GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Atraktivna investiciona destinacija: Berzanski indeks Filipina doneo visok prinos

Atraktivna investiciona destinacija: Berzanski indeks Filipina doneo visok prinos
ULAGANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.07.2012 / 17:21
Autor: SEEbiz/Gdeinvestirati.com
BEOGRAD - Koliko mi znamo o investicionim mogućnostima na nekim brzo-rastućim tržištima koja nam mogu doneti veći prinos? Veliki broj ljudi nema svest o tome da postoji način za to i često tretira pozitivne signale iz globalnog okruženja kao nešto daleko i nedostupno. Međutim, hteli to ili ne, mi smo aktivni učesnici u globalizaciji koja često donosi neke nove alternative za ostvarenje profita. Na koji način mi možemo imati koristi od povoljnih kretanja u zemlji kao što su Filipini?
Vlada Republike Srbije je novim Zakonom o investicionim fondovima otvorila mogućnost da se 100% imovine ulaže u zemlje Evropske Unije i OECD-a. Na ovim berzama postoje hartije od vrednosti koje su direktno vezane za kretanje indeksa tržišta u razvoju. Na taj način ulaganjem u takve hartije od vrednosti, ekonomska situacija u zemljama u razvoju postaje predmet interesovanja portfolio mendžera u investicionim fondovima.
 
Fondovima su se tako otvorile nove mogućnosti za realizaciju viših prinosa nego što su imali ranije s obzirom da su domaća finansijska tržišta plitka i nerazvijena. Time se interesovanje za brzo-rastuća tržišta znatno povećalo, a atraktivne turističke destinacije kao što su Filipini danas možemo posmatrati i kao povoljnu destinaciju za investiranje.
 
Tako je na primer, pre nekoliko dana rejting agencija S&P podigla kreditni rejting Filipina što je dovelo ovu ostrvsku zemlju na korak do ostvarenja dugogodišnjeg cilja da postanu još atraktivnija destinacija za investicije. S&P je podigao rejting sa BB na BB%2B što je najveći nivo od 2003 godine. Kako tvrdi ova agencija, poboljšanje rejtinga usledilo je usled vidnog poboljšanja stanja u javnim finansijama tokom prethodnog perioda. Filipinski zvaničnici očekuju da će bolji kreditni rejting pomoći Filipinima da privuku više stranih investitora što je ključno za privredni rast.
 
Sa druge strane izvozni sektor je pokazao dobre rezultate, naročito sektor izvoznih usluga. Filipini su prošle godine dobili priznanje od Svetske banke za ostvarene vrhunske rezultate u oblasti izmeštanja biznis usluga u tu zemlju (outsourcing). Posedujući ljudski kapital i dobru infrastrukturu u sektoru telekomunikacija, Filipini su postali izuzetno privlačna destinacija za izmeštanje pozivnih centara (call centers) mnogih kompanija koje su do tada tu aktivnost obavljale u drugim zemljama. Pored izvoza na tekući bilans pozitivno je uticao i prijem doznaka iz inostranstva. Veliki broj Filipinaca radi pre svega u SAD i Kanadi zbog kojih se Filipini ubrajaju u vrh liste zemalja sa velikim prilivom doznaka iz inostranstva. Osim što značajno doprinose stanju na tekućem bilansu, ovi tokovi su se pokazali kao najstabiliji tokom aktuelne finansijske krize.
 
Finansijska tržišta su reagovala povoljno na vesti, a pozitivini podaci o inflaciji naveli su viceguvernera Centralne banke Filipina da zaključi da trenutne cifre „obezbeđuju više manevarskog prostora za monetarnu politiku u vremenu globalnih neravnoteža“ što nagoveštava evenutalno smanjenje kamatne stope. To bi mogao da bude novi podsticaj za privredni rast.
 
Onaj ko je prepoznao na vreme šanse koje nude ovakve destinacije mogao je da ostvari profit. Tako su na primer portfolio menadžeri investicionog fonda Ilirika Global iz Beograda ostvarili solidan prinos od 10.4% ulaganjem u akcije investicionih fondova na Njujurškoj berzi koje prate berzanski indeks Filipina u proteklom mesecu. Prinos je bio veći nego da su ulagali na američke ili evropske berze, a da ne pričamo o tome da su ulagali na berzi u Srbiji gde je Belex15 u junu pao za 2.72%. Pored toga, ceo region jugoistočne Azije, naročito Tajland i Malezija, za Iliriku je predstavljao povoljno investiciono okruženje.
 
Naravno, globalizacija ima i drugu stranu priče. Rizici koji proizilaze iz globalne ekonomske krize učinile su sve zemlje manje ili više ranjive na eksterne šokove. Ta osetljivost se mora uzeti u obzir prilikom donošenja investicionih odluka i zbog toga se snažno preporučuje konsultacija sa investicionim analitičarima koji svakodnevno prate ekonomska dešavanja u celom svetu.
Tagovi: berza, Filipini, Investicioni fondovi, burza
PROČITAJ I OVO
Dubrovnik u 2021. očekuje 354 kruzera s preko 600 tisuća putnika
KRUZERI
Dubrovnik u 2021. očekuje 354 kruzera s preko 600 tisuća putnika
DUBROVNIK - Ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo izjavio je u utorak kako su u 2021. godini za dolazak u Dubrovnik najavljena 354 broda na kružnim putovanjima s preko šesto tisuća putnika.
Island počeo izdavati potvrde o cijepljenju kako bi omogućio putovanja
POTVRDE
Island počeo izdavati potvrde o cijepljenju kako bi omogućio putovanja
REYKJAVIK - Island je počeo izdavati prve potvrde o cijepljenju kojima je cilj lakše putovanje onih koji su se zaštitili od covida-19, objavile su u utorak tamošnje vlasti.
Beogradska berza: Prigušeno trgovanje, indeksi u crvenom
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Prigušeno trgovanje, indeksi u crvenom
BEOGRAD – Prigušeno trgovanje i negativno kretanje BELEX indeksa obeležili su dan na domaćem tržištu akcija.
Zagrebačka burza: Oporavak indeksa, AD Plastik dobitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Oporavak indeksa, AD Plastik dobitnik dana
ZAGREB - Oporavak indeksa na Zagrebačkoj burzi danas je bio popraćen značajno manjim prometom.
Merkel: Ponovno zabraniti putovanja
STAVOVI
Merkel: Ponovno zabraniti putovanja
BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel založila se, tijekom sastanka vodstva Kršćansko-demokratske unije (CDU), za mogućnost potpune zabrane putovanja u cilju smanjenja broja novozaraženih, javljaju u utorak njemački mediji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE