GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ante Žigman na čelu Upravljačkog odbora za rizike i financijsku stabilnost EIOPA-e

Ante Žigman na čelu Upravljačkog odbora za rizike i financijsku stabilnost EIOPA-e
KARIJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.03.2023 / 09:17
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) Ante Žigman izabran je za predsjedavajućeg člana Upravljačkog odbora za rizike i financijsku stabilnost Europskog nadzornog tijela za osiguranje i strukovno mirovinsko osiguranje (EIOPA).

Odbor za rizike i financijsku stabilnost (RFSC) pomaže u ostvarenju ciljeva EIOPA-e usmjerenih na očuvanje stabilnosti sektora osiguranja i profesionalnih mirovina u cijeloj Europskoj uniji. Pritom procjenjuje rizike koji negativno utječu na financijsku stabilnost tog dijela nebankarskog financijskog sektora. Zaključci i analize Odbora temelje se na širokom spektru prikupljenih informacija, od tržišnih pokazatelja i analiza financijskog tržišta preko analiza financijske stabilnosti koje izrađuju zaposlenici EIOPA-e do kvartalnih podataka koje im dostavljaju nacionalni regulatori država članica EU-a, uključujući Hanfu. U namjeri da sprječava krize, njima upravlja i rješava ih, EIOPA na europskoj razini pretvara analitičke zaključke Odbora u moguće političke aktivnosti koje bi mogla poduzeti unutar svojih ovlasti i nadležnosti.

Sudjelovanjem u navedenom Odboru Hanfi se dodatno otvara prostor za unapređenje nadzora te pouzdano i lako detektiranje ranih rizika koji se uslijed pojave globalnih poremećaja na financijskim tržištima mogu prenijeti na hrvatsko tržište.

Podsjetimo, EIOPA je (uz ESMA-u i EBA-u) jedno od tri europska financijska nadzorna tijela te neovisno savjetodavno tijelo Europske komisije, Europskog parlamenta i Vijeća Europske unije. Osnovana je 2011., a njezini su članovi predstavnici svih nacionalnih nadležnih tijela za osiguranje i strukovno mirovinsko osiguranje. Svojim djelovanjem promiče snažan regulatorni okvir i dosljedne nadzorne prakse kako bi se zaštitila prava osiguranika i korisnika mirovinskih proizvoda te pridonijelo povjerenju javnosti u sektore osiguranja i profesionalnih mirovina EU-a. EIOPA također doprinosi i oblikovanju politika i zakona na razini EU-a i na nacionalnim razinama.

Uz dosadašnje višegodišnje članstvo u Izvršnom odboru Međunarodnog udruženja nadzornih tijela u osiguranju (engl. International Association of Insurance Supervisors – IAIS) na mjestu predstavnika regije srednje i istočne Europe i Zakavkazja (CEET), ovo je još jedna međunarodna pozicija povjerena predsjedniku Upravnog vijeća Hanfe. Kao predstavnik nacionalnog regulatora, Ante Žigman još je i član Odbora nadzornika EIOPA-e, koji donosi sve strateške odluke europskog regulatornog tijela.

Tagovi: Ante Žigman, Odbor za rizike i financijsku stabilnost, Upravljački odbor za rizike i financijsku stabilnost EIOPA-e, Hanfa
PROČITAJ I OVO
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE