GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ana Dana Beroš u timu vrhunskih kustosa 14. venecijanskog bijenala arhitekture

Ana Dana Beroš u timu vrhunskih kustosa 14. venecijanskog bijenala arhitekture
USPJESI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2014 / 18:09
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Mlada hrvatska arhitektica Ana Dana Beroš izabrana je u tim vrhunskih kustosa čiji je zadatak pripremiti središnju skupnu izložbu 'Monditalije' na 14. venecijanskom bijenalu arhitekture.

Prema službenoj mrežnoj stranici Bijenala, selektor i izlagač Rem Koolhaas, voditelj arhitektonskog ureda OMA/AMO i jedan od najuglednijih svjetskih arhitekata, izabrao je Anu Danu Beroš i njezin kustoski projekt 'Intermundia' kao jednu od 40 arhitekata i arhitektonskih timova iz cijelog svijeta.

OMA (Office for Metropolitan Architecture) je vodeći ured za ahtitekturu, urbanizam i kulturna promišljanja u međunarodnim razmjerima.

Ovogodišnji Venecijanski bijenale arhitekture otvara se 7. lipnja i prvi put u povijesti traje gotovo punih šest mjeseci, presijecajući se s izložbama filma, plesa, glazbe i teatra.

Bijenalnu izložbu 'Fundamentals' (Osnove) Koolhaas je koncipirao kao trodijelno istraživanje 'osnova' arhitekture, unutar koje se središnja izložba u Arsenalima naziva 'Monditalia', a predstavlja kolektivnu reprezentaciju talijanske arhitekture i povijesti.

Kustoski projekt Ane Dane Beroš 'Intermundia' odgovara na selektorovo traganje za originalnim projektima koji odražavaju suvremeno stanje u Italiji i zapadnoj Europi, arhitektonski istražujući transeuropske i intraeuropske migracije, kaže se u opisu projekta.

Umjesto da promatra centre za ilegalne migrante kao autonomne zone u žarištima društvenih sukoba, Ana Dana Beroš nastoji istražiti taj problem kroz prizmu ambivalentnog 'stanja između'. Centri su mjesta u kojima se istodobno isprepleću snage autoriteta (političkog, društvenog), autentičnosti jedinki iz najrazličitijih kulturnih sredina svijeta i njihove (ne)mogućnosti kulturnog prijevoda.

Projekt, navodi se, propituje načine na koji se može destabilizirati rigidnost institucije 'zatvorenih čekaonica' ulaska u tvrđavu Europu, redefinirajući pritom i naše stalno mijenjajuće identitete, u kojima nisu pošteđeni ni klimavi temelji tzv. 'afektivne solidarnosti', empatije i povezivanja s drugima.

Na projektu surađuju multimedijalni umjetnik Bojan Gagić, kao oblikovatelj svjetla i zvuka, Rafaela Dražić, umjetnica i grafička dizajnerica, te ARCHIsquad – odred za arhitekturu savjesti, kao istraživači.

Autorica projekta Ana Dana Beroš diplomirala je magna cum laude na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2007. godine. Suosnivačica je grupe ARCHIsquad - odreda za arhitekturu savjesti, članica Programskog odbora međunarodnog ciklusa konceptualnih arhitektonskih natječaja Think Space, te članica Savjeta uredništva časopisa Oris. Nedavno je nominirana za prestižnu nagradu Wheelwright Prize, u iznosu 100 tisuća dolara, koju dodjeljuje Harvard University's Graduate School of Design GSD mladim arhitektima koji pokazuju izniman talent, te obećavaju kontinuiran kreativni rad.

Tagovi: Ana Dana Beroš, Bijenale u Veneciji, Rem Koolhaas, arhitektura, Intermundia, ARCHIsquad
PROČITAJ I OVO
Srbija: Nove akcize poskupljuju rakiju, pojeftinuju viski
AKCIZE
Srbija: Nove akcize poskupljuju rakiju, pojeftinuju viski
BEOGRAD – Predlogom zakona o izmeni Zakona o akcizama koji je usvojila Vlada Srbije, predviđeno je da se sva jaka alkoholna pića oporezuju prema procentu čistog alkohola merenog na 20 stepeni Celzijusa u gotovom proizvodu, nezavisno od koje su sirovine proizvedena.
Iskustvo potvrđuje: Inflacija nije loša vijest za dionička tržišta
CIJENE I DIONICE
Iskustvo potvrđuje: Inflacija nije loša vijest za dionička tržišta
NEW YORK - U SAD-u je inflacija mjerena indeksom potrošačkih cijena (CPI) porasla iznad 4% prvi put od 2008. (4,2).
Možemo li ove sezone računati na veći broj talijanskih turista?
ITALIJA
Možemo li ove sezone računati na veći broj talijanskih turista?
RIJEKA - Kao i neke druge zemlje, Talijani su odlučili ne čekati, već krenuti u spašavanje turističke sezone s obzirom na to da je pandemija COVID-19 desetkovala turistički sektor ove turističke velesile.
Dolar gotovo nepromijenjen prema košarici valuta
TJEDNI FOREX
Dolar gotovo nepromijenjen prema košarici valuta
LONDON - Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna ostala gotovo nepromijenjena, blizu najniže razine u više od dva mjeseca, a u fokusu ulagača bilo je jačanje inflacijskih pritisaka u SAD-u.
Svjetska tržišta: Indeksi pali zbog jačanja inflacijskih pritisaka
PAD
Svjetska tržišta: Indeksi pali zbog jačanja inflacijskih pritisaka
NEW YORK - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale jer je ulagače zabrinulo jačanje inflacijskih pritisaka u SAD-u, što bi američku središnju banku moglo navesti na zaoštravanje monetarne politike prije nego što se očekivalo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE