GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Blagi rast indeksa, trgovina oprezna

Azijska tržišta: Blagi rast indeksa, trgovina oprezna
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.12.2021 / 07:33
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na većini azijskih burzi cijene su dionica u ponedjeljak blago porasle, no trguje se oprezno dok ulagači prate vijesti o širenju omikron varijante koronavirusa u svijetu, što bi moglo usporiti oporavak gospodarstava od koronakrize.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,45 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 0,3 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu pale više od 1 posto. U Australiji, Šangaju i Južnoj Koreji porasle su, pak, između 0,1 i 0,4 posto.

Pad indeksa u Hong Kongu posljedica je pritiska na tehnološki sektor, koji je i dalje nestabilan, nakon što je u petak kineska digitalna kompanija za usluge prijevoza Didi Global objavila da povlači svoje dionice iz uvrštenja na burzi u New Yorku i da će ih uvrstiti na burzu u Hong Kongu.

Kako je Didi dionice na NYSE uvrstio prije samo šest mjeseci, ulagači se plaše da bi najnoviji potez te tvrtke mogao utjecati na američko-kineske odnose, a postavljaju se i pitanja o regulaciji kineskog tehnološkog sektora.

Na ostalim azijskim burzama vlada nešto bolje raspoloženje, među ostalim zbog toga što su terminski indeksi na Wall Streetu i europskim burzama trenutno u plusu, što najavljuje oporavak cijena dionica na tim burzama, nakon pada dva tjedna zaredom.

U Šangaju su, pak, cijene dionica porasle jer se očekuju nove poticajne mjere gospodarstvu. Vlasti su, naime, najavile da će uskoro smanjiti stopu izdvajanja obveznih rezervi, što bi trebalo potaknuti kreditiranje, a time i rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

U fokusu omikron i američki Fed

Ipak, na burzama vlada oprez zbog širenja omikron varijante koronavirusa u svijetu, zaraznije od prethodnih i možda otporne na postojeća cjepiva.

Premda liječnici iz Južnoafričke Republike, gdje se ta varijanta prvo pojavila, tvrde da zaraženi nemaju teže simptome nego od ostalih varijanti virusa, mnoge zemlje zaoštravaju granične kontrole. Zbog toga se ulagači plaše i ponovnog zatvaranja gospodarstava, što bi usporilo oporavak od koronakrize.

Ulagači su oprezni i zbog nedavnih poruka iz američke središnje banke kako bi zbog visoke inflacije mogla ubrzati planove smanjenja programa otkupa obveznica, a potom i povećati kamate.

I to, premda su podaci s američkog tržišta rada ukazali na usporavanje oporavka tog tržišta. U petak je, naime, objavljeno da je u studenome broj zaposlenih u SAD-u povećan za 210.000, znatno manje nego mjesec dana prije i manje od očekivanih 530.000.

No, stopa nezaposlenosti smanjila se za 0,4 postotna boda u odnosu na prethodni mjesec, na 4,2 posto

„Vjerujemo da Fed smatra da je gospodarstvo bliže punoj zaposlenosti nego što se prije mislilo. Stoga očekujemo da će na sjednici u prosincu ubrzati proces smanjenja otkupa obveznica, a u ožujku prvi put povećati ključne kamate. Očekujemo i da će Fed u 2022. povećati kamatne stope u tri navrata za po 0,25 postotnih bodova”, kaže Michael Gapen, ekonomist u Barclays banci.

Dolar ojačao, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 96,26 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 96,14 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao sa 112,80 na 112,95 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1290 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1310 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle, nakon što su prošloga tjedna pale šesti tjedan zaredom.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 2,1 posto, na 71,35 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,2 posto, na 67,75 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, Nikkei 225, MSCI Asia Pacific Index, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE