GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi blago porasli, trgovina oprezna

Azijska tržišta: Indeksi blago porasli, trgovina oprezna
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.10.2020 / 07:46
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na većini azijskih burzi cijene su dionica u petak porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, no trguje se oprezno jer je neizvjesno hoće li se u Washingtonu postići dogovor o novim gospodarskim poticajima prije predsjedničkih izbora.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,2 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,4 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,1 i 0,6 posto. U Australiji i Singapuru burzovni su indeksi, pak, blago pali.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu za otprilike pola posto.

Posljednjih dana tržišta rastu ili padaju gotovo isključivo na temelju vijesti o tome napreduju li pregovori o novim poticajnim mjerama u SAD-u ili ne.

Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma Kongresa, poručila je jučer da je postignut napredak u pregovorima i da bi zakonski prijedlozi mogli biti spremni vrlo skoro.

No, Larry Kudlow, ekonomski savjetnik Bijele kuće, upozorio je da i dalje postoje znatne političke razlike, koje vjerojatno neće biti riješene prije predsjedničkih izbora 3. studenoga.

Pelosi i ministar financija Steven Mnuchin već dugo pregovaraju o fiskalnim poticajima, a sada je 'na stolu' iznos od gotovo 2.000 milijardi dolara, što je svota kojoj se protive republikanci u Senatu jer su zabrinuti u vezi deficita saveznog proračuna.

Ulagači su na oprezu i zbog skorašnjih predsjedničkih izbora, na kojima bi mogao pobijediti demokratski kandidat Joe Biden.

Noćašnja, posljednja debata između predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i izazivača Bidena nije donijela ništa novo, pa nije osjetnije utjecala na tržišta.

„Nije bilo ništa nova u debati, pa ona nije puno utjecala na tržišta. Fokus je i dalje na tome kada će biti prihvaćeni novi poticaji američkom gospodarstvu i koliko će iznositi”, kaže Moh Siong Sim, analitičar u Bank of Singapore.

Dolar ojačao nakon tri dana pada

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla, nakon tri dana pada.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 93,05 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 92,78 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 104,70 na 104,75 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1805 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1840 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle jer se ulagači nadaju fiskalnim poticajima američkom gospodarstvu i tome da će OPEC zadržati ograničenu razinu proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 0,3 posto, na 42,60 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,25 posto, na 40,75 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, Nancy Pelosi, Larry Kudlow, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE