GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

AD Plastik najveći siječanjski dobitnik na Zagrebačkoj burzi

AD Plastik najveći siječanjski dobitnik na Zagrebačkoj burzi
ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.02.2021 / 22:26
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Siječanj je na Zagrebačkoj burzi donio samo 1,02 milijuna eura prosječnog dnevnog prometa, što je čak 36 posto manje nego na početku 2020. No, CROBEX je prvi ovogodišnji mjesec zaključio rastom od 2,7 posto.

Ukupan promet dionicama iznosio je 19,34 milijuna eura (ili 146,2 milijuna kuna).

Ako izuzmemo blok transakcije, Valamar Riviera ostvarila je 20,8 milijuna kuna ili 16,7% prometa, dok je Adris (ovlaštene dionice) ostvario 15,4 milijuna kuna. Podravka je na trećem mjestu s 9,8% (ili 12,3 milijuna kuna). Slijede HT i Končar s 9,6 i 7,2 milijuna kuna te Arena Hospitality Group sa 6,3 milijuna kuna. Ovih pet dionica generiralo je više od polovice prometa koje je zabilježilo cijelo tržište kapitala (isključujući blok transakcije).

AD Plastik zabilježio je najveći rast cijene dionice od čak 14,4%, završivši mjesec na 183 kune po dionici, pišu analitičari InterCapitala. Po trenutnoj cijeni dionice, ADPL se trguje po EV / EBITDA 6,6x. Nadzorni odbor AD Plastika potvrdio je 26. siječnja prijedlog za isplatu dividende od 8 kuna po dionici koja se isplaćuje iz zadržane dobiti 2019. godine. Glavna skupština održat će se 16. ožujka 2021., ex-date je 22. ožujka, dok bi se dividenda isplatila 26. ožujka.

Slijede Optima Telekom i Končar s rastom od 12,4%, odnosno 8,6%. S druge strane, Arena Hospitality Group smanjila se za čak 6,5%. Takvo smanjenje vjerojatno je nastalo zbog dvojbenosti hrvatske turističke sezone, zajedno sa strogim zaključavanjima na inozemnim tržištima Arene.

Kao rezultat gore spomenute cijene dionica hrvatskih bluechipova, CROBEX je siječanj završio u zelenom (+ 2,7%) na 1.786,24 boda. Od sektorskih indeksa, CROBEXindustrija je zabilježila najveći rast od 9,31%. Primjećujemo da su svi sektorski indeksi mjesec završili s rastom, osim CROBEXturista (-0,53%).

Tagovi: AD Plastik, Zagrebačka burza, dividenda, Arena Hospitality Group, Valamar Riviera, Adris Grupa, Hrvatski Telekom, Optima Telekom
PROČITAJ I OVO
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
POTEZI
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
VENECIJA - Venecija će ovaj tjedan jednodnevnim izletnicima početi naplaćivati ulaz u grad, što je prvi takav slučaju u svijetu. Namijenjen je smanjenju pritiska na drevni talijanski grad koji tone pod težinom masovnog turizma.
Cijene vozarina napokon se smiruju
BRODARSKO TRŽIŠTE
Cijene vozarina napokon se smiruju
ANALIZA - Prošlog je tjedna Drewry World Container Index, koji mjeri prosjek cijena prijevoza kontejnera na osam interkontinentalnih trgovačkih ruta istok-zapad, dosegnuo najnižu razinu od siječnja.
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
ANALITIČARI
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
NEW YORK - Pad američkih dionica u posljednja tri tjedna bio je početak rasprodaje koja će se vjerojatno produbiti zajedno s rastućim makroekonomskim rizicima, uključujući rastuće prinose na državne obveznice, snažan dolar i povišene cijene nafte, kaže JPMorgan Chase & Co.' s Marko Kolanović.
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
PROGNOZE
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
NEW YORK - Fidelity Digital Assets zadržao je svoje pozitivne kratkoročne izglede za Bitcoin nakon prvog kvartala, ali je revidirao svoje srednjoročne izglede na temelju nekoliko paramaetara.
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
PČELARI
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
LJUBLJANA - Na današnjoj izbornoj skupštini Europskog pčelarskog saveza (EBA) predsjednik Slovenskog pčelarskog saveza Boštjan Noč izabran je za prvog predsjednika spomenute organizacije sa sjedištem u Sloveniji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE