GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Drugi uzastopni pad indeksa

Azijska tržišta: Drugi uzastopni pad indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.07.2022 / 07:45
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica pale, drugi dan zaredom, jer je ulagače, ionako nesigurne uoči izvješća o inflaciji u SAD-u i početka sezone objava poslovnih rezultata kompanija, obeshrabrio jučerašnji pad Wall Streeta.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,45 sati u minusu 0,6 posto, pa je skliznuo na najnižu razinu u dvije godine.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 1,9 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu pale između 1 i 1,2 posto. U Australiji su, pak, blago porasle.

Tržišta su pod pritiskom jer u Kini raste broj zaraženih od covida-19, a u Šangaju je otkrivena i nova podvarijanta omikron soja koronavirusa.

Zbog toga lokalne vlasti u nizu gradova, uključujući Šangaj, ponovno uvode restriktivne mjere, što će usporiti rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Ulagači se, također, plaše da će snažan rast cijena energenata podržavati visoku inflaciju u eurozoni, što bi moglo gurnuti gospodarstvo tog bloka u recesiju.

Tako azijska tržišta prate jučerašnji pad Wall Street. Dow Jones oslabio je 0,52 posto, dok je S&P 500 skliznuo 1,15, a Nasdaq indeks 2,26 posto.

Nakon rasta prošloga tjedna, indeksi su jučer izgubili dio tih dobitaka jer ulagači ne žele riskirati uoči objave izvješća o potrošačkim cijenama u SAD-u, koje će biti objavljeno u srijedu i koje bi moglo znatno utjecati na smjer tržišta.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u lipnju inflacija dodatno ubrzala s 8,6 posto, koliko je iznosila u svibnju, na 8,8 posto na godišnjoj razini.

Bila bi to nova najviša razina inflacije u više od 40 godina, što je ponajviše posljedica rasta cijena energenata i poremećaja u nabavnim lancima.

„Tržište se pozicionira za izvješće o inflaciji. Nadamo se usporavanju, što bi moglo navesti Fed na ublažavanje tempa zaoštravanja monetarne politike. S druge strane, puno je razloga da se očekuje zadržavanje inflacije na visokim razinama i da će Fed i dalje biti agresivan”, kaže Rob Haworth, strateg u tvrtki U.S. Bank Wealth Management.

U nastojanju da suzbije inflaciju, američka središnja banka povećala je u lipnju ključne kamatne stope za 0,75 postotnih bodova, a očekuje se da će to učiniti i u srpnju.

Zbog toga se rast gospodarstva usporava, a pitanje je samo hoće li Fed uspjeti 'mekano' prizemljiti gospodarstvo ili ga gurnuti u recesiju.

Ulagači su oprezni i zbog toga što ovoga tjedna počinje sezona objava kvartalnih financijskih izvješća kompanija.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa ostvarile rast zarada za 5,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što bi bio znatno manji rast nego u prethodnim tromjesečjima.

Dolar najjači u 20 godina, cijene nafte pale

A na valutnom je tržištu vrijednost dolara prema košarici valuta dodatno porasla i dosegnula novu najvišu razinu u 20 godina jer se američka valuta smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 108,46 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 107,39 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 136,95 na 137,18 jena, blizu najviše razine u 24 godine.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula s jučerašnjih 1,0145 na 1,0025 dolara, najnižu razinu od 2002. godine.

Tečaj dolara gotovo se izjednačio s eurom jer je europska valuta pod pritiskom zbog strahovanja ulagača da će energetska kriza gurnuti gospodarstvo eurozone u recesiju.

Cijene su nafte, pak, pale. Cijena barela na londonskom tržištu oslabila je 1,20 posto, na 105,82 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,36 posto, na 102,67 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE