GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Analitičari: Središnja turistička sezona ipak bi trebala biti bolja od lanjske

Analitičari: Središnja turistička sezona ipak bi trebala biti bolja od lanjske
PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.04.2021 / 14:18
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema službenim podacima Državnog zavoda za statistiku u veljači je ostvareno 104 tis. dolazaka i 245 tis. noćenja turista, što u odnosu na prošlogodišnju veljaču predstavlja pad dolazaka turista za 62,7% odnosno pad noćenja za 59,8%.

Navedeni pad izravna je posljedica nepovoljne epidemiološke situacije koja je dovela do novih restrikcija i ograničenja međunarodnih putovanja kako u Hrvatskoj tako i u našim najemitivnijim tržištima.

Pogledamo li strukturu ukupno ostvarenih dolazaka turista u veljači, možemo primijetiti da su preko 80% ukupno ostvarenih dolazaka ostvarili domaći turisti, dok su samo 19,2% ostvarili strani turisti. Navedena kretanja nisu uobičajena za hrvatski turizam, a rezultat su spomenutih mjera za sprječavanje širenja pandemije koje su i u veljači bile prisutne u većini zemalja. Pri tome, uz 88,2% manje dolazaka stranih turista, domaći su turisti zabilježili pad po stopi od 21,6%. S druge strane, u strukturi ukupno ostvarenih noćenja, inozemni gosti u veljači činili su 32,2% ukupnih noćenja s godišnjim padom od 80,1%, dok su domaći turisti činili 67,8%, s padom od 22,6% u odnosu na veljaču 2020. godine.

Tijekom veljače, najveći broj noćenja stranih turista ostvarili su turisti iz Italije, s udjelom od 12,3% u ukupnim stranim noćenjima, nakon čega slijede Njemačka (11,3%), Slovenija (8,3%), SAD (7,9%), Bosna i Hercegovina (6,7%) te Austrija (6,0%).

Obzirom na početak pandemije u ožujku prošle godine, posljednji podaci HTZ-ovog sustava eVisitor ukazuju na rast ukupnih dolazaka i noćenja u ožujku ove godine. Nakon dvanaest mjeseci negativnih kretanja, ostvareno je 39,4% više dolazaka te 65,5% više noćenja u odnosu na ožujak prošle godine.

Uz pretpostavku stabilizacije i poboljšanja epidemiološke slike očekujemo poboljšanja kretanja fizičkih pokazatelja u turizmu, kao i djelatnosti vezanih za turizam. Iako, recentno ponovno pogoršanje epidemiološke situacije kod nas kao i u susjednim/emitivnim zemljama već je dovelo do odgode početka turističke predsezone, pri čemu je stanje dodatno otežano i pogoršano sporijom dinamikom cijepljenja. Ipak očekujemo kako će središnji dio turističke sezone, koji je lani prekinut sredinom kolovoza uslijed naglog rasta broja zaraženih, ove godine trajati duže pri čemu, uz sve veći broj cijepljenih, očekujemo i bolje rezultate turističke post sezone.

Hrvatskoj svakako u prilog ide percepcija zemlje kao sigurnog odredišta kao i činjenica da je Hrvatska auto destinacija za većinu uobičajenih inozemnih gostiju. Međutim, razine iz 2019. u pogledu broja dolazaka i noćenja turista kao i financijski rezultat koji se odnosi na turističku potrošnju zasigurno neće biti dosegnute.

Tagovi: hrvatski turizam, Kristjan Staničić, Hrvatska turistička zajednica, strani turisti, njemački turisti, slovenski turisti
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi porasli, inflacija i dalje brine
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi porasli, inflacija i dalje brine
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle, pa tako prate jučerašnji rast Wall Streeta, koji se ponešto oporavio nakon tri dana oštrog pada.
Wall Street porastao nakon tri dana pada
RAST
Wall Street porastao nakon tri dana pada

NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica znatno porasle jer su ulagači procijenili da je dobra prilika za kupnju nakon oštrog pada tržišta tri dana zaredom.

Najveća svjetska burza kriptovaluta na meti istrage američkih vlasti
ISTRAGA
Najveća svjetska burza kriptovaluta na meti istrage američkih vlasti
WASHINGTON - Binance, najveća svjetska burza kriptovaluta prema volumenu transakcija, na meti je istrage američkih vlasti zbog pranja novca, piše Bloomberg.
Beogradska berza: Splasnuo promet, indeksi u crvenom
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Splasnuo promet, indeksi u crvenom
BEOGRAD – Promet na Beogradskoj berzi opao je danas na 23,2 miliona dinara (197,6 hiljada evra), a indeksi su zaključeni na negativnoj teritoriji.
Zagrebačka burza: Atlantska plovidba u fokusu, treći uzastopni pad CROBEX-a
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantska plovidba u fokusu, treći uzastopni pad CROBEX-a
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio solidan promet dionicama, ali i onovi pad indeksa u skladu s globalnim tržišnim kretanjima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE