GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Amsterdam u siječnju prometom na tržištima dionica pretekao London

Amsterdam u siječnju prometom na tržištima dionica pretekao London
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.02.2021 / 16:05
Autor: SEEbiz / H
AMSTERDAM - Amsterdam je u siječnju bio sjedište najdinamičnije trgovine dionicama u Europi, svrgnuvši s trona London, kojeg su sustigle posljedice brexita, pokazuju u četvrtak objavljeni podaci.

Dnevni je promet u trgovini dionicama na Euronextovoj burzi u Amsterdamu i nizozemskim podružnicama CBOE Europea i Turqoisea u siječnju iznosio 9,2 milijarde eura, pokazuju podaci CBOE Global Marketsa, u koje je uvid dobila agencija dpa.

Iznos je četiri puta veći nego u prosincu 2020.

Na londonskoj je burzi dnevni promet u prvom ovogodišnjem mjesecu pao na prosječnih 8,6 milijardi eura, nakon što je Velika Britanija 31. siječnja 2020. napustila jedinstveno tržište Europske unije.

Na trećem je mjestu burza u Parizu s prosječnim dnevnim prometom u siječnju od šest milijardi eura, na četvrtom je frankfurtsko tržište s 5,8 milijardi a na petom milansko s 2,6 milijarde eura.

London bi mogao smanjiti zaostatak za Amsterdamom budući da se prošlog tjedna ponovo počelo trgovati švicarskim dionicama. U lipnju 2019., kada je trgovina obustavljena, prosječni je promet iznosio 250 milijuna dnevno a očekuje se da bi mogao porasti prema milijardu eura.

U 2020. prosječni je dnevni promet u trgovini dionicama na londonskoj burzi iznosio 17,5 milijardi eura, što joj je osiguralo status vodećeg tržišta u Europi, Na drugom je mjestu bio Frankfurt s 5,9 milijardi, dok je Amsterdam bio na šestom s 2,6 milijardi eura, navodi CBOE.

Nakon izlaska Britanije iz EU-a trgovina dionicama u vrijednosti oko 6,5 milijardi eura dnevno preselila je iz Londona u Europu buući da dvije strane nisu postigle dogovor o financijskim uslugama.

Financijske institucije EU-a više ne mogu trgovati dionicama u Londonu jer Bruxelles više ne priznaje britanske burze i trgovinske kuće, objašnjava dpa.

Tagovi: Amsterdamska burza, Londonska burza, Brexit, tržište kapitala
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE