GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ana Gligić: Verujem u rusku vakcinu

Ana Gligić: Verujem u rusku vakcinu
AUTORITETI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.09.2020 / 22:49
Autor: SEEbiz / Politika.rs
BEOGRAD - Poznati virusolog dr Ana Gligić, koja je bila šef laboratorije u Institutu „Torlak” u doba variole vere, naglašava da je Covid 19 pokazao da neka pravila koja postoje kod sličnih infekcija uopšte ne važe za ovaj virus.

U intervjuu za Politiku Gligić poručuje kako se virusa nećemo tako lako rešiti. Postoje samo dve opcije: ili će doći do njegovog prokužavanja u narodu ili će uslediti vakcinacija, kako bismo ga sveli na najmanju moguću meru, smatra dr Gligić.

Gligić poručuje i da veruje u rusku vakcinu protiv korone.

- Verujem u ruske naučnike. Ne mislim da bi jedan Putin garantovao svojim kredibilitetom da to nije dobro. Mislim da mnogima smeta to što je rečeno da će ruska vakcina koštati sto puta manje od američke. A Amerikanci, Britanci i drugi se već nadaju da će zaraditi ogromne pare od nje.

Ali zamera im se što je ta vakcina ispitana na malom broju ljudi?

- Sigurna sam da su Rusi obavili dobru kontrolu. Nema potrebe da se ispituje na velikom broju ljudi kada se radi na takvoj vrsti cepiva koji su Rusi osmislili. To nije klasična već iskombinovana vakcina. „Nosač” je adeno virus, koji je bezopasan i sa kojim smo svi mi nekad imali kontakt. Na taj virus su samo nadogradili parče sadašnje korone, koja će stvoriti antitela. Genetskim inženjeringom su napravili cepivo koje stvara imunitet.

Prema prvim najavama iz Rusije, ta vakcina će dati imunitet od dve godine. Šta mislite o tome?

- Mislim da neće toliko dugo moći da traje. Kako može da se tvrdi da će imunitet da štiti dve godine kada kovid 19 postoji u svetu svega osam meseci? Rusi su svojevremeno pokušali da naprave vakcinu protiv SARS-a, ali je taj virus nestao pa se izgubio interes za cepivom. Oni su sada ta istraživanja nastavili i na osnovu saznanja u vezi sa SARS-om verovatno tvrde da imunitet može da postoji dve godine.

Zapad im zamera na tome što se ne zna šta tačno sadrži ruska vakcina protiv Covida 19?

- U politici postoje tabori velikih sila: Kine, SAD i Rusije i oni se u svemu nadmeću. Pa i u proizvodnji vakcine. Zašto bi Rusi rekli šta su radili i da li su stavili pet mililitara ovog ili onog sastojka? To je poslovna tajna. Ona se pravi uz pomoć proračuna na papiru i posle se proizvodi u laboratoriji. Najvažnije je da ne daje neželjene efekte. Cilj je da se zaustavi pandemija korone. A verujem da će se vremenom napraviti klasična vakcina koja će davati dugotrajan imunitet.

Da li biste vi primili rusku vakcinu?

- Da. Nemam dileme. Kada sam prvi put to rekla, odmah me je napao antivakcinalni lobi pitajući me kako to pričam, da li sam dobila novac. To su gluposti. Pa ja i kad gostujem na televizijama niko me ne ponudi ni kafom. Od toga što iznosim svoje mišljenje nemam apsolutno ništa. Ja sam slobodni strelac i govorim samo ono što dobro znam.

Tagovi: Ana Gligić, rusko cjepivo, ruska vakcina, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE