GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Blagi rast indeksa, dolar oslabio

Azijska tržišta: Blagi rast indeksa, dolar oslabio
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.05.2022 / 07:38
Autor: SEEbiz / H
TOKYO – Na većini azijskih burzi cijene su dionica u srijedu blago porasle, no trguje se oprezno jer se rast najvećih svjetskih gospodarstava usporava, dok središnje banke podižu kamatne stope kako bi suzbile inflaciju.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,3 posto, nakon što je jučer skočio više od 1,5 posto.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,6 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,1 i 0,8 posto. U Šangaju i Hong Kongu pale su, pak, između 0,2 i 0,6 posto.

Nakon tri dana rasta cijena dionica, na azijskim se burzama jutros trguje oprezno jer se rast najvećih svjetskih gospodarstava usporava.

Agencija S&P Global Ratings smanjila je jutros procjene rasta kineskog, američkog i gospodarstva eurozone.

„Globalno gospodarstvo suočeno je s brojnim negativnim šokovima. Dvije stvari najviše utječu na makro sliku. Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je rast cijena sirovina, a inflacija se pokazala viša, rasprostranjenija i dugotrajnija nego što se očekivalo”, piše Paul F. Gruenwald, glavni ekonomist u S&P-u, u osvrtu na gospodarsku situaciju.

Ulagače je pokolebala i sinoćnja izjava predsjednika američke središnje banke Jeromea Powella da će Fed povećavati kamate sve dok se inflacija ne počne spuštati prema zdravijim razinama.

Kako bi suzbio inflaciju, koja se kreće na najvišim razinama u 40 godina, Fed je od ožujka povećao ključne kamatne stope za 0,75 postotnih bodova, a očekuje se da će na barem dvije iduće sjednice dodatno povećati cijenu novca za po 0,50 postotnih bodova.

Zbog toga ulagače nije osobito dojmio jučerašnji snažni rast cijena dionica na Wall Streetu. Dow Jones ojačao je 1,3 posto, dok je S&P 500 skočio 2, a Nasdaq indeks 2,8 posto.

Ulagače na najvećoj svjetskoj burzi ohrabrili su bolji nego što se očekivalo pokazatelji iz najvećeg svjetskog gospodarstva.

Promet u trgovini na malo porastao je u travnju 0,9 posto, dok je rast industrijske proizvodnje u istom mjesecu ubrzan na 1,1 posto, s 0,9 posto mjesec dana prije.

To je ublažilo bojazni da bi zbog agresivnog povećanja kamata Feda gospodarstvo moglo uroniti u recesiju, s obzirom da je u prvom tromjesečju bruto domaći proizvod pao na kvartalnoj razini.

„Nakon nekoliko loših podataka, ovi novi ukazuju na rast gospodarstva na početku drugog tromjesečja, a ne na recesiju”, kaže Bill Adams, ekonomist u Comerica Bank.

Posljednjih dana tržište se pokušava oporaviti, nakon što je tjednima bilo pod pritiskom zbog čega je prošloga tjedna S&P 500 zaronio na najnižu razinu od ožujka prošle godine.

„Najveći dio dionica koje su ulagači danas kupovali su one čije su cijene toliko pale da su sada ili u području korekcije ili u području 'medvjeda'. Mislim da ulagači traže prilike nakon oštrog pada cijena, a čini mi se da je danas dobar dan za to”, kazala je Sylvia Jablonski, direktorica u tvrtki Defiance ETF.

No, pitanje je, kažu analitičari, je li ovaj skok indeksa održiv ili samo kratkotrajna korekcija prije novog pada cijena dionica, s obzirom na sve prepreke na tržištu.

Dolar oslabio treći dan zaredom, cijene nafte porasle

A na valutnom je tržištu vrijednost dolara prema košarici valuta pala treći dan zaredom.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 103,44 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 104,17 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 129,25 na 129,15 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0530 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0440 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle nakon jučerašnjeg pada. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je 0,40 posto, na 112,38 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,80 posto, na 113,30 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE