GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Analitičari: Hoće li tankeri i dalje ostati na visokoj cijeni?

Analitičari: Hoće li tankeri i dalje ostati na visokoj cijeni?
TANKERSKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.05.2020 / 19:51
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Tankersko tržište je u posljednja dva mjeseca zabilježilo ozbiljan uzlet. Refleksija je to događanja na tržištu nafte koja su tankere pretvorila u jedan od malobrojnih preostalih kapaciteta za skladištenje crnog zlata.

Posljedično, to je dovelo i do rasta cijene vozarina u tankerskom sektoru.

Kako pišu analitičari Gibsona, realno je očekivati da će se iduće godine na tankerskom tržištu dogoditi ekstremna volatilnost i pretjerana ponuda. U travnju su voozarine za tankere uzletjele na rekordne razine, a ekonomski problemi i posljedice karantene prelili su se i na lučke kapacitete, ponajviše u Latinskoj Americi.

Gibson je dodao da će se „tijekom sljedećih nekoliko mjeseci plutajuće skladište ostati glavno obilježje tržišta, dok pad potražnje nadmašuje smanjenje globalne proizvodnje. U najmanju ruku, ovo će pružiti određenu razinu zaštite zaradama tankera koje se suočavaju s dramatičnim padom volumena trgovanja. Međutim, postoji i mogućnost da potražnja za skladištenjem bude veća od pada trgovine, a prinosi TCE ostaju na vrlo zdravim razinama. Na ovaj ili onaj način, vjerojatno će ostati ekstremna volatilnost na tržištu tankera. "

„Međutim, očekuje se da se situacija drastično promijeni nakon što se potražnja i ponuda nafte pomaknu u uravnoteženiji položaj. To će se vjerojatno dogoditi nakon što globalna ekonomija prođe vrhunac pandemije Covid-19 i kad se svjetska potražnja za naftom počne oporavljati. Posljednje mjesečno izvješće IEA projenjuje da bi se to moglo dogoditi u trećem kvartalu ove godine, a mjere za ublažavanje ograničenja zaključavanja već su u tijeku u nekoliko zemalja. Međutim, još uvijek postoji velik stupanj neizvjesnosti u vezi s trajanjem i težinom epidemije virusa “, napomenuo je Gibson.

Prema Gibsonu, „kada prođemo vrhunac pandemije, plutajuće skladište bi moglo biti prvo pod pritiskom zbog relativno visokih troškova u odnosu na kopnene objekte. U međuvremenu se očekuje da će količina trgovanja ostati ozbiljno poremećena jer bi oporavak potražnje mogao biti spor. Strah od drugog vrhunca pandemije vjerojatno će vidjeti da neke karantenske mjere ostaju na snazi i sljedeće godine. Kao takvo, moglo bi proći 12 do 18 mjeseci, ako ne i više, da se potražnja vrati na razine iz 2019.

Osim toga, trebat će smanjiti zalihe nakupljene tijekom epidemije. Imajući to u vidu, nije iznenađujuće da je OPEC + pristao održati 5,7 milijuna b / d smanjenja proizvodnje tijekom 2021. i tijekom 1. tromjesečja 2022. Proizvodnja izvan OPEC +-a također bi mogla ostati pod pritiskom nakon 2020., zbog dramatičnog pada cijene nafte, pri čemu je proizvodnja u SAD-u vjerojatno najugroženija. Prema posljednjim mjesečnim prognozama EIA očekuje se da će se američka domaća proizvodnja nafte smanjiti za oko 0,75 milijuna b / d u 2021. nakon pada od gotovo 0,5 milijuna b / d u ovoj godini ”.

Gibson je zaključio da „sve navedeno upućuje na veliku mogućnost da bi potražnja tankera iduće godine mogla ostati ispod razine iz 2019. godine. Međutim, istodobno se očekuje da se opskrba tankerima poveća, s predviđenom isporukom od 300 novih plovila do 25.000 dwt-a za isporuku između sada i prosinca 2021. Kombinacija slabe potražnje i rastuće ponude mogla bi izvršiti znatan pad pritiska na zaradu industrije, ali ključna osjetljivost ove sumorne perspektive je brzina i robusnost oporavka potražnje za naftom u mjesecima ispred nas“, zaključio je brodski posrednik.

Tagovi: tankersko tržište, tankeri, skladištenje nafte, nafta, vozarine, brodarsko tržište
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE