GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi na na najniže razine u mjesec dana

Azijska tržišta: Indeksi na na najniže razine u mjesec dana
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2021 / 07:54
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica pale na najniže razine u mjesec dana jer se ulagači plaše da će jačanje inflacijskih pritisaka u SAD-u dovesti do povećanja kamata Feda prije nego što se očekivalo.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,5 posto, pa je skliznuo najniže u mjeseca dana. Jučer je taj indeks pao 1,6 posto, što je bio njegov najveći dnevni gubitak od kraja ožujka.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks potonuo oko 2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji pale između 0,1 i 2 posto.

Azijske ulagače zabrinuo je jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu drugi dan zaredom zbog strahovanja od jačanja inflacijskih pritisaka u SAD-u.

Naime, golemi fiskalni poticaji trebali bi potaknuti potrošnju građana, što bi moglo izazvati rast potrošačkih cijena.

Oporavak gospodarstava izazvat će, pak, jačanje potražnje za sirovinama, a kako su zbog koronakrize poremećeni nabavni lanci, cijene sirovina već dulje vrijeme rastu. I to bi moglo ojačati inflacijske pritiske.

Uz to, u posljednje vrijeme kompanije povećavaju plaće kako bi privukle kvalificirane radnike, što bi također moglo ojačati inflacijske pritiske.

„Strahovanja od inflacije i dalje su prisutna. Problem s nabavnim lancima, golemi fiskalni poticaji i nedostatak kvalificiranih radnika pridonijeli su strahovanjima od jačanja inflacije u ljetnim mjesecima”, kaže Ryan Detrick, strateg u tvrtki LPL Financial.

Ulagači se plaše jačanje inflacije, premda američka središnja banka već mjesecima poručuje da bi rast cijena mogao biti privremen i da će i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku.

„Čini se da tržište ne vjeruje Fedu koji poručuje da neće podići ključne kamatne stope sve do 2023. godine. Ovo bi mogao biti slučaj kada Fed i tržište ne vide situaciju istim očima”, kaže Detrick.

Zbog toga se s oprezom čekaju podaci o kretanju potrošačkih cijena u SAD-u u travnju, koje će biti objavljeno u srijedu i možda pojasniti inflacijsku sliku.

Dolar stagnira, cijene nafte blago porasle

A na valutnim je tržištima dolar prema košarici valuta stabilan. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 90,29 bodova, kao i jučer u ovo doba.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 108,90 na 108,85 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,2120 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2140 dolara.

Cijene su nafte, pak, blago porasle. Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 15 centi, na 68,70 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 17 centi, na 65,45 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Shanghai Composite Index, Nikkei 225
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE