GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ambasador Nemačke: Ako ispunite ono što se traži, nema novih uslova

Ambasador Nemačke: Ako ispunite ono što se traži, nema novih uslova
SRBIJA-EU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.01.2012 / 10:46
Autor: SEEbiz/Blic
BEOGRAD - Nemačka podnosi veliki teret u nastojanju da unapredi Evropsku uniju i da je vuče napred. Mi smo prinuđeni da plaćamo račune drugih jer se nisu pridržavali pravila igre. Neke zemlje kojima ona nisu važna spremna su da izađu u susret Srbiji i podrže njenu kandidaturu za EU, bez obzira na to što još nije ispunila postavljene uslove, kaže Volfram Mas, ambasador Nemačke u Beogradu.

Mi smo oduvek podržavali približivanje Srbije EU, ali smo uvek držali do toga da se pravila u odgovarajućoj meri poštuju. Još devedesteih godina su utvrđeni kopenhaški kriterijumi u kojima stoji šta se sve očekuje od zemlje koja hoće da uđe u EU. I kad je ovde bila u avgustu kancelarka Angela Merkel, ona je jasno stavila do znanja da ona moraju da se poštuju i naglasila da je pristupanje Uniji proces koji traje mnogo godina. Mi smo 9. decembra smatrali da ti kriterijumi još nisu ispunjeni, a Evropski savet je doneo zaključke šta se još očekuje od Srbije da bi dobila status kandidata. Ne postoji rizik da će se vlasti u Beogradu suočiti sa novim zahtevima, ako ispune ono što se sada traži.

Tvrdite da niko ne traži od srpskih vlasti da se odrekne Rezolucije 1244, a nemački šef diplomatije Vestervele je rekao da Srbija mora da poštuje teritorijalni integritet Kosova?

Stvari moraju u kontekstu da se gledaju. Rezolucija je doneta 1999, a vreme od tada nije stajalo. Nemačka je priznala Kosovo, a posle sve više zemalja. Pitanje da li Srbija treba da odustane od rezolucije se ne postavlja, jer je nju doneo Savet bezbednosti i nije u moći Srbije da odlučuje o njoj.

Tagovi: Srbija, Beograd, Volfram Mas, EU, Kosovo, Ispunjenje uslova, Rezolucia1244, Savet bezbednosti UN
PROČITAJ I OVO
Zašto su investitori zaboravili na zlato?
PLEMENITI METALI
Zašto su investitori zaboravili na zlato?
NEW YORK - Unca zlata pala je gotovo dva posto u prošlom tjednu, dok je cijena srebra pala najniže ove godine (ispod 22,5 dolara za uncu).
Savić o uvođenju eura: Postoji strah od poskupljenja, ali...
EURO
Savić o uvođenju eura: Postoji strah od poskupljenja, ali...
ZAGREB - Govoreći o tome kako će se banke i trgovci prilagoditi promjeni valute, Savić uvjerava kako će se paziti da konverzije depozita ili štednje ne idu na štetu građana.
Francuska i Rusija rješavaju spor oko šampanjca
SPOROVI
Francuska i Rusija rješavaju spor oko šampanjca
PARIZ - Francuska i Rusija dogovorile su rad na rješavanju spora oko novog ruskog zakona koji zahtijeva od francuskih proizvođača šampanjca da svoje boce označe kao pjenušavo vino, priopćilo je francusko Ministarstvo pravosuđa.
Bitcoin u tjednu ojačao pet posto
KRIPTOVALUTE
Bitcoin u tjednu ojačao pet posto
NEW YORK - Čini se da trenutno kriptovalute pružaju svojevrsno utočište od inflacije.
Svjetska tržišta: Indeksi pali drugi tjedan zaredom
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi pali drugi tjedan zaredom
ZAGREB – Na svjetskim su burzama cijene dionica pale i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer su ulagači zabrinuti zbog usporavanja oporavka globalnog gospodarstva i skorašnjeg smanjenja fiskalnih i monetarnih poticaja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE