GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Analitičari: Euro bi mogao nastaviti pad

Analitičari: Euro bi mogao nastaviti pad
VALUTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.08.2022 / 20:49
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Jutros je vrijednost dolara prema košarici valuta dodatno porasla i primaknula se najvišoj razini u 20 godina jer se očekuje daljnje agresivno povećanje kamata Feda.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 108,90 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 108,23 bodova.

Analitičari kažu da bi se trend slabljenja eura mogao nastaviti.

"Naši izgledi i naša pozicija na strani stratega definitivno su okrenuti prema daljnjoj deprecijaciji eura u odnosu na to gdje smo sada", rekao je Luis Costa, voditelj strategije CEEMEA u Citibanku, za CNBC.

"Ovo je sada primarna točka ranjivosti eura", rekao je Costa.

U igri je više čimbenika kada se uspoređuju euro i dolar, koji djeluju u kombinaciji s tekućim sukobom u Ukrajini i rastućom inflacijom u obje regije.

Veleprodajne cijene plina u Europi oštro su porasle u ponedjeljak nakon što je Rusija najavila neplanirano održavanje svog glavnog plinovoda prema Njemačkoj, Sjevernog toka 1, dok su toplinski valovi dodatno opteretili opskrbu energijom.

Za potpunu sliku, također morate pogledati izvan Europe i Sjedinjenih Država, kaže Costa.

"Nemojmo zaboraviti da ovdje postoji dodatni sloj složenosti zbog usporavanja u Kini koje očito pogađa Europu s puno većom magnitudom u usporedbi s utjecajem u Sjedinjenim Državama", rekao je.

Kina je iznevjerila očekivanja BDP-a s rastom od samo 0,4% u drugom tromjesečju. Drugo po veličini svjetsko gospodarstvo bori se s posljedicama najgoreg izbijanja Covid-19 u zemlji od početka 2020. godine.

Sve do svibnja tržišta su "razmatrala jastrebove pristupe" za Europsku središnju banku i Banku Engleske, prema Costi, ali ti su planovi "eksplodirali" posljednjih mjeseci.

"Kada govorimo o podizanju kamata ECB-a... Apsolutno je upadljivo da će prostor ECB-a za podizanje stopa biti minimalan", rekao je.

Roelof-Jan Van den Akker iz globalne financijske institucije ING iznio je slična predviđanja na CNBC-jevom “Squawk Box Europe” prošli tjedan, sugerirajući povećanje razlike u kamatnim stopama između američkog dolara i eura, kao i daljnje slabljenje jedinstvene valute.

″[Dolar] se probio ispod razine podrške od 103,60. To je vrlo ključna horizontalna potpora... I predlažem da postoji daljnji negativni potencijal. Dugoročni cilj između 0,80 i 0,75 dolara u nadolazećim mjesecima”, rekao je Van den Akker.

“To potvrđuje da postoji snaga dolara, kao i slabost eura”, rekao je za CNBC.

Predviđanja odjekuju zabrinutošću da će inflacija nastaviti rasti i da je recesija u Europi sada neizbježna.

Tagovi: euro, dolar, forex, franak, tržište valuta, Federalne rezerve, Europska središnja banka
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet slab
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet slab
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio slabašan promet i pad indeksa.
Uzletjele dionice proizvođača francuskog konjaka nakon pomirljivih tonova na relaciji Macron-Xi
REAKCIJE
Uzletjele dionice proizvođača francuskog konjaka nakon pomirljivih tonova na relaciji Macron-Xi
PARIZ - Dionice nekoliko francuskih proizvođača konjaka porasle su u utorak nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron sugerirao da bi trgovinske napetosti između Kine i Europske unije, koje bi mogle utjecati na proizvođače pića, mogle popustiti.
Tehnička analiza sugerira snažan uzlazni trend bitcoina
USPON
Tehnička analiza sugerira snažan uzlazni trend bitcoina
NEW YORK - Dugoročni pokazatelji Bitcoin trenda, 200-dnevni i 200-tjedni pomični prosjek, na najvišim su razinama ikad, a Anthony Pompliano kaže da je BTC "jak kao i uvijek".
Azijska tržišta: Južna Koreja predvodi rast
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Južna Koreja predvodi rast
ŠANGAJ - Južnokorejske dionice predvodile su rast na azijsko-pacifičkim tržištima u utorak nakon što je Wall Street porastao tijekom noći zbog očekivanja da bi Federalne rezerve mogle uskoro smanjiti kamatne stope.
Wall Street: Rast indeksa, oživjele nade da će Fed spustiti kamate
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Rast indeksa, oživjele nade da će Fed spustiti kamate
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u ponedjeljak, a kod investitora su očito porasla očekivanja od Federalnih rezervi o smanjenju kamata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE