GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Analitičar: Nalazimo se u novoj eri poremećaja opskrbnih lanaca

Analitičar: Nalazimo se u novoj eri poremećaja opskrbnih lanaca
LANCI OPSKRBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.06.2024 / 08:38
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Nakon niza poremećaja izazvanih pandemijom COVID-19, stalnih geopolitičkih sukoba i sada povijesne godine u kojoj se održavaju izbori u više od 60 zemalja, upravitelji opskrbnog lanca suočavaju se sa sve većim brojem izazova.

"Zapravo bih rekla da smo u novoj eri", izjavila je voditeljica globalnih trgovinskih rješenja HSBC Americas Marissa Adams za Yahoo Finance u video intervjuu. "Ne mislim da više postoji normalizacija. Mislim da je ono s čime se tvrtke sada suočavaju da je prekid opskrbnog lanca nova norma."

Prekidi u lancu opskrbe oduvijek su bili dio globalne trgovine, čak i od Puta svile, koji je povezivao trgovačke rute u Europi, Bliskom istoku i Aziji. Međutim, tvrtke na trenutnom tržištu više su izložene neočekivanim globalnim događajima, što utječe na njihovu sposobnost da učinkovito trguju.

Prema novom izvješću HSBC-a, postoji nekoliko čimbenika koji vrše pritisak na globalne opskrbne lance ove godine. Proizvodi i globalni opskrbni lanci složeniji su nego ikad prije, a dobavljači moraju osigurati financiranje u inflatornom okruženju.

Postoje i problemi specifični za određena zemljopisna područja zbog kojih brodovi mijenjaju svoje rute, poput napada u Crvenom moru i suše koja utječe na Panamski kanal. A globalno gledano, ove godine više od četvrtine svjetske populacije izlazi na izbore.

"Jedna od stvari, zasigurno, jest da je trgovina i dalje velika tema u kampanji", rekao je Adams, dodajući: "Nešto od toga je zbog protekcionizma, nacionalizma [i] drugih fokusa."

Prema Adamsu, pandemija COVID-19 pružila je poziv na buđenje tvrtkama koje su bile izložene geopolitičkim incidentima i drugim ranjivostima. Prethodno su tvrtke postavljale svoje opskrbne lance kako bi se uglavnom usredotočile na smanjenje troškova i poboljšanje krajnje linije, rekao je Adams.

"Otišli smo iz svijeta u kojem je roba bila 'upravo na vrijeme', a sada gledamo ljude koji idu, 'Za svaki slučaj'", rekao je Adams, "a to je stvarno promijenilo bilance mnogih tvrtki."

Strategije opskrbnog lanca razvile su se kako bi odgovorile na ove nove izazove kako su tvrtke počele seliti svoje poslovanje bliže domu, dodajući sigurnost i radeći na smanjenju zaliha i troškova dostave.

"Stvari na koje tvrtke mogu obratiti pozornost su, prvo, ... stvarno, duboko zaranjanje u njihov lanac opskrbe", rekao je Adams. “Gdje oni vide rizik? Postoje li određeni dobavljači na koje su usredotočeni ili postoje zemlje u kojima, potencijalno, postoji veći rizik?

Tagovi: logistika, brodari, opskrbni lanci, geopolitika, hsbc
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Oštar pad Nasdaqa, rasprodaja u tehnološkom sektoru
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Oštar pad Nasdaqa, rasprodaja u tehnološkom sektoru
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite povukli su se u srijedu kako se nastavila rotacija visoko letećih tehnoloških dionica u dionice koje su osjetljivije na tečaj.
Zagrebačka burza: CROBEX skočio blizu 2.900 bodova, Institut IGH dobitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX skočio blizu 2.900 bodova, Institut IGH dobitnik dana
ZAGREB - Srijeda je Zagrebačkoj burzi donijela nastavak rasta CROBEX-a uz veći promet.
Priljev svježeg kapitala u bitcoin ETF-ove dosegnuo najvišu razinu u šest tjedana
TRENDOVI
Priljev svježeg kapitala u bitcoin ETF-ove dosegnuo najvišu razinu u šest tjedana
NEW YORK - Fondovi kojima se trguje na burzi uvršteni na američke burze i koji pomno prate promptnu cijenu bitcoina (BTC) ponovno su traženi.
Rekordne cijene zlata zbog optimizma oko rezanja kamata
ZLATO
Rekordne cijene zlata zbog optimizma oko rezanja kamata
LONDON - Cijene zlata nastavile su bilježiti nove rekorde u srijedu, podignute sve većim uvjerenjem da će Federalne rezerve smanjiti kamatne stope u rujnu nakon komentara predsjednika Feda Jeromea Powella.
Azijska tržišta: Australski indeksi na rekordnim razinama
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Australski indeksi na rekordnim razinama
ŠANGAJ - Na azijsko-pacifičkim tržištima u srijedu se trgovalo mješovito, a australski S&P/ASX 200 dosegao je najvišu razinu svih vremena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE