GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Anketa Reutersa: ECB podiže depozitnu stopu na 3,25% do sredine godine

Anketa Reutersa: ECB podiže depozitnu stopu na 3,25% do sredine godine
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.01.2023 / 07:31
Autor: SEEbiz
LONDON - Europska središnja banka bit će agresivnija nego što se prije mislilo u svojoj kampanji pooštravanja, dodajući još 50 baznih bodova svojoj stopi na depozite 2. veljače, dok nastavlja svoju borbu protiv neobuzdane inflacije, pokazalo je istraživanje Reutersa.

Iako središnja banka eurozone podiže stope najbržim tempom u povijesti, do sada nije uspjela dovesti inflaciju ni blizu cilja od 2%. Cijene su porasle 9,2% u prosincu u odnosu na prethodnu godinu, pokazali su službeni podaci prošlog tjedna.

Predsjednica ECB-a Christine Lagarde i njezino Upravno vijeće podići će kamatnu stopu na 2,50% 2. veljače, reklo je 55 od 59 ekonomista u anketi od 13. do 20. siječnja. Vjerojatno će to pratiti s još jednim povećanjem od 50 baznih bodova u ožujku.

Središnja banka zatim će dodati 25 baznih bodova sljedećeg tromjesečja prije pauze, dajući terminalnu stopu u trenutnom ciklusu od 3,25%, što je najviše od kraja 2008. U anketi u prosincu, stopa je krajem ožujka postavljena na 2,50% i vidjelo se dostižući 2,75%.

Na pitanje kako su rizici bili iskrivljeni u njihovim predviđanjima stope terminalnih depozita, više od dvije trećine ispitanika, 23 od 33, reklo je da je vjerojatnije da će završiti više nego niže nego što trenutno očekuju.

"Rizik je da će oni zapravo biti agresivni kao što su tvrdili. Lagarde i drugi rekli su da su u dugom roku gdje ćemo podići stope na sastanku do sastanka 2023.", rekla je Silke Tober s Instituta za makroekonomsku politiku ( IMK).

"To je vrlo jasan rizik, ali  mislim da bi to bila pogreška."

Očekuje se da će stopa refinanciranja sljedeći tjedan porasti za 50 baznih bodova na 3,00% i dosegnuti vrhunac od 3,50% u ožujku.

Tagovi: Europska središnja banka, Christine Lagarde, kamatne stope
PROČITAJ I OVO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
BRAŠNO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
SARAJEVO - Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno raženo brašno u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A.
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
HALVING
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
NEW YORK - Samo prepolovljenje ne bi trebalo kratkoročno utjecati na cijenu bitcoina, ali mnogi ulagači očekuju velike dobitke u nadolazećim mjesecima.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE