GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Blagi pad indeksa na početku tjedna

Azijska tržišta: Blagi pad indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.11.2020 / 07:55
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica blago pale jer su ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta nakon što su u studenom burzovni indeksi snažno porasli i dosegnuli rekordne razine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,4 posto, skliznuvši s najviše razine u povijesti.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,7 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Hong Kongu, Australiji i Singapuru pale između 1 i 1,3 posto. U Šangaju su, pak, blago porasle.

Posljednjeg dana studenoga ulagači su se odlučili na dobitonosnu prodaju, s obzirom da su u ovom mjesecu cijene dionica snažno porasle, zahvaljujući vijestima o razvoju cjepiva protiv koronavirusa.

MSCI indeks azijskih burzi osvojio je ovoga mjeseca gotovo 11 posto, dok je japanski Nikkei skočio više od 15 posto.

Na Wall Streetu je S&P 500 indeks porastao 11 posto i dosegnuo najviše razine u povijesti, a rekordnu razinu dosegnuo je i MSCI indeks svih svjetskih burzi, nakon što je u studenom porastao 13 posto.

Snažno su porasle i cijene dionica na europskim burzama, unatoč uvođenju strogih restriktivnih mjera za suzbijanje širenja koronavirusa. Tako je u Francuskoj burzovni indeks skočio 21, a u Italiji gotovo 26 posto.

„Čini se da će studeni biti sjajan mjesec za ulagače u dionice, pri čemu Europa predvodi po burzovnim dobicima”, kaže Rodrigo Catril, analitičar u NAB-u.

No, pitanje je koliko su ti dobici održivi, s obzirom da će restriktivne mjere usporiti oporavak gospodarstava.

„Tržišta su precijenjena, pa postoji rizik od kratkoročne stanke. No, ovo je za tržišta dionica sezonski snažno doba godine, pa ulagači u cijene uračunavaju brzi oporavak gospodarstava iduće godine, zahvaljujući cjepivu i novim poticajnim mjerama vlasti”, kaže Shane Oliver, strateg u tvrtki AMP Capital.

Naime, kako se rast zapadnih gospodarstava usporava zbog brzog širenja koronavirusa, ulagači očekuju da će fiskalne i monetarne vlasti uvesti nove poticajne mjere u borbi protiv koronakrize.

Tako je, primjerice, prošloga tjedna švedska Riksbanka iznenadila ulagače povećanjem programa otkupa obveznica, a sličan potez očekuje se u prosincu i od strane Europske središnje banke.

Dolar pao najniže od 2018.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala na najnižu razinu od travnja 2018. godine.

Tako se dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros kreće oko 91,70 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 91,80 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo sa 104,10 jena, koliko je iznosio u petak, na 103,90 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1973 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1960 dolara.

„S obzirom da se očekuje daljnje popuštanje monetarne politike Feda, kao i dodatni fiskalni paket pomoći američkom gospodarstvu, dolar je pod pritiskom”, kaže Robert Rennie, direktor u Westpac.

Cijene su nafte, pak, jutros pale jer su ulagači, nakon neprestanog rasta cijena četiri tjedna zaredom, odlučili povući dio zarade s tržišta.

Na američkom je tržištu cijena barela pala 1,3 posto, na 44,95 dolara, dok je na londonskom tržištu skliznula 1,25 posto, na 47,58 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE