GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Amnesty International posjeduje dokaze o zlostavljanju zatvorenika u Turskoj

Amnesty International posjeduje dokaze o zlostavljanju zatvorenika u Turskoj
ZLOSTAVLJANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.07.2016 / 20:15
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Međunarodna organizacija za ljudska prava Amnesty International priopćila je u nedjelju da je prikupila "vjerodostojne dokaze" o zlostavljanju zatvorenika u turskim zatvorima nakon pokušaja državnog udara 15. srpnja.
"Amnesty International raspolaže vjerodostojnim informacijama po kojima turska policija u Ankari i Istanbulu drži zatvorenike u položaju koji im pričinja bol, u nekim slučajevima i do 48 sati", priopćila je ta nevladina organizacija, dodajući da se zatvorenicima uskraćuje hrana, voda i lijekovi, da trpe uvrede i prijetnje, a "u najtežim slučajevima" ih se udara, fizički zlostavlja i siluje.

"Informacije o fizičkom nasilju i silovanju u zatvorima veoma zabrinjavaju, napose s obzirom na broj zatvorenika" zabilježen nakon pokušaja puča, rekao je direktor Amnestyja za Europu, John Dalhuisen, a prenosi se u priopćenju.

"Turske vlasti moraju prestati s takvom gnusnom praksom", dodao je.

Kako navodi Amnesty, neki zatvorenici više ne mogu kontaktirati s odvjetnikom i s obitelji te nisu dobro informirani o optužnicama koje su protiv njih podignute.

Organizacija je upozorila da će nove mjere, uvedene nakon proglašenja izvanrednog stanja, omogućiti zadržavanje zatočenih do 30 dana bez podizanja optužnice te uvesti ograničenja u uobičajenu sudsku proceduru, poput ukidanja prava optuženika na izbor odvjetnika.

Po informacijama koje je dobio Amnesty, 650-800 vojnika zatočeno je u sjedištu policije u Ankari, suci su zatočeni po hodnicima sudova, a objekti poput sportskih dvorana i staja pretvoreni su u zatvore.

Po dobivenim informacijama kod 300-tinjak vojnika utvrđeno je da su bili fizički zlostavljani, uključujući njih 40 koji su bili tako teško ozlijeđeni tako da nisu mogli hodati ili se ustati, dok su visoki vojni dužnosnici bili silovani palicama.

Amnesty poziva Europski odbor za sprječavanje zlostavljanja da "odmah" dođe u Tursku kako bi "nadzirao uvjete u zatvorima" te je pozvao turske vlasti da osude mučenja i da osiguraju nadgledanje centara u kojima drže zatočenike kako bi se procijenili uvjeti u kojima su zatočeni.

Visoki turski dužnosnik je odlučno zanijekao informacije Amnestyja. "Apsurdna je zamisao da Turska, koja želi biti članica Europske unije, ne poštuje zakon", rekao je.

"Odlučno niječemo te informacije i pozivamo skupine za zaštitu (ljudskih prava) da podnesu objektivna izvješća", dodao je dužnosnik.

Turski premijer Binali Yildirim je rekao da je nakon događaja u noći s 15. na 16. srpnja uhićeno više od 13.000 ljudi, a više od 5800 pritvoreno, među kojima 3718 vojnika i 123 generala.

Izvješće međunarodne organizacije za ljudska prava objavljeno je istodobno dok raste zabrinutost turskih saveznika zbog ubrzanog zatvaranja institucija i otpuštanja zaposlenih

Tagovi: Amnesty International, Turska, vojni udar u Turskoj
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli višednevni uspon
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli višednevni uspon
ZAGREB - Crobex indeks Zagrebačke burze u četvrtak je prekinuo pozitivni niz koji je trajao 19 dana uzastopno, a oslabio je i Crobex10, uz nešto veći promet nego prethodnoga dana, pri čemu je četiri izdanja ostvarilo milijunske promete.
Hanfa: PBZ Croatia osiguranje mora otkloniti nepravilnosti u određivanju i praćenju ulaganja u inozemne dionice
RJEŠENJE
Hanfa: PBZ Croatia osiguranje mora otkloniti nepravilnosti u određivanju i praćenju ulaganja u inozemne dionice
ZAGREB – Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga donijela je rješenje kojim se društvu PBZ CROATIA OSIGURANJE za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima (Društvo), u dijelu poslovanja koji se odnosi na investicijski proces i ulaganje imovine mirovinskih fondova izriču mjere za otklanjanje utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti, kao i preporuke za poboljšanje u tom segmentu poslovanja
Dolar u blagom plusu prema košarici valuta
FOREX
Dolar u blagom plusu prema košarici valuta
LONDON - Tečaj dolara u četvrtak je blago ojačao prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, poduprt ovotjednim snažnim rastom prinosa na američke državne obveznice, dok investitori čekaju nove smjernice sa skorašnje sjednice američkog Feda.
Kako potaknuti generacijsku obnovu na selu?
ANALITIČARI
Kako potaknuti generacijsku obnovu na selu?
ZAGREB - Mladim poljoprivrednicima je nužna pomoć pri pokretanju poslovanja bespovratnim sredstvima za novoosnovana poduzeća, potporu dohotku i mogućnosti kao što je dodatno osposobljavanje, ističu uz ostalo iz konzultantske tvrtke Smarter u analizi mjera kojima bi se potaknula generacijska obnova na selu.
Interomnia kreće u preuzimanje KSG brokera
BROKERI
Interomnia kreće u preuzimanje KSG brokera
ZAGREB - Interomnia d.o.o., jedna od vodećih domaćih brokerskih kuća u osiguranju i reosiguranju, započela je pregovore o preuzimanju konkurentskog društva KSG Broker d.o.o., najavljuje direktorica Interomnie Paulina Fudurić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE