GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Australski mirovinski fond pristao prilagoditi ulaganja klimatskim rizicima

Australski mirovinski fond pristao prilagoditi ulaganja klimatskim rizicima
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.11.2020 / 17:02
Autor: SEEbiz / H
CANBERRA - Australski mirovinski fond postigao je nagodbu u sporu s dugogodišnjim članom koji tvrdi da ne jamči zaštitu mirovinske štednje od rizika klimatskih promjena. Fond REST priznao je da će klimatske promjene dovesti do katastrofalnih gospodarskih i socijalnih posljedica i da predstavljaju "značajan, izravan i neposredni financijski rizik" za njegovo poslovanje.

Spor je izazvao veliku pozornost jer bi mogao utjecati na fondove širom svijeta i na njihovo upravljanje takvim rizicima u budućnosti i pokrenuti val sličnih tužbi protiv sektora čije se poslovanje u posljednje vrijeme pojačano propituje u kontekstu klimatskih promjena i izvješćivanja o riziku.

"Današnja nagodba pruža nužno jamstvo meni i gotovo dva milijuna članova REST-a da će se naše mirovine odgovorno ulagati u kontekstu klimatske krize", rekao je Mark McVeigh koji je podigao tužbu 2018. godine pred australskim saveznim sudom.

„Bude li se od investitora zakonom zahtijevalo da porfelje promatraju kroz prizmu klimatskog rizika, to bi, primjerice, moglo rezultirati značajnim smanjenjem ulaganja u fosilna goriva", rekao je David Barnden.

Mnogi već danas smatraju da će biti besperspektivna imovina u budućnosti s niskim udjelom ugljika, dodao je Barnden.

Prema nagodbi, REST će prilagoditi portfelj zacrtanom cilju spuštanja emisije štetnih plinova na neto nulu do 2050. godine i redovno podnositi izvješća Radnoj skupini za izvješća financijskih tvrtki o klimatskim rizicima.

Fond je objavio i da će analizirati moguće scenarije za potrebe nove investicijske stratgije i strateške raspodjele imovine, objaviti informacije o svim portfeljima i poticati kompanije u koje ulaže da poštuju ciljeve Pariškog sporazuma.

REST upravlja imovinom ukupne vrijednosti 57 milijardi australskih dolara (40 milijardi američkih dolara) a njegovi su članovi uglavnom građani.

Tagovi: Australski mirovinski fond, klimatski rizici, klimatske promjene, fond REST
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE