GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zašto je Parler postao popularan među ekstremistima?

Zašto je Parler postao popularan među ekstremistima?
DRUŠTVENE MREŽE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.01.2021 / 07:52
Autor: SEEbiz / Bug.hr
NEW YORK - Društvena mreža Parler oglašava se kao "mikrobloging" servis koji nudi slobodu govora svima, a diče se time što ne cenzuriraju sadržaje koje korisnici tamo postave.

Postala je iznimno popularna u SAD-u porastom polarizacije društva i sve većim razdorom konzervativaca i liberala, Republikanaca i Demokrata, te na druge načine podijeljenih mišljenja, a korisnike je počela dobivati kada su Facebook i Twitter počeli oštrije primjenjivati svoje politike koje uređuju lijepo ponašanje.

Blokiranjem brojnih Trumpovih nasilnih pristaša, a u konačnici i samog Trumpa, s Twittera, mnogi su utočište potražili upravo u Parleru, svojevrsnoj zamjeni za Twitter, na kojoj mogu bez cenzure pozivati na nasilje, vrijeđati i izražavati svoje stavove, ma kako ekstremni oni bili. Parler se tako profilirao kao desničarska konzervativna mreža na kojoj prevladavaju teoretičari zavjera (ima tamo i onih hrvatskih), a "druga strana" – liberalni glasovi, nerijetko se ušutkavaju. Sušta suprotnost, dakle, Facebooku i Twitteru.

Parler je osnovan 2018. godine, a u studenome prošle godine imao je oko 10 milijuna registriranih i 4 milijuna aktivnih korisnika, no nakon američkih izbora taj je broj neupitno porastao. Mreža je početkom 2021. bila vodeća aplikacija u SAD-u na Google Playu i App Storeu – no, onda su njihovi mehanizmi kontrole proradili.

Google je izbacio Parler sa svoje trgovine aplikacija protekloga petka, a Apple im je istoga dana poslao posljednje upozorenje. Ne počnu li moderirati sadržaj i brisati govor mržnje i poticanje na nasilje, i App Store će, kažu, ukloniti Parler iz svoje ponude. Nije trebalo dugo čekati da se to i dogodi, pa je Parler protjeran i s Appleove trgovine.

Trenutačno se, dakle, kontroverznoj društvenoj mreži može pristupiti samo preko web sučelja i instaliranjem na Android uređaje putem vanjske .apk datoteke. No, nije nužno da i će i to potrajati – istodobno s Appleom u akciju blokiranja Parlera uskočio je i Amazon, zabranivši im pristup svojem servisu AWS navodeći "prevelik rizik od ponovnog poticanja na nasilje kakvo je viđeno prošloga tjedna u Washingtonu". Ne pronađe li uskoro drugog pružatelja hosting usluga, Parler bi mogao i trajno nestati s weba.

Parler inače funkcionira slično kao Twitter, korisnici mogu birati koga će pratiti, a objave mogu sadržavati do 1.000 znakova i multimedijske sadržaje. Ime je dobila iz francuske riječi "parler" (pričati, govoriti), a u pravilima ponašanja kažu kako ne toleriraju tek opscena korisnička imena i fotografije, pornografiju i prijetnje smrću.

Osnivač i prvi čovjek Parlera John Matze poručio je nedavno da "neće popustiti politički motiviranim kompanijama i onima koji mrze slobodu govora". Donald Trump u međuvremenu je blokiran na svim mainstream društvenim mrežama, čak i Pinterestu, no na Parleru do sada nije otvorio račun iako ga osnivači mreže na to pokušavaju nagovoriti već mjesecima.

Tagovi: Parler, esktremizam, Twitter, John Matze, Google Play, App Store, sloboda govora, govor mržnje
PROČITAJ I OVO
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
POTEZI
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
PEKING - Američki tehnološki div Apple uklonio je Metine aplikacije WhatsApp i Threads iz svog App Storea u Kini.
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
POTENCIJALI
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
ZAGREB - PwC i CEE Digital Coalition vjeruju da zemlje u regiji srednje i istočne Europe (CEE) imaju potencijal ojačati i razviti svoje ICT sektore i stvoriti Silicijsku dolinu EU-a, stoji u novom izvješću.
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
SJAJNE BROJKE
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
LOS ANGELES - Netflix je večeras objavio poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE