GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Aktiva HNB-a u godinu dana povećana za 8,5 milijardi kuna

Aktiva HNB-a u godinu dana povećana za 8,5 milijardi kuna
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.06.2015 / 11:07
Autor: RBA analize
ANALIZA - Ukupna aktiva Hrvatske narodne banke na kraju svibnja iznosila je 107,4 mlrd kuna. Unatoč mjesečnom padu od 4%, ona je 8,5 milijardi kuna (8,7%) viša u odnosu na isti mjesec prošle godine dok je u odnosu na kraj 2014. njena vrijednost porasla 10,16 mlrd kuna (10.5%).
Promjene ukupne aktive središnje banke u cijelosti možemo pripisati stavci inozemne aktive budući da čini 99,99% ukupne aktive HNB-a, a predstavlja bruto međunarodne pričuve iskazane u bilanci u kunama (kroz oročene depozite u stranim bankama, plasmane u vrijednosne papire, posebna prava vučenja te pričuvna pozicija kod MMF-a). Pad inozemne aktive na 107,4 milijarde kuna odnosno na mjesečnoj razini za 4,48 mlrd kuna (4,1%) posljedica je prodaje deviza Europskoj komisiji i niže razine ugovorenih repo poslova s pričuvama na kraju mjeseca.

Ipak, inozemna aktiva na godišnjoj razini viša je za 8,7%, dok je rast u odnosu na kraj prosinca iznosio 10,5%. Posljedica je to i izdavanja 1,5 mlrd. eura vrijednih desetogodišnjih euroobveznica početkom ožujka budući da je najveći dio pribavljenih sredstava država deponirala kod HNB-a. Štoviše bruto međunarodne pričuve iskazane u eurima upravo od ožujka zadržavaju se na razini višoj od 14 mlrd eura.

U pasivi bilance HNB-a primarni novac, u čijoj strukturi prevladavaju depoziti kreditnih institucija kod središnje banke i gotov novac u optjecaju (izvan kreditnih institucija), krajem svibnja iznosio je 64,2 mlrd.

U odnosu na kraj travnja primarni novac porastao je za 463 milijuna kuna (0,73%) što je vjerojatno posljedica uobičajenih sezonskih kretnja odnosno početka turističke predsezone i rasta na stavci gotov novac izvan kreditnih institucija. Povećana potražnja za kunama koja će obilježavati naredne ljetne mjesece trebala bi rezultirati uobičajenom porastu gotovog novca u optjecaju.

Devizni depoziti središnje države zabilježili su u ožujku svoju najvišu vrijednost (gotovo 11 mlrd kuna) kao posljedica izdanja euroobveznice. Nakon toga bilježe očekivani trend pada s obzirom da država navedena sredstva koristi za podmirenje svojih obveza.
Tagovi: Hrvatska narodna banka, HNB, međunarodne pričuve, devizne rezerve
PROČITAJ I OVO
U Kataloniji otvoreni kafići i restorani, pada broj zaraženih
OPTIMIZAM
U Kataloniji otvoreni kafići i restorani, pada broj zaraženih
BARCELONA - Broj zaraženih koronavirusom u Španjolskoj pao je prvi put nakon mjesec dana ispod 400 na 100.000 stanovnika, što je unijelo optimizam u neke dijelove zemlje poput Katalonije koja je nanovo otvorila kafiće.
Beogradska berza: Skok Metalca, indeksi u plusu
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Skok Metalca, indeksi u plusu
BEOGRAD - Indeksi Beogradske berze krenuli su uzbrdo na početku nove trgovačke nedelje, vođeni skokom akcija gornjomilanovačkog Metalca od 3,2 posto, ali se investiciona aktivnost nije znatnije popravila.
Zagrebačka burza: Adris i Podravka podigli CROBEX blizu 1.700 bodova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris i Podravka podigli CROBEX blizu 1.700 bodova
ZAGREB - Početak novog tjedna donio je optimizam, ali i manji promet na Zagrebačkoj burzi.
Davor Ilijaš na čelu Uprave Allianz Investa
KARIJERE
Davor Ilijaš na čelu Uprave Allianz Investa
ZAGREB – U Allianz Investu, društvu za upravljanje investicijskim fondovima, došlo je do promjene u Upravi.
Kina predlaže QR kod kao rješenje za oživljavanje putovanja nakon korone
PRIJEDLOZI
Kina predlaže QR kod kao rješenje za oživljavanje putovanja nakon korone
PEKING - Kineski predsjednik Xi Jinping predložio je da se putovanja nakon pandemije covida 19 obnove "globalnim mehanizmom" koji bi se bazirao na upotrebi QR koda radi utvrđivanja zdravstvenog stanja putnika, prenose britanski mediji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE