GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ACI predlaže dividendu od 147,36 kuna po dionici

ACI predlaže dividendu od 147,36 kuna po dionici
DIVIDENDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.06.2016 / 11:14
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor tvrtke Adriatic Club International-ACI predložili su Glavnoj skupštini da se 16,3 milijuna kuna od 27,2 milijuna kuna ukupne lanjske neto dobiti isplati kao dividenda, odnosno 147,36 kuna po dionici, navodi se u objavi ACI-a u srijedu na Zagrebačkoj burzi.
Obzirom na zadnju cijenu dionica od 6.000 kuna, radi se o dividendnom prinosu od 2,5 posto.

Takav prijedlog o upotrebi lanjske neto dobiti Uprava i NO ACI-ja usvojili su u utorak 31. svibnja, a riječ je, kako navode u objavi, o izmjeni prijedloga odluke za Glavnu skupštinu o upotrebi dobiti ostvarene u prošloj godini od 29. travnja ove godine.

U objavi ACI-ja navodi se i da bi se dividenda po novom prijedlogu u ukupnom iznosu od 16,3 milijuna kuna ili 147,36 kuna po dionici isplatila dioničarima razmjerno broju njihovih dionica u roku 30 dana od održavanja skupštine.

Predlažu i da se preostali dio lanjske neto dobiti, nakon oporezivanja, od 10,9 milijuna kuna rasporedi u zadržanu dobit, no zasad još nije određen datum kada će se održati Glavna skupština, koja će o tome odlučivati.

Prema izvješćima na Burzi, prošle godine dioničarima ACI-ja dividenda za 2014. je isplaćena tek potkraj godine, 28. prosinca 2015., i to u ukupnom iznosu od 15,7 milijuna kuna., odnosno 142,06 kuna po dionici.

Odluku o tome donijela je Glavna skupština ACI-ja održana 30. studenoga 2015.

ACI je tvrtka u većinskom državnom vlasništvu koja upravlja nacionalnim sustavom od 22 marine duž jadranske obale i na otocima.

Po podacima s Burze, najveći dioničar u ACI-ju je država odnosno Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) i Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) čiji je udjel 78,59 posto.

Drugi dioničar po redu je turska Dogus grupa, odnosno njihova tvrtka Dogus Croatia d.o.o. s udjelom od 10,87 posto, dok ostali maniji dioničari imaju jedan posto ili manje dionica.

Prema Odluci o visini, načinu i rokovima uplate sredstava trgovačkih društava od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku u državni proračun, koju je donijela Vlada 12. svibnja, trgovačka društva u kojima država ima većinski paket dionica ili većinski udio, obvezna su poduzeti sve potrebne radnje i mjere da 60 posto dobiti nakon oporezivanja za 2015. godinu uplate izravno u državni proračun, razmjerno paketu dionica odnosno državnog udjela u temeljnom kapitalu.

Tagovi: ACI, dividenda, ZSE:ACI-R-A
PROČITAJ I OVO
Svjetska tržišta: Indeksi pali drugi tjedan zaredom, u fokusu omikron i Fed
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi pali drugi tjedan zaredom, u fokusu omikron i Fed
ZAGREB – Na većini svjetskih burzi cijene su dionica pale i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer ulagače zabrinjava širenje omikron varijante koronavirusa u svijetu i moguće zaoštravanje monetarne politike Feda prije nego što se očekivalo.
Dolar ojačao prema košarici valuta, Fed ubrzava ukidanje poticaja
FOREX
Dolar ojačao prema košarici valuta, Fed ubrzava ukidanje poticaja
ZAGREB – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna porasla, dok su ulagači pratili vijesti o širenju omikron varijante koronavirusa i špekulirali o zaoštravanju monetarne politike Feda.
Zagrebačka burza: Brodari dobitnici tjedna, indeksi u plusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Brodari dobitnici tjedna, indeksi u plusu
ZAGREB - U nesigurnom trgovanju Crobex indeksi Zagrebačke burze pratili su prošloga tjedna kretanja najvažnijih europskih indeksa, ostvarivši u konačnici dobitak nakon dva tjedna pada, no i dalje uz vrlo skroman obujam trgovanja.
U Italiju se vraćaju skijaši
SKIJANJE
U Italiju se vraćaju skijaši
BORMIO - Skijaši su se ovog vikenda vratili na padine talijanskih Alpa nakon dvije sezone koje je uništila pandemija covida-19 i unatoč prijetnji koju sada predstavlja varijanta omikron.
Hotelijeri u prosincu zbog Adventa očekuju određeni promet
PROMET
Hotelijeri u prosincu zbog Adventa očekuju određeni promet
ZAGREB - Zagrebački hoteli i drugi otvoreni u Hrvatskoj u prosincu očekuju određenu posjetu zbog Adventa, skupova i Nove godine, za što imaju dobre najave s domaćeg i stranih tržišta, no s obzirom na nastavak pandemije ovogodišnji promet će zaostajati za oko 40 posto za 2019., kaže predsjednica Udruge hotelijera HGK Josipa Jutt Ferlan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE