GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zdravstvo i socijalna skrb najviše će profitirati od uvođenja 5G tehnologije

Zdravstvo i socijalna skrb najviše će profitirati od uvođenja 5G tehnologije
5G
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.02.2021 / 09:49
Autor: SEEbiz
LONDON – Porast produktivnosti i učinkovitosti omogućen primjenom 5G-a potaknut će promjene u poslovanju, vještinama i uslugama u vrijednosti od 1,3 bilijuna američkih dolara globalnog BDP-a do 2030. godine.

U izvješću Powering Your Tomorrow, PwC po prvi put kvantificira ekonomski učinak nove i postojeće upotrebe 5G u komunalnim djelatnostima, zdravstvu i socijalnoj skrbi, sektoru potrošačkih dobara, medijima i financijskim uslugama u osam gospodarstava s naprednim uvođenjem te tehnologije: Australiji, Kini, Njemačkoj, Indiji, Japanu, Južnoj Koreji, SAD-u i Ujedinjenoj Kraljevini (UK).

Više od samo brže verzije mobilne povezanosti na 4G, brzina, pouzdanost, smanjena potrošnja energije i masivna povezanost 5G-om utjecat će na transformaciju tvrtki i šireg društva, omogućujući sveprisutan superbrzi širokopojasni pristup. U kombinaciji s ulaganjima u umjetnu inteligenciju (AI) i internet stvari (IoT), 5G se može koristiti kao platforma koja omogućuje tvrtkama i društvu ostvariti sve blagodati napretka novih tehnologija.

Ekonomski dobici predviđaju se u svim gospodarstvima koja su procijenjena u istraživanju, jer 5G nudi potencijal za preispitivanje poslovnih modela, vještina, proizvoda i usluga, s prednostima koje će se ubrzati početkom 2025. godine kako se aplikacije koje podržava 5G sve više šire.

Prema istraživanju, SAD (484 milijarde američkih dolara), Kina (220 milijardi američkih dolara) i Japan (76 milijardi američkih dolara) doživjet će najveći porast kao rezultat primjene 5G tehnologije, zbog veličine njihovih gospodarstava i jakih modernih industrijskih proizvodnih sektora.

Na regionalnoj se razini očekuje da će Europa, Bliski Istok i Afrika (EMEA) imati najviše koristi od primjene 5G u sektoru proizvodnje, zbog veličine proizvodnih sektora. To demonstrira potencijal regionalne konkurentske prednosti kroz pristupe usvajanju i regulaciji tehnologije.

Wilson Chow, globalni voditelj usluga u sektoru tehnologije, medija i telekomunikacija iz PwC-a Kina, komentira:

„Ovi brojevi kvantificiraju utjecaj, ali je možda još važnije da naše istraživanje odražava vrijednost 5G-a - nove razine povezivanja i suradnje znače da će tvrtke moći vidjeti, učiniti i postići više. To će otvoriti nove mogućnosti rasta i promjene dok organizacije preispituju i preoblikuju način poslovanja u postpandemijskom svijetu."

„S pandemijom koja ubrzava digitalizaciju u svim sektorima, 5G će djelovati kao daljnji katalizator. Pojavit će se u ovom desetljeću kao temeljni dio naše društvene infrastrukture i kao platforma za poticanje konkurentnosti nacionalnih gospodarstava, novih poslovnih modela, vještina i sektora.”

Tanja Čuraković Jakovljević, voditeljica usluga strateškog i operativnog savjetovanja u sektoru tehnologija, medija i telekomunikacija iz PwC-a Hrvatska dodala je:

„Pandemija je ubrzala digitalizaciju u svim sektorima, a posebno će 5G napredna komunikacijska infrastruktura biti podloga za razvoj inovacija i dostizanje preostalih digitalizacijskih ciljeva u svim sektorima kroz veću efikasnost uređaja, veću pouzdanost mreže te mogućnost povezivanja velikog broja uređaja na malom području. 5G tehnologija će donijeti novu tehnološku revoluciju, a sektori koji će bilježiti najbrži rast su zdravstvo - omogućavanjem pružanja usluga na daljinu, promet - uvođenjem pametnih kontrola i usluga, te poljoprivreda - uvođenjem visoko precizne opreme. Hrvatskoj tek predstoji dodjela frekvencija i izgradnja 5G infrastrukture, no teleoperateri su već uspješno odradili testiranja u nekoliko većih hrvatskih gradova."

Postizanje boljih, bržih rezultata u zdravstvu i socijalnoj skrbi
Više od polovice globalnog gospodarskog utjecaja (530 milijardi američkih dolara) potaknut će se transformacijom iskustva za pacijente, pružatelje usluga i medicinsko osoblje u zdravstvu i socijalnoj skrbi u sljedećih deset godina.

Iako je ubrzanje telemedicine tijekom pandemije COVID-19 dalo uvid u budućnost zdravstvene zaštite, skrb na daljinu samo je jedno od područja u kojem 5G može omogućiti i bolje zdravstvene ishode i uštedu troškova.

Primjene 5G uključuju daljinsko praćenje i savjetovanje, razmjenu podataka u bolnici u stvarnom vremenu, poboljšanu komunikaciju između liječnika i pacijenta i automatizaciju u bolnicama kako bi se smanjili troškovi zdravstvene zaštite.

Na razini sektora utjecaji se razlikuju za pojedina gospodarstva. Predviđa se da će SAD i Australija imati najviše koristi od primjene u financijskim uslugama; Indija od pametnih komunalnih usluga; Kina i Njemačka u proizvodnji. Ostale industrije analizirane u istraživanju pokazuju značajan potencijal novih i postojećih primjena tijekom sljedećeg desetljeća, potičući promjene u vještinama, poslovima, potrošačkim proizvodima i regulativi:

● SMART upravljanje komunalnim uslugama podržavat će ekološke ciljeve u svrhu smanjenja emisija ugljičnog dioksida i otpada omogućavanjem kombiniranih pametnih brojila i mreža za uštedu energije, te poboljšanjem upravljanja otpadom i vodama praćenjem curenja otpada i vode (330 milijardi američkih dolara).
● Primjene u sektorima potrošačkih dobara i medija uključuju: streaming igre (OTT gaming), oglašavanje u stvarnom vremenu i korisničke usluge (254 milijarde američkih dolara)
● Primjene u proizvodnji i teškoj industriji uključuju: praćenje i smanjenje kvarova, povećanu upotrebu autonomnih vozila (134 milijarde američkih dolara)
● Primjene u sektoru financijskih usluga, uključujući smanjenje prijevara i poboljšanje korisničkog iskustva (86 milijardi američkih dolara)

Wilson Chow komentira:
„5G je više od mobilne povezanosti. Stavlja novu perspektivu na unapređenje produktivnosti i preispitivanje cjelokupnih poslovnih modela za budućnost. S obzirom na razmjere potencijala i njegove učinke, svaka organizacija trebat će plan primjene 5G-a u sljedećih pet godina u tehnološkim i poslovnim strategijama kako bi maksimizirala mogućnosti i pripremila se za način integriranja vlastite tehnologije s poslovnim strategijama, te stupila u interakciju s korisnicima, lancem opskrbe i regulatorima."
Istraživanje naglašava da će doseg tehnološkog potencijala 5G-a zahtijevati od poduzeća i vlada razmatranje novih pristupa regulatornom i potrošačkom angažmanu, usredotočujući se na način korištenja tehnologije.

Wilson Chow komentira: „Kod bilo koje tehnologije, politički angažman, transparentnost i povjerenje javnosti ključni su čimbenici. Bez obzira radi li se o korištenju samostalnih vozila ili telemedicine, načinu upravljanja podacima, razmještanju infrastrukture ili načinu na koji različiti sektori surađuju, poduzeća i vlade moraju se usredotočiti na reguliranje tehnologije, na promicanje transparentnosti u primjeni 5G-a, izgradnju i održavanje povjerenja javnosti u njegovu upotrebu i potencijal."

Tagovi: Zdravstvo, socijalna skrb, 5G tehnologija, PricewaterhouseCoopers
PROČITAJ I OVO
Nvidia predstavila svoj najmoćniji AI čip
ČIPOVI
Nvidia predstavila svoj najmoćniji AI čip
SAN JOSE - Nvidia je u ponedjeljak najavila novu generaciju čipova i softvera za umjetnu inteligenciju za pokretanje AI modela. Najava, objavljena tijekom Nvidijine konferencije programera u San Joseu, dolazi u trenutku kada proizvođač čipova nastoji učvrstiti svoju poziciju glavnog dobavljača za AI tvrtke.
Nvidia podupire malo poznati indijski startup, evo zašto
OKLADE
Nvidia podupire malo poznati indijski startup, evo zašto
MUMBAI - Sparna je proljetna večer u predgrađu Mumbaija i skupina muškaraca zabrinuto lebdi na stražnjim vratima startupa pod nazivom Yotta Data Services. Koračaju, zastaju i nerviraju se.
Indija želi postati globalna sila u proizvodnji čipova kroz pet godina
ČIPOVI
Indija želi postati globalna sila u proizvodnji čipova kroz pet godina
NEW DELHI - Indija želi biti među pet najvećih svjetskih proizvođača poluvodiča u sljedećih pet godina, rekao je Ashwini Vaishnaw, ministar elektronike i informacijske tehnologije, željeznica i komunikacija.
Bijela kuća poziva Senat da se brzo pozabavi zakonom o TikToku
PROCEDURA
Bijela kuća poziva Senat da se brzo pozabavi zakonom o TikToku
WASHINGTON - Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je u nedjelju da bi Senat trebao brzo pokrenuti prijedlog zakona koji bi prisilio kinesku tehnološku tvrtku ByteDance da proda TikTok.
SpaceX gradi špijunsku satelitsku mrežu za američku obavještajnu agenciju
NESLUŽBENO
SpaceX gradi špijunsku satelitsku mrežu za američku obavještajnu agenciju
WASHINGTON - SpaceX gradi mrežu od stotina špijunskih satelita prema povjerljivom ugovoru s američkom obavještajnom agencijom, reklo je Reutersu pet izvora upoznatih s programom, pokazujući produbljivanje veza između svemirske tvrtke milijardera poduzetnika Elona Muska i agencija za nacionalnu sigurnost.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE