GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi i cijene nafte pali na početku tjedna

Azijska tržišta: Indeksi i cijene nafte pali na početku tjedna
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.03.2022 / 07:37
Autor: SEEbiz / H
TOKYO – Na većini azijskih burzi cijene su dionica u ponedjeljak pale, ponajviše na kineskima zbog novog vala koronavirusa, dok podršku tržištima pružaju poruke o napretku u pregovorima između Rusije i Ukrajine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 1,6 2 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,9 posto, dok su cijene dionica u Australiji porasle 1,2 posto. U Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu pale su, pak, između 0,5 i 4 posto.

Najviše su pale cijene dionica na kineskim burzama, nakon što je u nedjelju objavljeno da je zabilježeno 1.807 novih lokalnih slučajeva covida-19, najviše u dvije godine i trostruko više nego dan ranije, a zbog 66 slučajeva 'zatvoren' je 17-milijunski grad Shezhen.

S druge strane, podršku tržištima pružaju poruke tijekom vikenda da se pregovori između Rusije i Ukrajine nastavljaju i da ima pozitivnih pomaka.

Rat u Ukrajini glavni je razlog pada svjetskih burzi posljednjih tjedana, no ulagače zabrinjava i jačanje inflacijskih pritisaka zbog rasta cijena nafte i sirovina, pa i hrane.

Ovoga tjedna zasjedat će čelnici američke središnje banke, nakon što je prošloga tjedna objavljeno da je inflacija u SAD-u u veljači dosegnula 7,9 posto na godišnjoj razini, novu najvišu razinu u posljednjih 40 godina.

To bi moglo natjerati američku središnju banku na agresivnije zaoštravanje monetarne politike nego što se očekivalo.

Većina analitičara očekuje da će na dvodnevnoj sjednici, koja će završiti u srijedu, čelnici Feda povećati ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova.

No, rast inflacije mogao bi natjerati Fed na agresivnije povećanje kamata u idućem razdoblju. Analitičari procjenjuju da će Fed u idućih godinu, dvije povećati kamate u četiri do sedam navrata kako bi ohladio pregrijano gospodarstvo.

Ovoga će tjedna zasjedati i čelnici Bank of England, a očekuje se da će povećati ključnu kamatu i treću sjednicu zaredom, za daljnjih 0,25 postotnih bodova, na 0,75 posto.

Dolar ojačao, cijene nafte pale

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 99,22 boda, dok je u petak navečer iznosio 99,11 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao sa 117,30 na 117,80 jena, novu najvišu razinu u pet godina.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0935 dolara, dok je u petak navečer iznosila 1,0912 dolara.

Cijene su nafte, pak, dodatno pale, nakon što su prošloga tjedna skliznule oko 5 posto. Cijena barela na londonskom tržištu pala je jutros 2,1 posto, na 110,35 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 2,45 posto, na 106,65 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, Nikkei 225, MSCI Asia Pacific Index, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE