GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Analitičari: Prinos na hrvatske obveznice bit će veći od kritičnih 7%

Analitičari: Prinos na hrvatske obveznice bit će veći od kritičnih 7%
OBVEZNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.11.2011 / 09:13
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Na svjetskim valutnim tržištima jača pritisak na slabljenje eura, zbog nastavka produbljivanja dužničke krize u vezi s rastom prinosa na obveznice zemalja članice eurozone.
Riječ je o kretanju eura prema važnim svjetskim valutama – dolaru i jenu – koje izravno ne utječu na kretanje domaće valute.

No moglo bi se osjetiti neizravne posljedice, primjerice, u slučaju da nam sljedeće godine padne rejting i nastanu problemi s refinanciranjem duga. A već je sada izvjesno da će zaduživanje vani biti skuplje.

– Stoga je odnos tečaja prije svega stvar vođenja unutarnje politike – kaže Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta ističući da će se prvi test vidjeti pri prvom izlasku na strano tržište zbog potrebe refinanciranja duga.

Sljedeće godine obveze šireg javnog sektora bit će manje oko šest milijardi kuna, no prema mišljenju nekih analitičara prinos na obveznice mogao bi biti veći od sedam posto, razine koja se na tržištu smatra dugoročno neodrživim troškom financiranja. Pa bi nam tako otežano refinanciranje i pad rejtinga donijeli nove probleme koji bi se odrazili i na daljnje slabljenje kune.

Zdeslav Šantić, analitičar Splitske banke, očekuje da će se sadašnja razina tečaja od oko 7,5 kuna za euro zadržati do kraja godine, a konzultant Damir Novotny da će na toj razini tečaj biti i do našeg ulaska u EU.

A i oni su složni u tome da će najveći pritisak na tečaj sljedeće godine imati mogućnost refinanciranja vanjskog duga i mogući pad rejtinga. Pritisak na slabljenje kune prema euru postoji cijele godine zbog čega je HNB već dva puta intervenirao na deviznom tržištu otkupom kuna na tržištu i povećanjem stope obvezne pričuve.

www.vecernji.hr


Tagovi: obveznice, hrvatske obveznice, Željko Lovrinčević, Zdeslav Šantić, Damir Novotny, tečaj kune, kuna
PROČITAJ I OVO
Dionice Krke najjače od svibnja 2008.
UZLET
Dionice Krke najjače od svibnja 2008.
LJUBLJANA - Glavni ljubljanski indeks SBITOP ove je godine već zabilježio 16 posto rasta, a dionice Krke vratile su se na razinu iznad 100 eura prvi put od svibnja 2008.
Penzijski fond RS-a kupio dionice Facebooka, Raiffeisena i Berkshirea
TRŽIŠTE
Penzijski fond RS-a kupio dionice Facebooka, Raiffeisena i Berkshirea
BANJA LUKA - Penzijski rezervni fond RS (PREF) ostvario je u prošloj godini dobit od 8,4 miliona KM, od čega će Zavodu za penzijsko invalidsko osiguranje ovog entiteta isplatiti dividendu od 5,08 miliona KM, ali tu nije kraj dobrih vijesti.
Anketa Bank of Americe otkrila od čega investitori najviše strahuju
INVESTITORI
Anketa Bank of Americe otkrila od čega investitori najviše strahuju
NEW YORK - Istraživanje Bank of America pokazuje da se 32 posto stručnjaka širom svijeta trenutno više plaši mogućeg pooštravanja monetarne politike ili smanjenja obujma kupnji obveznica (sužavanje) nego koronavirusa i inflacije.
Dolar prema košarici valuta oslabio drugi tjedan zaredom
TJEDNI FOREX
Dolar prema košarici valuta oslabio drugi tjedan zaredom
LONDON - Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala i prošloga tjedna, drugoga zaredom, što je posljedica poruka američke središnje banke da će i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku, unatoč jačanju inflacije.
Svjetska tržišta: Ekonomski oporavak podigao indekse na rekordne razine
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Ekonomski oporavak podigao indekse na rekordne razine
NEW YORK - Svjetske su burze prošloga tjedna dosegnule najviše razine u povijesti, zahvaljujući ohrabrujućim pokazateljima iz najvećih globalnih gospodarstava i boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE