
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
SEATTLE - Amazon je objavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podupirući Anthropic, startup sa sjedištem u San Franciscu koji se smatra predvodnikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji. Njegov temeljni model i chatbot Claude natječu se s OpenAI-jem i ChatGPT-om.
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
NAGRADE
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
ZAGREB – Spectra Assure, sigurnosni proizvod IT kompanije ReversingLabs koji pogoni umjetna inteligencija, prošlog je tjedna u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem u kategoriji sigurnosti lanca nabave softvera.
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
SKOK
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
ANALIZA - Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, dosegao je rekord svih vremena prošlog tjedna, nakon objave kvartalnih rezultata i objave iznenađujuće visokih očekivanih prihoda temeljenih na procvatu umjetne inteligencije (AI).
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
NA VRHU
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
ZAGREB – Huawei je u 2023. godini podnio zahtjev za čak 5071 patent i tako zadržao svoju poziciju najvećeg podnositelja prijava. Slijede ga Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE