GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Započela digitalizacija akata o gradnji izdanih prije 2015. godine

Započela digitalizacija akata o gradnji izdanih prije 2015. godine
DIGITALIZACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.04.2022 / 13:24
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine izvijestilo je u petak da je pokrenulo projekt „Digitalizacija postojećih akata o gradnji na području cijele RH“ s ciljem pretvaranja u digitalnu formu više od 2 milijuna lokacijskih, građevinskih i uporabnih dozvola izdanih u razdoblju od 1968. do 2015. godine.

Dozvole iz tog vremenskog razdoblja nalaze u papirnatim izdanjima po raznim arhivama, što mnogobrojnim građanima i investitorima otežava proces pronalaska, pojašnjavaju iz tog ministarstva.

Od uspostave modula eDozvola 2015. godine, pak, sve lokacijske, građevinske i uporabne dozvole, izdane od tada do danas, pohranjene su u digitalnoj formi, a riječ je o više od 3,2 milijuna dokumenata.

Projekt digitalizacije akata o gradnji ukupno je vrijedan više od 23,8 milijuna kuna, a predviđeni završetak skeniranja je kraj 2022. godine, ističu iz Ministarstva.

Navode da digitalizacija akata o gradnji predstavlja značajno administrativno rasterećenje građana, jer više neće morati obilaziti različite institucije prilikom, primjerice, kupoprodaje nekretnina, nego će jednostavno, kroz sustav eGrađani i putem GEOportala ISPU, doći do traženog dokumenta, odnosno moći će se obratiti uredima za graditeljstvo koji će ih moći brzo dohvatiti iz sustava.

Skeniranje je već započelo u županijskim središtima i većim gradovima i općinama u 13 županija: Zagrebačkoj županiji, Požeško-slavonskoj županiji, Osječko-baranjskoj županiji, Vukovarsko-srijemskoj županiji, Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Zadarskoj županiji, Ličko-senjskoj županiji, Istarskoj županiji, Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, Krapinsko-zagorskoj županiji, Varaždinskoj županiji, Virovitičko-podravskoj županiji i Sisačko-moslavačkoj županiji.

„Plan je skenirati 2 milijuna različitih dozvola, odnosno oko 6 milijuna stranica formata A4 na području cijele Hrvatske. Cjelokupna digitalizacija akata o gradnji provest će se kroz modul eArhiva. Dostupnost tih podataka građanima će biti omogućena na GEO portalu Informacijskog sustava prostornog uređenja (ISPU) na kojem će podaci biti vidljivi na točnoj lokaciji građevine za koju je akt izdan. Digitalizacija akata pojednostavit će i postupke rekonstrukcije građevina, jer će projektanti i referenti svim potrebnim aktima pristupati kroz eDozvolu i druge module ISPU-a“, istaknuo je Danijel Meštrić, ravnatelj Uprave za nadzor, žalbe, razvoj informacijskog sustava i digitalizaciju.

Na tom projektu Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine surađuje s predstavnicima Ministarstva kulture i medija, Hrvatskog državnog arhiva, Hrvatske zajednice županija i Udruge gradova u Republici Hrvatskoj.

U projektu sudjeluju i županijski i gradski upravni odjeli za prostorno planiranje i graditeljstvo u Hrvatskoj, koji u svojim arhivima čuvaju dozvole i u čijim prostorima će se odvijati faza skeniranja dokumenata, dok Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva osigurava hardversku i serversku podršku te interoperabilnost u sklopu CDU-a.

„Sam postupak provest ćemo kroz dvije faze, a to su skeniranje akata te unos metapodataka i georeferenciranje. Prva faza podrazumijeva skeniranje svih akata o gradnji na terenu te uz osnovni set podataka isporuka tih akata u sustav eArhiva. U drugoj fazi će se provjerit svaka skenirana dozvola, njena ispravnost i čitljivost te točnost unesenih osnovnih podataka o dozvoli u prethodnoj fazi. Nakon toga će se toj dozvoli dodijeliti oznaka točne lokacije na službenoj digitalnoj karti Hrvatske, što je omogućeno kroz već prethodno razvijen web-alat za georeferenciranje u sklopu sustava ISPU. Tada će takva digitalizirana dozvola postati službenim dijelom digitalne arhive te biti javno dostupna građanima na GEO portalu ISPU-a“, pojasnio je Alen Grabar, načelnik Sektora za razvoj Informacijskog sustava prostornog uređenja i državne imovine.

Modul eArhiva dostupan je kroz sustav e-Građani s ciljem pojednostavljenja i ubrzanja komunikacije javne uprave s građanima i poslovnim subjektima te osiguranja transparentnosti pružanja javnih usluga.

Projekt eArhiv „Digitalizacija postojećih akata o gradnji na području cijele RH“ financiran je Europskog fonda za regionalni razvoj, kroz projekt „Informacijski sustav prostornog uređenja (ISPU) i njegovi moduli“. Ukupna vrijednost projekta razvoja ISPU-a iznosi 131 milijuna kuna, od čega je 85 posto osigurano iz EU sredstava, dok 15 posto predstavlja nacionalno sufinanciranje, zaključuje se u priopćenju.

Tagovi: digitalizacija akata o gradnji, Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine
PROČITAJ I OVO
Amerikanci pozivaju Apple i Google da uklone TikTok
PRIJETNJA?
Amerikanci pozivaju Apple i Google da uklone TikTok
WASHINGTION - Republikanski povjerenik Federalne komisije za komunikacije (FCC) Brendan Carr oglasio se na Twitteru i pozvao Apple i Google da zabrane TikTok u svojim online trgovinama. Kako je napisao u javnom pismu, kineska društvena mreža predstavlja "neprihvatljivu prijetnju nacionalnoj sigurnosti".
Huawei i Nova-Wind predstavili rješenje za detekciju dima u šumama koristeći 5G, umjetnu inteligenciju i dronove
RJEŠENJA
Huawei i Nova-Wind predstavili rješenje za detekciju dima u šumama koristeći 5G, umjetnu inteligenciju i dronove
ZAGREB - Huawei i Nova-Wind predstavili su inovativno rješenje za prepoznavanje požara u grčkim šumama. Projekt koristi 5G tehnologiju, kao i algoritme te umjetnu inteligenciju i robotiku dronova.
Srpskom digitalnom biseru Devtechu 12,25 miliona evra za dalje širenje poslovanja
FINANSIRANJE
Srpskom digitalnom biseru Devtechu 12,25 miliona evra za dalje širenje poslovanja
BEOGRAD - Globalna kompanija za digitalne inovacije iz Srbije, Devtech, danas je objavila da je sklopila partnerstvo sa Claret Capital Partners-om, investicionim fondom iz Londona koji finansira razvoj brzo-rastućih tehnoloških kompanija.
Stiže jeftini ili besplatni Netflix s oglasima
NOVITETI
Stiže jeftini ili besplatni Netflix s oglasima
SAN FRANCISCO - Netflixov co-CEO Ted Sarandos je na Cannes Lions Advertising Festivalu potvrdio da je na putu novi Netflix servis koji će u sebi sadržavati oglase.
Microsoft želi privući gamere na Edge
STRATEŠKI
Microsoft želi privući gamere na Edge
REDMOND - Microsoftov Edge preglednik još uvijek se s mukom bori protiv Chromea i drugih internetskih preglednika, pa je ekipa iz Redmonda odlučila privući jednu veliku vojsku potencijalnih korisnika, gamera, koji bi Edgeu trebali značajno boostati popularnost.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE