GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američki milijarderi financiraju potragu za sirovinama na Grenlandu

Američki milijarderi financiraju potragu za sirovinama na Grenlandu
SIROVINE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.08.2022 / 12:30
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Grenland je mjesto koje je također značajno pogođeno klimatskim promjenama. Zbog globalnog zagrijavanja njegov ledeni pokrov nestaje najbrže do sada, a već su se našli i oni koji bi takvu situaciju htjeli iskoristiti.

Nekolicina američkih milijardera, navodno predvođenih Billom Gatesom, Jeffom Bezosom i Michaelom Bloombergom, financira ekspediciju koja ima zadatak pronaći skrivena bogatstva, tisućljećima zarobljena ispod vječnog snijega i leda, piše Bug.

Potragu predvodi kompanija Kobold Metals, a osnovni joj je cilj otkriti eventualna nalazišta nikla i kobalta. Njihov CEO Kurt House, za CNN je izjavio da bi se na zapadnoj obali Grenlanda mogao nalaziti prvi ili drugi najveći "rezervoar" ovih elemenata u svijetu. Osim toga, vjeruje se da Grenland krije i velike zalihe rijetkih metala, korisnih za proizvodnju baterija te ostalih tehnoloških komponenti bitnih za zelenu energetsku tranziciju. Moglo bi se tamo dodatno naći i zlata, bakra, cinka, ali i ugljena.

Zanimljivo, baš klimatska kriza, koju se prelaskom na obnovljive izvore želi pokušati ublažiti, sada bi mogla olakšati pronalazak sirovina za potrebna tehnološka rješenja.

Istraživači na Grenlandu uzimaju uzorke tla, nadlijeću površinu helikopterima i dronovima te mjere magnetska polja kako bi utvrdili sastav tla ispod leda. Prva bušenja na određenim bi lokacijama mogla započeti već sljedećeg ljeta. Stručnjaci predviđaju da bi arktičkog leda moglo potpuno nestati u naredna dva ili tri desetljeća. Isto tako, vječni ledeni pokrov mogao bi uskoro postati sezonalan, otkrivajući nova nalazišta diljem arktičke regije.

Tagovi: Grenland, sirovine, kobalt, Bill Gates, Jeff Bezos, Michael Bloomberg
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE