GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Blagi rast indeksa, trgovina oprezna

Azijska tržišta: Blagi rast indeksa, trgovina oprezna
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.10.2021 / 07:46
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica blago porasle, zahvaljujući jučerašnjem rastu Wall Streeta, no trguje se oprezno jer bi središnje banke uskoro zbog jačanja inflacije mogle zaoštriti monetarnu politiku.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,2 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,35 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,1 i 0,5 posto. U Australiji su, pak, blago pale.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji uspon cijena dionica na Wall Streetu, pri čemu je nakon sedam dana rasta S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu.

To se zahvaljuje dobrim poslovnim rezultatima kompanija. Dosad je oko 100 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo rezultate, pri čemu ih je 85 posto ostvarilo veće zarade nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa u trećem kvartalu porasle oko 33,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prije dva tjedna očekivali rast od 29,4 posto.

Pozitivno je na tržišta utjecala i vijest da je Evergrande osiguran novac za isplatu kamata na obveznice.

Te su kamate trebale biti isplaćene 23. rujna, no tada je taj veliki igrač na kineskom tržištu nekretnina, kojemu prijeti bankrot zbog golemih dugova i pada prodaje, dobio odgodu plaćanja od mjesec dana.

Da do kraja vikenda Evergrande nije isplatio dospjele kamate na obveznice, kompanija bi završila u stečaju.

Cijena dionice Evergrandea skočila je jutros više od 5 posto, nakon što je jučer pala 10 posto.

Zahvaljujući tome, ponešto se smirila situacija na kineskom tržištu nekretnina. Tim više što vlasti poručuju da neće dozvoliti da slučaj Evergrandea eskalira u krizu na tržištu.

Unatoč svemu tome, ulagači su oprezni jer bi jačanje inflacijskih pritisaka moglo navesti središnja banke u svijetu na povećanje kamatnih stopa, što su neke već učinile.

A to bi moglo usporiti već ionako usporen oporavak gospodarstava od koronakrize.

Dolar ojačao, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 93,74 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 93,58 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 114,35 na 114,15 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1630 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1660 dolara.

Cijene su nafte, pak, nadoknadile dio jučerašnjih gubitaka. Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 0,65 posto, 85,15 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,55 posto, na 82,95 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, Nikkei 225, MSCI Asia Pacific Index, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE