GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ana Dana Beroš finalistica arhitektonske nagrade Wheelwright Prize

Ana Dana Beroš finalistica arhitektonske nagrade Wheelwright Prize
USPJESI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.04.2014 / 08:51
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Mlada hrvatska arhitektica Ana Dana Beroš, koja je prije manje od mjesec postala dio tima vrhunskih kustosa na 14. venecijanskom bijenalu arhitekture, izabrana je među sedam finalista ugledne svjetske arhitektonske nagrade Wheelwright Prize.
Vijest je objavila vodeća mrežna stranica Art & Education, koja okuplja profesionalce vizualnih umjetnosti iz cijelog svijeta, a Hini ju je potvrdila Ana Dana Beroš.

"Već me sama nominacija veoma iznenadila. Zapravo za nju sam doznala tek naknadno, nakon što me nominirala španjolska arhitektica i kustosica Ethel Baraona Pohl", kazala je Hini Ana Dana Beroš.

Znam da je dvije stotine mladih arhitekata iz cijeloga svijeta sudjelovalo u dosta složenoj i zahtjevnoj prijavi za tu nagradu, dodala je.

Dobitnik nagrade Wheelwright Prize, koju dodjeljuje Harvard University's Graduate School of Design, bit će poznat 30. travnja. Nagrada je zapravo stipendija od 100 tisuća dolara koja mladim arhitektima omogućuje da tijekom dvije godine putuju svijetom i istražuju temu kojom se bave.

"Već i činjenica da sam ušla među sedam finalista za mene je veliko priznanje. Ne usudim se ni pomišljati da bih upravo ja mogla biti prva arhitektica iz ovog dijela svijeta koja bi dobila tu nagradu", odgovorila je Ana Dana Beroš na pitanje što očekuje od Wheelwright Prizea.

Nagrada se dodjeljuje od 1935. godine, a do 2011. mogli su za nju konkurirati isključivo arhitekti koju su diplomirali na Harvard University's Graduate School of Design u Cambridgeu, jednom od najprestižnijih arhitektonskih fakulteta na svijetu.

Smisao je nagrade poduprijeti inovativna arhitektonska istraživanja i projekte te na taj način bitno utjecati na profesionalne karijere arhitekata u usponu. Otvaranjem spram cijeloga svijeta Wheelwright Prize želi osnažiti nove forme istraživanja koje proizlaze iz ispreplitanja kultura i njihovih međusobnih plodnih utjecaja, kaže se u propozicijama nagrade.

Istraživački projekt Ane Dane Beroš, kojim je privukla pozornost ocjenjivačkog suda među kojima su neka od najvažnijih imena arhitektonske teorije i prakse današnjice poput Michaela Haysa, Inakija Abalosa i Mohsena Mostafavija, nastavak je njezina kustoskog projekta Intermundia. Taj će projekt prvi put biti predstavljen na 14. venecijanskom bijenalu arhitekture koji se otvara 7. lipnja ove godine.

Intermundia – zamišljanje novih graničnih krajolika Mediterana – bavi se migracijama s fokusom na kritične točke prijelaza imigranata na području Mediterana. Riječ je o 'mjestima oskudice', koja nastaju na geopolitičkim razmeđima gdje se najčešće formiraju društveno marginalizirane zajednice. Ta područja postaju središta sukoba, no istodobno i intrigantan prostor za arhitektonska promišljanja.

Istraživački projekt, po riječima Ane Dane Beroš, nastoji pridonijeti stvaranju inovativnih, socijalno osjetljivih urbanističko-arhitektonskih cjelina koje će unaprijediti društvenu, ekonomsku i političku inkluziju te osnažiti solidarnost.

Ana Dana Beroš, arhitektica, kustosica, urednica, edukatorica i autorica izložbenih postava, diplomirala je magna cum laude na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2007. Usavršavala se i radila u nekoliko arhitektonskih ureda u Hrvatskoj, Brazilu i Finskoj.

Suosnivačica je neprofitne grupe ARCHIsquad - odreda za arhitekturu savjesti koja se bavi tematikom društveno osjetljive arhitekture. Članica je Programskog odbora međunarodnog ciklusa konceptualnih arhitektonskih natječaja 'Think Space' te kokustosica izložbe 'Think Space: The Competitive Hypothesis' u prestižnoj njujorškoj galeriji Storefront for Art and Architecture u 2013.

Autorica je mnogih izložbenih postava, među kojima su "Socijalizam i modernost" u zagrebačkom MSU-u, 2011. te "Zero Point of Meaning" u Cameri Austriji u Grazu 2013. Urednica je, a potom i članica Savjeta uredništva arhitektonskog časopisa Oris od 2007.

Članica je kustoskog tima selektora Rema Koolhaasa na 14. venecijanskom bijenalu arhitekture. Dobitnica je, samostalno ili u timu, nekoliko hrvatskih i međunarodnih nagrada na arhitektonskim natječajima, među kojima su Prva nagrade za "Park po mjeri" za urbanističko-arhitektonsko rješenje javnog perivoja u Španskom 2008. te Posebno priznanje na "Shinkenchiku Residential Design Competition" u Japanu 2009.
Tagovi: Ana Dana Beroš, Wheelwright Prize, Venecijanski bijenale, Harvard University\'s Graduate School of Design
PROČITAJ I OVO
Srbija: Nove akcize poskupljuju rakiju, pojeftinuju viski
AKCIZE
Srbija: Nove akcize poskupljuju rakiju, pojeftinuju viski
BEOGRAD – Predlogom zakona o izmeni Zakona o akcizama koji je usvojila Vlada Srbije, predviđeno je da se sva jaka alkoholna pića oporezuju prema procentu čistog alkohola merenog na 20 stepeni Celzijusa u gotovom proizvodu, nezavisno od koje su sirovine proizvedena.
Iskustvo potvrđuje: Inflacija nije loša vijest za dionička tržišta
CIJENE I DIONICE
Iskustvo potvrđuje: Inflacija nije loša vijest za dionička tržišta
NEW YORK - U SAD-u je inflacija mjerena indeksom potrošačkih cijena (CPI) porasla iznad 4% prvi put od 2008. (4,2).
Možemo li ove sezone računati na veći broj talijanskih turista?
ITALIJA
Možemo li ove sezone računati na veći broj talijanskih turista?
RIJEKA - Kao i neke druge zemlje, Talijani su odlučili ne čekati, već krenuti u spašavanje turističke sezone s obzirom na to da je pandemija COVID-19 desetkovala turistički sektor ove turističke velesile.
Dolar gotovo nepromijenjen prema košarici valuta
TJEDNI FOREX
Dolar gotovo nepromijenjen prema košarici valuta
LONDON - Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna ostala gotovo nepromijenjena, blizu najniže razine u više od dva mjeseca, a u fokusu ulagača bilo je jačanje inflacijskih pritisaka u SAD-u.
Svjetska tržišta: Indeksi pali zbog jačanja inflacijskih pritisaka
PAD
Svjetska tržišta: Indeksi pali zbog jačanja inflacijskih pritisaka
NEW YORK - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale jer je ulagače zabrinulo jačanje inflacijskih pritisaka u SAD-u, što bi američku središnju banku moglo navesti na zaoštravanje monetarne politike prije nego što se očekivalo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE