GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zastupnički dom Kongresa kritizirao monopolističku poziciju tehnoloških divova

Zastupnički dom Kongresa kritizirao monopolističku poziciju tehnoloških divova
KRITIKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.10.2020 / 18:43
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Amazon, Apple, Facebook i Google zloupotrebljavaju svoju monopolističku poziciju, zaključili su članovi Zastupničkog doma američkog Kongresa, zatraživši restrukturiranje tehnoloških divova.

Zaključak je objavljen u izvješću na 449 stranica koje je rezultat regulatorne istrage odbora za pravosuđe a uključuje i zapisnik burnih saslušanja izvršnih direktora četiri najveće svjetske tehnološke kompanije.

„Pojednostavljeno rečeno, nekoć neugledne kompanije, autsajderske mlade inovativne tvrtke koje su dovele u pitanje status quo izrasle su u monopole kakve smo zadnji put vidjeli u doba naftnih baruna i željezničkih tajkuna“, stoji u izvješću.

„Te kompanije obično diktiraju uvjete na tržištu i istodobno se na njemu natječu - takva im pozicija omogućuje da drugima propišu određeni skup pravila dok one igraju po svome, odnosno kreiraju vlastitu, gotovo privatnu kvazi regulativu, u kojoj račune polažu same sebi i nikome drugome", dodaje se.

Zakonodavci tvrde da dominacija četiri tvrtke nagriza poduzetništvo, degradira privatnost na mreži i potkopava novinarstvo i naglašavaju „hitnu potrebu za zakonodavnim djelovanjem i reformama“.

Njihove preporuke uključuju strukturno razdvajanje tvrtki kako ne bi išle na ruku jedna drugoj i time potencijalno gušile konkurenciju. Predlažu i prepreke koje bi im otežale kupnju novoosnovanih poduzeća i jačanje saveznih regulatornih agencija.

Zatražene su i temeljite izmjene zakona o tržišnom natjecanju.

Prijedloge su iznijeli demokrati a moraju ih odobriti obje stranke da bi ušle u proceduru za usvajanje.

Amazon, Google, Facebook i Apple spadaju među kompanije s najvećom tržišnom kapitalizacijom u svijetu. Ukupno vrijede više od 5.000 milijardi dolara, podsjeća dpa.

Tagovi: Zastupnički dom Kongresa, Amazon, Apple, Facebook, Google
PROČITAJ I OVO
Samsung Electronics broj jedan na svjetskom tržištu OLED monitora
NA VRHU
Samsung Electronics broj jedan na svjetskom tržištu OLED monitora
ZAGREB – Tvrtka Samsung, svjetski predvodnik u industriji ekrana, osigurala je vrhunsku poziciju u globalnoj prodaji OLED monitora samo godinu dana nakon lansiranja svog prvog gejming monitora, OLED modela — 34" Odyssey OLED G8 (model G85SB).
Buffett usporedio umjetnu inteligenciju s atomskom bombom
SLIKOVITO
Buffett usporedio umjetnu inteligenciju s atomskom bombom
NEW YORK - Slavni milijarder Warren Buffett prošlog je vikenda ponovno privukao u Omahu mnoštvo svojih obožavatelja koji su sa zanimanjem slušali njegove riječi na godišnjoj skupštini dioničara holdinga Berkshire Hathaway.
Dionice Reddita skočile nakon snažne prodaje u prvom izvješću od IPO-a
SKOK
Dionice Reddita skočile nakon snažne prodaje u prvom izvješću od IPO-a
NEW YORK - Dionice Reddita Inc. skočile su više od 10% u produljenom trgovanju nakon što su poboljšanja sustava oglašavanja na platformi društvenih medija pomogla povećati tromjesečnu prodaju nego što se očekivalo u prvim rezultatima javne tvrtke.
Zabranama protiv tehnološke moći: SAD opozvao neke izvozne dozvole za prodaju čipova Huaweiju
IZGUBLJENA BITKA
Zabranama protiv tehnološke moći: SAD opozvao neke izvozne dozvole za prodaju čipova Huaweiju
WASHINGTON - SAD je opozvao određene licence za izvoz čipova kineskom tehnološkom divu Huaweiu, priopćilo je u utorak CNBC-u Ministarstvo trgovine, u svojim posljednjim naporima da obuzda tehnološku moć Kine.
TikTok tuži američku vladu
TUŽBA
TikTok tuži američku vladu
WASHINGTON - TikTok tuži vladu Sjedinjenih Država u nastojanju da zaustavi provedbu zakona usvojenog prošlog mjeseca kojim se želi prisiliti kineskog vlasnika aplikacije da proda aplikaciju ili da je zabrani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE