GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Za vrijeme pandemije čak 62% građana češće koristilo digitalne usluge nego prije

Za vrijeme pandemije čak 62% građana češće koristilo digitalne usluge nego prije
ISTRAŽIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.10.2020 / 10:14
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Više od polovice Hrvata (62%) za vrijeme pandemije COVID-19 češće je koristilo digitalna rješenja nego u periodu prije korona krize, pokazalo je istraživanje o digitalnim navikama građana koje je tijekom kolovoza proveo Hendal, vodeća nezavisna agencija za istraživanje tržišta u Hrvatskoj.

Od toga su u najvećoj mjeri digitalne kanale koristili za usluge banaka (72%) te kupovinu na Internetu (63%), dok najmanje povećanje korištenja tijekom pandemije bilježe digitalne usluge javne uprave (34%) i osiguranja (17%). Zanimljivo je kako se 97% ispitanika izjasnilo kako planiraju nastaviti s pojačanim korištenjem digitalnih usluga i nakon pandemije. 

Hrvati lako digitalno „bankare“, no slabo se digitalno osiguravaju

Kada je riječ o redovitom korištenju digitalnih financijskih usluga, građani čak pet puta češće koriste digitalna rješenja u bankarstvu u odnosu na osiguranja. Digitalna bankarska rješenja najčešće se koriste za provjeru stanja (96%) i transakcije (88%). Većina građana (79%) smatra kako je digitalna razvijenost banaka u Hrvatskoj na razini EU, dok samo 17% njih smatra kako zaostajemo za europskim zemljama u tom pogledu.

S druge strane, tek 14% građana navodi kako redovito koristi digitalne usluge osiguranja i to najčešće za ugovaranje autoosiguranja, s time da trećina njih i dalje kombinira digitalne kanale s odlaskom u poslovnicu ili razgovorom s agentom. Također, razina digitaliziranosti industrije osiguranja percipirana je nešto lošije u odnosu na banke. Percepcija digitaliziranosti bankarskog sektora značajno je bolja (78%) nego na području osiguranja - 65% građana smatra kako su domaća osiguravajuća društva na razini EU, dok trećina (33%) smatra kako zaostajemo za EU.

Prednosti digitalnih financijskih usluga

Kada se uvjere u njihovu efikasnost i jednostavnost, Hrvati vole digitalne financijske usluge jer im one olakšavaju život - većina ispitanih navodi kako im se sviđa što im je sve praktično i nadohvat ruke (78%), gotovo svima se sviđa što ne moraju u poslovnicu (90%), a polovina (50%) motivirana je time što ne moraju paziti na papire. Glavna barijera u korištenju digitalnih financijskih usluga je strah za sigurnost podataka (46%) i moguće pogreške (42%).

Među sudionicima istraživanja prevladava mišljenje kako napredne digitalne usluge doprinose kvaliteti njihovog života (65%), a još veći udio smatra kako digitalizacija doprinosi razvoju društva (84%).

Tagovi: digitalne usluge, online trgovina, internetska trgovina
PROČITAJ I OVO
Twitter izgubio na francuskom sudu slučaj govora mržnje, platit će kaznu
GOVOR MRŽNJE
Twitter izgubio na francuskom sudu slučaj govora mržnje, platit će kaznu
PARIZ - Twitter mora otkriti sve detalje o načinima borbe protiv govora mržnje koji je prisutan na toj 'online' platformi u Francuskoj, presudio je u četvrtak Žalbeni sud u Parizu.
Hrvatski Telekom zajedno s partnerima omogućuje digitalnu transformaciju tvornica
PROJEKTI
Hrvatski Telekom zajedno s partnerima omogućuje digitalnu transformaciju tvornica
ZAGREB - Hrvatski Telekom, najveći ulagač u digitalizaciju u Hrvatskoj, potpisao je partnersku suradnju s Culmenom na projektu 100 pametnih tvornica kako bismo omogućili jednostavniju digitalizaciju i primjenu industrije 4.0 u hrvatskim tvornicama.
Ulaganja u infastrukturu u svemiru snažno porasla u 2021.
SVEMIR
Ulaganja u infastrukturu u svemiru snažno porasla u 2021.
WASHINGTON - Kompanije koje grade i lansiraju satelite privukle su u 2021. godini rekordnih 14,5 milijardi dolara ulaganja, gotovo upola više nego u godini ranije, izvijestila je investicijska tvrtka Space Capital.
Europski parlament zadao ozbiljan udarac internetskim divovima
KOLAČIĆI
Europski parlament zadao ozbiljan udarac internetskim divovima
BRUXELLES - Veliko slavlje u Europskom parlamentu Biljane Borzan i koalicije protiv oglasa koji nas prate na internetu. Tijesnom većinom od jedva tridesetak glasova prošla je zabrana uzimanja podataka građana u svrhu oglašavanja na internetu.
Twitter blokirao meksičkog milijardera, komentirao je izgled novinarke
BLOKADA
Twitter blokirao meksičkog milijardera, komentirao je izgled novinarke
MEXICO CITY - Twitter je u srijedu objavio da je blokirao račun meksičkog milijardera Ricarda Salinasa Pliega zbog uvredljivog ponašanja prema meksičkoj novinarki.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE